Hopp til innhold

Dropper flyktningforhandlinger med kun samarbeidspartiene

Høyre og Frp har sagt de vil forhandle med innstramminger med KrF og Venstre først. Nå har de fire partiene bestemt at Ap, Sp, MdG og SV skal inn i forhandlingene fra starten.

Vesntres Trine Skei Grande og Kr.F Knut Arild Hareide

Venstreleder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide vil ha med alle partiene på Stortinget til felles flyktningesamtaler.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Etter det NRK kjenner til skal samarbeidspartiene Venstre, KrF, Høyre og Frp ha bedt alle partiene på Stortinget om å legge frem sine forslag til forhandlinger innen onsdag formiddag før man tar sikte på å fortsette en felles prosess.

Det skal være lagt opp til at partilederne skal møtes på torsdag.

– Vi har tatt statsministeren på alvor når hun sier at hun vil ha et bredest mulig forlik. Derfor har de fire politiske lederne i samarbeidspartiene sendt en invitasjon til de fire andre partiene på Stortinget med en invitasjon som tar sikte på å få istand et møte på torsdag, sier Knut Arild Hareide, leder i KrF, til NRK.

15 forslag til flyktninginnstramminger

Bakgrunnen for samtalene er at Høyres og Frps parlamentariske ledere Trond Helleland og Harald Tom Nesvik mandag la frem regjeringspartienes forslag til innstramminger i flyktninge- og asylpolitikken.

– Nå har de parlamentariske lederne i alle samarbeidspartiene hatt et kort møte, og vi er enige i at vi skal invitere alle partiene på Stortinget til drøftninger. Vi velger å ikke bare forhandle med samarbeidspartiene fordi statsministeren har invitert til brede samtaler. Da er det ikke naturlig å først har en forhandling oss fire mellom, for deretter å forhandle med de siste fire, sier Hareide.

Både Nesvik og Helleland sa at formålet med innstrammingene var å sende et sterkt signal til de som ikke har rett til lovlig opphold i Norge, men som er på vei til landet, om å snu og dra tilbake dit de kommer fra.

Samtidig sa de to parlamentariske lederne at de først ville sende listen til KrF og Venstre for forhandlinger slik samarbeidsavtalen tilsier.

Venstre og Trine Skei Grande har tidligere levert inn sine konkrete forslag til hvordan Norge kan håndtere flyktningekrisen.

Vil ikke snakke om annet enn innstramming

Helleland og Nesvik var også klare på at samtalene kun skal handle om innstramminger i asyl- og flyktningepolitikken.

– Det å sette seg ned nå og diskutere liberaliseringer av noe slag er ikke aktuelt fra vår side, sa Helleland da Frp og H la frem sine forslag.

Det kan bli vanskelig å svelge for SV.

– Jeg er glad for at denne invitasjonen endelig kommer. Vi skal bidra i diskusjonen hvis dette er reelle forhandlinger der alle kan gi og ta. Hvis det kun skal være en innstrammingsdugnad er det ikke interessant for oss. Vi kan støtte noen innstrammingsforslag når det gjelder å hindre folk uten beskyttelsesbehov å komme over grensen for å søke asyl. Men vi her også nødt til å ta tak i akutte utfordringer når det gjelder integrering og økt hjelp i nærområdene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Nå er altså også de øvrige partiene på Stortinget invitert inn i forhandlingene fra begynnelsen av.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger