Hopp til innhold

Drapssiktet i Birgitte Tengs-saken varetektsfengslet

Mannen i 50-årene er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Siktelsen bygger på DNA-funn analysert i Østerrike. Mannen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

Birgitte Tengs

VARETEKTSFENGSLET: En mann i 50-årene er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Politiet mistenker ham også for drapet på Tina Jørgensen. Mannen nekter for å ha noe med disse sakene å gjøre.

Foto: Privat

Tingretten har bestemt at mannen kan holdes varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud og medieforbud.

Han undergis fullstendig isolasjon inntil 17. september.

Mannen nekter for å ha noe med sakene å gjøre. I fengslingsmøtet fredag ettermiddag begjærte han seg løslatt.

Politiet mener det foreligger fare for bevisforspillelse.

– Vi mener det er skjellig grunn til mistanke slik saken står, dette på bakgrunn av DNA og andre opplysninger i saken, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin til NRK etter at fengslingskjennelsen var klar.

Og så har de helt siden januar 1997 levd i den tro og vært ganske sikre på at det var fetteren som sto bak dette her. Så det er klart at det er blandede følelser.

Erik Lea, bistandsadvokat for foreldrene til Birgitte Tengs

DNA-undersøkelser i Østerrike

Siktede er bosatt på Haugalandet, og han har vært del av politiets tidligere etterforskning av drapet på Birgitte Tengs.

– Den nåværende siktelsen bygger på resultater fra DNA-undersøkelser, men støttes også av andre opplysninger i saken, sier politiinspektør Lars Ole Berge i Sør-Vest politidistrikt.

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept 6. mai 1995 på Karmøy. Den siktede mannen var i 20-årene på den tiden.

Politiet fikk DNA-undersøkelsene i 2019 og har undersøkt mannen siden den gang.

Lars Ole Berge

INFORMERER: Politiinspektør Lars Ole Berge.

Foto: Ole Andreas Bø

– Vårt arbeid har i hovedsak dreid seg om DNA-undersøkelsene som har vært gjennomført ved Rettsmedisinsk institutt i Østerrike. DNA-undersøkelsene har vært særlig tidkrevende, men vi ønsker ikke å gå nærmere inn på resultatene, sier Berge.

Ifølge opplysninger til VG skal DNA-funnet politiet knytter til den siktede være funnet på Birgitte Tengs benklær.

Pågrepet på Sørlandet

Mannen ble pågrepet på Sørlandet onsdag. Pågripelsen gikk rolig for seg, ifølge politiet.

– Han er avhørt, men har ikke erkjent straffskyld, eller å ha hatt noe med drapet for øvrig å gjøre. Denne personen er det politiet tidligere har ansett som en kandidat og avhørt som vitne i saken tidligere, sier Berge.

Siste pressemelding fra politiet.

4 MINUTTER: Høydepunkter fra pressekonferansen til politiet.

– De gangene han har vært inne som vitne var før vi mottok DNA-rapporten i 2019, sier Berge.

Politiet fikk spørsmål om hvor sikre de er på at de nå har funnet gjerningspersonen. Berge sier han ikke vil forskuttere noe utfall nå, men mener det er skjellig grunn til mistanke.

– Politiet vil heller ikke bidra til å identifisere den sikta mannen noe ytterligere, sier Berge.

Politiet opplyser i en pressemelding fredag ettermiddag at de ikke venter noen utvikling i saken i løpet av helgen.

– Fokuset fremover blir blant annet å gjennomgå beslag og gjennomføre vitneavhør, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin.

Etterforsker drapssakene sammen

Siktede har også status som mistenkt for drapet på Tina Jørgensen, som ble funnet drept 26. oktober 2000. Jørgensen var bosatt i Stavanger og ble funnet drept i en kum ved Bore kirke.

Tina Jørgensen-saken

DREPT: Tina Jørgensen, ble funnet drept ved Bore kirke 26. oktober 2000.

Foto: Privat/ Erlend Frafjord / NRK

– Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Stavanger i tidsrommet da Tina Jørgensen forsvant. Dette sammenholdt med andre opplysninger i saken, gjør at han har fått status som mistenkt. Han er avhørt i saken og erkjenner ikke straffskyld, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin.

Det finnes ikke DNA-bevis i Jørgensen-saken.

– Den nye etterforskningen i Tina Jørgensen-saken som ble anbefalt av Kripos i 2018 dreide seg i alle hovedsak om nye avhør, og oppfølgingen av gamle og nye tips, opplyser Malmin til NRK.

Etterforskningen av de to sakene er slått sammen. Personell fra begge gruppene jobber nå med begge sakene.

I 2016 fikk politiet tips om en mann i Rogaland som mulig drapsmann i både Tina- og Birgitte-saken. Kripos bekreftet den gang at de skulle undersøke tipsene grundig.

– Det har vært to uavhengige etterforskninger av drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Det har likevel vært naturlig for politiet å se etter eventuelle sammenhenger, sier politiinspektør Byberg Malmin.

Andre pågripelser i begge sakene

I begge de to drapssakene har politiet pågrepet og siktet andre personer tidligere.

To år etter at Birgitte Tengs ble funnet drept, ble hennes 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine. Han ble frikjent i lagmannsretten, men ble samtidig dømt til å betale oppreisning til foreldrene i en sivil sak. Han tok siden saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i 2003 dømte den norske staten til å betale erstatning til fetteren.

I Tina-Jørgensen-saken pågrep politiet i 2015 fire personer. Året etter henla riksadvokaten saken mot de fire og begrunnet henleggelsen med «intet straffbart forhold».

Forsvarer: – Uvirkelig

Siktede ble avhørt onsdag og torsdag denne uken.

– De siste dagene har han opplevd som vanskelige. «Sjokkartet og uvirkelig» er de ordene han selv bruker. Han ble pågrepet onsdag. Det som er viktig nå, er at han blir skjermet. Det er viktig at vi får tid til å sette oss inn i et omfattende etterforskningsmateriale for å imøtegå anklagene mot ham, sier forsvarer Stian Kristensen til NRK.

– Politiet sa på pressekonferansen at din klient er tidligere domfelt. Hva kan du si om det?

– Det er riktig det, men jeg ønsker ikke gå inn på tidligere domfellelser og betydningen av det. Det får tiden vite, svarer Kristensen.

Han vil heller ikke uttale seg om nye DNA-undersøkelser.

– Sjokk

Foreldrene til Birgitte Tengs fikk beskjed om utviklingen i saken av politiet onsdag morgen, sier advokaten deres.

Advokat Erik Lea

BISTANDSADVOKAT: Erik Lea bistår Tengs familie.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

– De reagerte med vantro og sjokk på onsdagen. Nå har de hatt noen døgn på å bearbeide dette, men de er fremdeles i sjokk, sier Lea og utdyper:

– Årsaken til det er todelt. For det første er de glade for at det ser ut til å kanskje bli en endelig løsning i saken. Og så har de helt siden januar 1997 levd i den tro og vært ganske sikre på at det var fetteren som sto bak dette her. Så det er klart at det er blandede følelser. Nå håper de virkelig at politiet har tatt rett gjerningsmann. Og at han erkjenner og tilstår slik at de får satt sluttstrek for denne marerittlange saken for deres vedkommende.

Mor til Tina Jørgensen: – Opprivende

Moren til Jørgensen, Torunn Austdal Rasmussen, ante ingenting før hun fikk en telefon fra politiet 09.10 fredag morgen. Det var bare få minutter før politiet sendte ut pressemelding.

Hun sier til NRK at det tennes et håp, men at hun ikke tør å slippe jubelen løs enda.

– Jeg klarer ikke å slå meg til ro før den som har gjort det ser meg i øynene og sier: Jeg har gjort det, sier hun.

Første saken til cold case-gruppe

Kripos Cold case-gruppe besluttet i 2016 å gjennomgå drapet på Birgitte Tengs fra 1995. Det var den første saken til den nye gruppen.

Leder Espen Erdal sier bakgrunnen for å gjenoppta saken blant annet var at de så at saken kom skjevt ut i 1995.

– Særlig på grunn av analyser som viste seg å være feil, analyser av hår. Senere da denne feilen ble avdekket, kom man fort inn på etterforskning mot fetteren som ble frikjent i 1998, sier Erdal til NRK.

Han sier det har vært en revolusjon innen DNA-teknologi.

– Jeg kan ikke gå i detalj om det, men det er slik at vi har helt andre muligheter innen for eksempel biologisk spormateriale i dag enn for 10–15 år tilbake. Det er viktig i disse saken som aldri blir foreldet og aldri bør bli glemt, sier Erdal.

I desember samme år la Kripos frem sin rapport, der de anbefalte politidistriktet å gjennomføre konkrete etterforskningsskritt. Den nye etterforskningen har blitt ledet av Sør-Vest politidistrikt fra Stavanger.

Saksgjennomgangen i Jørgensen-saken startet i 2017. Der ble det levert en anbefaling om etterforskning i et begrenset omfang i april 2018, opplyser Kripos.

– Anbefalte dere å se på spesielle personer?

– Ja, det lå en anbefaling om å se på flere såkalte kandidater. Typisk personer som på bakgrunn sine bevegelser, historikk og atferd fremsto som ønskelig å sjekke ut av saken, sier Erdal.

– Var mannen som nå er siktet en av disse?

– I dag ønsker jeg ikke å kommentere nærmere hvem som sto på denne listen, svarer Erdal.

NY VENDING: Se hele sendingen om siktelsen som politiet informerte om fredag formiddag.

AKTUELT NÅ