Hopp til innhold

Ekspert om Apple Pay-lansering: – Ikke gitt at det tar av i Norge

Dagens lansering av Apple Pay betyr at mange nordmenn nå kan betale kontaktløst med mobilen. Men eksperten er ikke overbevist om at det vil ta av med det første.

Apple Pay til Norge

GLADE GUTTER: Administrerende direktør Snorre Storset (t.v.) og leder for privatmarkedet John Sætre i Nordea Norge under bankens lansering av Apple Pay i morges.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vi har sagt det før, at dette er året da mobilbetalingen tar over (både i 2013 og i 2015 sa vi det). Men i år skjer det.

Kanskje.

– Vi tror det er viktig å gjøre det enkelt for våre kunder å betale, enten det er i butikk, på nett eller i apper. Da er Apple Pay en løsning som er både enkel, rask og sikker, sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge til NRK.

Slik betaler man en kaffe med mobiltelefonen

SLIK FUNGERER DET: Med Apple Pay kan du betale selv om du har lagt igjen kredittkortmappa på kontoret.

Nordea og Santander vil fra i dag tilby sine norske kunder å benytte seg av Apple Pay, den digitale lommeboken som blant annet gjør det mulig å betale kontaktløst via mobilen i butikker som støtter dette. I tillegg skal den forenkle betalingen i nettbutikker. Visa og Mastercard står også bak lanseringen.

Skjønt, foreløpig er kun en av tre kortterminaler i Norge klargjort for kontaktløse betalinger og dermed løsninger som Apple Pay.

– Jeg er overbevist om at når vi først har landet dette her, kommer flere og flere til å hive seg på, sier Storset til NRK.

Og han har allerede litt rett i det siste: Om ikke lenge vil Sbanken tilby Apples betalingsløsning til sine kunder.

Andre, tunge aktører har derimot ikke tenkt til å hive seg på med det første. DNB, Sparebanken 1-gruppen og en rekke andre banker med eiendeler i norske Vipps har foreløpig ingen planer om å tilby Apple Pay til sine kunder.

Vipps er enn så lenge kun en delvis konkurrent til Apple Pay. Vipps tilbyr foreløpig ikke kontaktløs betaling i butikk og Apple Pay tilbyr foreløpig ikke vennebetaling.

Men begge snuser på hverandres territorier.

– Ikke sikkert det tar av

Førstelektor Ragnvald Sannes ved Handelshøyskolen BI

AVVENTENDE: Førstelektor Ragnvald Sannes ved BI i Oslo sier det er mulig at Apple Pay blir en suksess i Norge, men at det absolutt ikke trenger å bli det.

Foto: Handelshøyskolen BI

Ikke alle er like overbevist som Nordea-sjefen om at Apple Pay vil bli en suksess i Norge.

– Det er en løsning vi har hørt om i lang tid, og som vi nå endelig får prøve og se hva er, sier Ragnvald Sannes til NRK.

Sannes er førstelektor ved Institutt for strategi og entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

– Er det gitt at dette vil ta av i Norge?

– Overhodet ikke!

Sannes trekker fram at utviklingen i andre land der Apple Pay er lansert har vært skuffende ut fra «bransjemål» på suksess.

– Det vi vet er at mobilbetalinger via digitale lommebøker utgjør en forsvinnende liten del av betalingene i landene der det er innført. I USA snakker vi om en 2-3 prosent, sier Sannes.

Apple Pay til Norge

KONTAKTLØST: Slik kan mobilen brukes til å betale trådløst via Apple Pay. Ikke ulikt det mange kan gjøre med et bankkort i dag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Samtidig mener Sannes det taler til Apple Pays fordel at vi i Norge har en høy andel brukere av Apple-telefoner, samt at vi har vendt oss til å betale via mobil gjennom appen Vipps.

– Så gjenstår det å se om forbrukerne vil oppfatte kontaktløs betaling med mobilen som en forenkling. Allerede i dag kan man betale kontaktløst med kort, sier Sannes.

Men skulle det først slå an, kan det gå fort, mener han:

– De svetter nok litt nede hos Vipps nå.

– Ikke bekymret for Vipps

Rune Bjerke

AVSLAPPET: DNB-sjef Rune Bjerke er på vegne av Vipps foreløpig ikke bekymret for konkurransen

DNB-sjef Rune Bjerke, som har satset store ressurser på betalingsappen Vipps, sier han foreløpig ikke er bekymret:

– Vi har sett fra utlandet at Apple Pay ikke har vært noen suksess når det gjelder betaling i butikk. Derfor har vi valgt å satse på andre løsninger, som kontaktløs betaling med kort og Vipps, sier Bjerke til NRK.

DNB har vært i dialog med Apple om deres betalingsløsning, men Bjerke sier banken landet på at det ikke var brukervennlig nok i forhold til hva det kostet å innføre.

– Så får vi se hvordan dette utvikler seg, vi har ikke stengt noen dører, sier han.

– Var dere redde for at å tilby DNB-kunder Apple Pay ville kannibalisere Vipps?

– Overhodet ikke. I Danmark eksisterer den danske konkurrenten til Vipps (MobilePay, journ. anm.) og Apple side om side, og vi ser at kundene velger andre løsninger enn Apple Pay når de betaler i butikk, sier Bjerke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger