Hopp til innhold

Droneflygere raser mot flyforbud

Avinor nekter nå kommersielle droner å fly innenfor en radius på fem kilometer fra norske flyplasser. – Det er å gi oss yrkesforbud, mener foreningen for droneflygere.

Anders Martinsen

DISKRIMINERING: Kommersielle droneflygeres interesseorganisasjon UAS Norway, her ved daglig leder Anders Martinsen, mener at Avinor diskriminerer droner når de nå blir nektet å fly nærme flyplasser.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

– Dette er en katastrofe for våre medlemmer og lammer en hel bransje. I praksis blir et slikt forbud å gi oss yrkesforbud, sier daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen.

Forbudet betyr i praksis at droner ikke kan brukes i byområder hvor flyplassen ligger sentralt.

Martinsen representerer 550 autoriserte droneflygere i Norge. Frem til nå søkte de hver enkelt flyplass om lov til å bruke dronen innen fem kilometer radius – og fikk som regel ja. Men nå har Avinor sendt ut et skriv til alle flyplasser om å si nei.

– Det er stikk i strid med utgangspunktet til Luftfartstilsynet, hvor bruk av droner ønskes integrert sammen med annen luftfart, og ikke bli parkert på bakken, sier Martinsen.

En viktig radius

Martinsen mener det er svært viktig at kommersielle droner får operere på like vilkår som annen luftfart. Han understreker at mange av deres medlemmer kommer til å lide økonomiske tap og få kritiske utfordringer.

Redningsorganisasjoner som Norsk Folkehjelp bruker profesjonelle droner. Det samme gjøre flere brannvesen, og kommersielle aktører benytter droner til inspeksjon av broer og kraftlinjer.

Men må dere fly så nærme flyplassen?

– Ta for eksempel Bodø. Der vil det være umulig å gjøre disse jobbene i sentrum, fordi flyplassen ligger sentralt, sier Martinsen.

Han har oppfordret sine medlemmer til å kreve erstatning, og vurderer å gå rettens vei.

Avinor: Må ha regelverk

Ifølge Avinor kommer avgjørelsen om å stenge for droneflyging nær flyplasser som følge av en ny forskrift som trådte i kraft første januar i år. Med forskriften legger Luftfartstilsynet opp til at man kan fly droner flere steder enn det som har vært mulig tidligere.

Kristian Løksa, kommunikasjonssjef Avinor konsern

SIKKERHET FØRST: Kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa, sier et regelverk må på plass for å ivareta sikkerheten ved flyplassene.

Foto: Avinor

– Men så nærme en flyplass er vi nødt til å etablere et regelverk før vi kan gjøre de vurderingene. For Avinor er det viktig å sette flysikkerheten først, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa.

Han sier at et regelverk kan komme på plass i løpet av våren, men at det ikke er klart om det vil åpne for droneflyging innen femkilometersradiusen.

Forstår frustrasjonen

Luftfartstilsynet ble i dag informert om Avinors avgjørelse.

Bente Heggedal

RETT: Luftfartsinspektør Bente Heggedal i Luftfartstilsynet understreker at det er opp til Avinor å avgjøre om droner skal få lov til å fly innen en radius av fem kilometer ved flyplasser.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Det har alltid vært slik at Avinor er de som vurderer risiko og sørger for trafikkavviklingen ved norske flyplasser, sier luftfartsinspektør Bente Heggedal.

Hun har forståelse for at droneflygerne reagerer.

– De har operert både nærmere enn fem kilometer, og inn og ut av flyplasser, de siste syv årene, så det at de plutselig får beskjed om at de ikke kan operere sånn lenger forstår jeg fører til frustrasjon, sier Heggedal.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger