Hopp til innhold

Dropper utvidet åpningstid for matbutikker og alkoholsalg

Folkehelseinstituttet foreslo å utvide åpningstidene til matbutikker og Vinmonopolet for å unngå at for mange handler samtidig. Bransjen mener det ikke er nødvendig.

Vinmonopolet

Det er mange som har tenkt seg innom Vinmonopolet før jul. FHI mener utvidede åpningstider kan hindre trengsel og smittespredning.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

  • Saken er oppdatert med svar fra myndighetene etter regjeringens pressekonferanse.

Forslaget kom i et dokument FHI har sendt til regjeringen med råd om tiltak som kan innføres for å hindre smittespredning før jul. Det ble først omtalt av VG.

FHI mener man bør vurdere å forlenge åpningstidene for å unngå storhandling før jul, der mange mennesker oppsøker samme steder samtidig.

«Utvidet salgstid for alkohol i butikk og på vinmonopol vil kunne gi ytterligere reduksjon i presset,» skriver FHI i beslutningsgrunnlaget.

Det foreslås også å etablere egne tidspunkter for folk i risikogrupper, slik at de kan handle uten at andre kunder er til stede eller at antall kunder begrenses.

Forslaget kom på oppdrag fra regjeringen. Helseminister Bent Høie sa på onsdagens pressekonferanse at det har vært et møte mellom næringsministeren og barne- og familieministeren.

– Tilbakemeldingen fra arbeidsgivere og arbeidstakere er at de mener dette ikke er nødvendig. De mener de har gode systemer for å håndtere smittetrykket, og ønsker ikke å pålegge de ansatte å jobbe mer enn det som er planlagt, sier Høie.

Endring i Vinmonopolets åpningstider ville krevd en lovendring. Det har regjeringen bestemt seg for å droppe.

Vinmonopolet kan selge til 18.00 på hverdager og til 16.00 på lørdager.

Varer i matbutikk

FHI ber om at en eller to personer i familien tar seg av julehandelen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Ikke praktisk mulig

Forbundsleder Christopher Beckham i fagforbundet Handel og Kontor (HK) sa til NRK tidligere onsdag at utvidede åpningstider er feil råd å gi.

– Rådet bør heller være å spre handlingen enda mer utover for å unngå opphopning i butikkene, men vi ser ikke det i byen og på kjøpesentrene i dag, sier han.

Christopher Beckham, forbiundsleser i Handel og Kontor

Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og kontor.

Foto: Kristin Grønning / NRK

Beckham sier de har gode rutiner, og at de opplever at folk flest sprer handlingen sin.

– De som jobber i butikkene har stått i front siden mars. De er slitne, redde for å bli smittet og redde for å dra med seg smitte hjem. Nå har de virkelig bruk for å ta julefri. Jeg håper regjeringen ikke hører på rådet, sier han.

Ifølge Beckham er vaktplanene for førjulstiden allerede lagt.

– Det vil ikke være praktisk mulig å få gjennomført. Denne næringen kan ikke snu seg og åpne flere dager, og de som jobber i butikkene har et stort behov for noen fridager og tid med familiene sine, sier han.

Nakstad: Gjør som pensjonistene

FHI viser også til rådene om julehandel som ble publisert i november.

«De generelle anbefalingene i perioden vi er inne i nå, spesielt i områdene der det er mye smitte, er å holde seg mer hjemme og treffe færre folk. Dette må speiles i anbefalinger og bestemmelser omkring handel, slik at det ikke oppstår trengsel i butikker, kjøpesentre og i kollektivtransporten,» heter det.

Høie oppfordrer alle til å planlegge handlingen slik at man ikke oppsøker butikker i siste liten eller på de travleste tidspunktene.

– Noen steder er det mulig å gå tidlig på morgenen. Dette kan en enkelt ta litt ansvar for selv. Det er også mulig å få hjelp. Gå en og en, ikke hele familien, sier Høie.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad trekker frem pensjonistene som et godt eksempel.

– De er flinke til å beskytte seg og gå tidlig. Dette går bra hvis folk er flinke og går på tider hvor det er få andre, sier han.

AKTUELT NÅ