NRK Meny
Normal

– Snart betaler alle med mobilen

Snapcash, Valyou, eller mCash. Mange mener 2015 er året også vi her hjemme vil ta mobiltelefonen i bruk når vi skal betale. – Mye tyder på at det nå tar virkelig av, sier Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

En mobiltelefon over en betalingsautomat

SNART GJØR ALLE DET: Neste år tror man det vil bli fart på mobilbetaling også i Norge. Det finnes allerede flere løsninger å velge mellom.

Foto: Petter Sommer / NRK

Torgeir Waterhouse

DET HAR MODNET NOEN ÅR, NÅ ER VI KLARE: mener Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

Betaler du med mobilen? Ikke? Da vil du sannsynligvis starte med det i løpet av neste år.

– Mye tyder på at mobilbetaling tar av nå. Mange tjenester tilbyr det pluss at Apple har lansert Applepay, som sprer seg. Dette er en spydspiss som gjør at mange hiver seg på å satser større, sier direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse.

Skal du ha en kjapp kaffe latte på kafé, men har glemt kortet hjemme er det allerede mulig å overføre et mindre beløp via mobilen og gå fornøyd ut med en velduftende kaffe. Kanskje skal du spleise på en gave til far og kjapt må overføre et mindre beløp med penger, da kunne, for eksempel, en tjeneste som Snapcash vært interessant.

Torgeir Waterhouse mener bankene nå tar betalingsformen mer på alvor og at vanlige forbrukere har fått øynene opp for at det finnes og er mer ivrig på å teste det ut.

– Summen av dette er at det nå har modnet noen år. Det er mange store aktører på banen og alle er interessert i å få det i gang. Mange har noe å tjene på det, både salgsleddene og forbrukerne, sier Waterhouse.

Bransjen applauderer mobilbetaling

Bransjen mener at betaling med mobiltelefonen kommer til å sette et voldsomt preg på det nye året.

– På globalt plan skjer det fantastisk mye med mobilbetaling. Vi har Apple Pay, vi har Alipay i Kina og vi forventer at en rekke store internasjonale aktører, også Facebook, vil kommer med mobilbetalingsløsninger. Det tror vi vil merkes godt i Norden i 2015, sier Mark Wraa-Hansen i Danske Bank til NRK.

Til nå har mobilbetaling i butikk og mellom privatpersoner liten utbredelse i Norge. Men i Sverige og Danmark begynte flere millioner å betale med apper på mobilen i året som gikk.

Snakkis i Danmark

MobilePay har på rekordtid blitt den store snakkisen i Danmark. I løpet av 2014 vokste antallet brukere av betalingsappen fra 700 000 til nesten to millioner. Over all forventning, ifølge Danske Bank som står bak appen.

– Våre forventninger er mange ganger overgått. Det har spredd seg som ild i tørt gress. Det lyder kanskje utrolig, men det har mer eller mindre skjedd av seg selv, sier Mark Wraa-Hansen.

Betalingsappen gjør det mulig å sende penger til andre uten å kjenne kontonummeret på forhånd, man kan be andre om penger, dele regninger og betale i butikker. Den er gratis i bruk og man trenger ikke å være kunde av Danske Bank for å ta den i bruk.

I 2015 vil Danske Bank forsøke å gjenta suksessen i Norge.

– Vi har Norden som ambisjon og regner med at vi i løpet av 2015 vil kikke nærmere på Norge, sier Wraa-Hansen.

Kvinne foran bygning og blå himmel

MOBILBETALING TAR AV I 2015: det mener styreleder i Valyou, Viktoria Erngard.

Foto: ValYou

Får hard konkurranse i eksisterende tilbud

De skal få hard konkurranse. Tjenester som mCash fungerer omtrent på samme måte og har allerede 50 000 nedlastinger. Deres administrerende direktør Daniel Döderlein tror de har et fortrinn fordi de har gjort det mulig å betale på helt andre måter enn tidligere.

– Du kan sende penger til alle mobiltelefonnummer i Norge. Vi gjør det også mulig for deg å kjøpe direkte fra annonser. Sitter du med en kundeavis og ser på interessante tilbud, kan du betale for varene direkte med mobiltelefonen i stedet for å måtte huske på å besøke en nettside eller kanskje kjøre innom butikken.

Mobil betaling tar av i 2015

Nok en betalingsløsning er Valyou, en slags trådløs erstatning for bankkortet. Frem til nå har den vært forbeholdt Telenor sine kunder, men i løpet av året vil det bli vanlig å betale på denne måten i Norge, skal vi tro styreleder i Valyou, Viktoria Erngard.

– Det vil komme flere tilbud om man har lyst til å betale med mobilen, og det vil finnes flere løsninger som du kan velge å registrere deg på for å komme i gang å bruke mobilen til betaling, sier Erngard, og fortsetter:

– Jeg mener 2015 er året mobil betaling virkelig vil ta av, sier hun.

For to år siden trodde man også at betaling via mobilen skulle ta av i Norge.

Kulturstrøm

 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

  En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

  David Bowie
 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.