Moren om Pernille-rettssaken: – Skal nagle øynene i min datters drapsmann

Familien til Pernille Thronsen reiser til Kina for å se Zhao Fei i øynene når rettssaken mot ham starter fredag. De vil vise at det sitter igjen en stor familie etter det brutale drapet i Ungarn i 2010.

Zhao Fei/City Hostel Flora i Budapest

Rettssaken mot 30 år gamle Zhao Fei starter i Beijing fredag. Pernille Thronsen ble funnet drept på City Hostel Flora (bildet) i 2010.

Foto: Picturemaker/Red Dot/Ungarsk politi/Scanpix

Pernille Marie Thronsen

Pernille Thronsen ble funnet drept i Budapest i august 2010.

Foto: Privat
Zhao Fei

Zhao Fei har innrømmet drapet på Pernille Thronsen, og fredag starter rettssaken mot ham i Beijing.

Foto: Ungarsk politi

Fredag starter rettssaken mot Zhao Fei, som er tiltalt for å ha drept sin norske ekskjæreste Pernille Marie Thronsen for fire år siden. Rettssaken er planlagt å vare én dag, og den tiltalte 30-åringen risikerer fengsel på livstid.

– Det er bygget opp en solid bevisoppgave i saken mot Zhao Fei, sier familiens bistandsadvokat i Norge Per Christian Nordtømme til NRK.

Pernille Marie Thronsen (21) fra Oslo ble funnet drept på et ungdomsherberge i Ungarns hovedstad Budapest søndag 29. august 2010.

– Det er en alvorlig sak og snakker vi en årelang straff, kan det bli utmålt over 20 år i fengsel, sier Nordtømme.

Vil nagle øynene i drapstiltalte

Dommen faller fredag, men en eventuell straffeutmåling vil komme senere. Straffeutmålingen kommer som en egen dom. Dommeren møter to andre dommere i et kollegium hvor straffen utmåles, ifølge advokaten.

– Familien til Pernille er forberedt på alt. Men vi går ut ifra at kinesiske myndigheter ikke dømmer han til dødsstraff, i lys av avtalen de gjorde med Ungarn.

Nordtømme forteller at man har sett lignende saker tidligere hvor Kina har forpliktet seg til ikke å ta i bruk dødsstraff, og overholdt dette.

Familien til Pernille er forberedt på en sterk seanse i rettssalen.

– Moren til Pernille har sagt til meg at hun skal nagle øynene i tiltalte under rettssaken. Faren og flere barn skal være til stede under rettssaken. De vil vise at det sitter igjen en stor familie. Det blir nok ingen hyggelig seanse, og de gruer seg nok. Samtidig er de lettet over at det er en tiltale og at rettssaken er berammet.

Garantier om å avstå fra dødsstraff

Thronsens kinesiske ekskjæreste, Zhao Fei, forlot Ungarn få timer etter drapet, men i september samme år meldte han seg for kinesiske myndigheter.

Grunnen til at det har tatt fire år å få på plass en tiltale mot Zhao er at bevisene i drapssaken har ligget i Ungarn.

Ungarske myndigheter har nektet å overlevere dem til myndighetene i Beijing før de får garantier for at Zhao Fei ikke blir henrettet i Kina.

– Har forholdet mellom Norge og Kina påvirket prosessen?

– Overhodet ikke. At hun var norsk kommer i annen rekke. Vi har hatt kontakt med dommeren som forbereder saken, og Norge har ikke blitt nevnt. Det har vært forholdet mellom Ungarn og Kina som har vært viktig.

Hadde bestilt flybilletter på forhånd

NRK er kjent med hovedinnholdet i tiltalen mot Zhao Fei.

Ifølge tiltalen angrep Zhao Pernille Thronsen med kniv, da hun kom til han på herberget han bodde i Budapest. Han hadde på forhånd bestilt flybilletter til Kina, og var på vei dit da avdøde ble funnet av kvinnen som skulle rengjøre rommet.

I Kina tilstod han drapet, men ble etter hvert sluppet ut av varetekt da prosessen med å få oversendt bevismateriale fra Ungarn drøyde.

Først etter at Ungarn fikk et løfte fra Kina om å avstå fra dødsstraff kunne prosessen med å oversende bevis starte.

Det siste året har Zhao sittet varetektsfengslet. Han har gjennomgått to psykiatriske observasjoner, uten å ha blitt funnet utilregnelig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger