Hopp til innhold

Dommerne krever sikkerhetstiltak etter trusler

Hittil i år er antall trusler mot rettsdommere doblet sammenlignet med hele 2014. Sorenskriver Ingjerd Thune er to ganger utsatt for trusler som gjerningsmennene er dømt for.

Oslo Tinghus

NOK SIKRET? Oslo Tinghus en sommerkveld i 2011. Dommerforeningen mener det må adgangskontroll til her - akkurat som i departementene og Stortinget.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Sorenskriveren er leder av Den norske dommerforening, og mener politikerne glemmer den tredje statsmakt.

Ingjerd Thune

UTSATT FOR TRUSLER: Ingjerd Thune er leder i Den norske Dommerforening og sorenskriver i Gjøvik tingrett.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Vi ser at Stortinget og departementene sikrer seg med strenge adgangskontroller, men det skjer veldig lite i den tredje statsmakt. Det er et tankekors at de ikke finner grunn til å bevilge til sikkerhetstiltak for domstolene, sier Thune.

– Urovekkende

I 2014 startet Domstoladministrasjonen å systematisere antall trusler, etter at huset til en sorenskriver i Hamar brant ned 22. juli 2013. I fjor ble 13 trusler mot aktører i domstolene anmeldt. Hittil i år er det allerede 27 saker der hovedsaklig dommere - men også politiadvokater og vitner - har anmeldt trusler.

– Det er urovekkende at det er et økende antall, og vi har pekt på at det burde være bedre sikkerhet i domstolene. Vi har bedt om bevilgninger - uten at det har kommet, sier Thune.

 Brann i huset til sorenskriveren i Hamar

UTLØSENDE: Denne brannen hos en sorenskriver i Hamar 22. juli 2013 er bakgrunnen for at Domstoladministrasjonen startet å telle trusler mot aktørene i retten.

Foto: POLITIET

Dommerne ønsker blant annet en indre og en ytre sone i alle domstoler, slik at det ikke er direkte adgang til kontorer og lokaler i domstolene. Det er 66 tingretter, 6 lagmannsretten og én Høyesterett i Norge.

Trusler etter fengsling og førerkortbeslag

– Vi har eksempler på flere alvorlige hendelser. Under 22. juli-saken var det adgangskontroll, og jeg vet at det var flere episoder hvor de fant våpen og våpenlignende gjenstander under kontrollene, sier Thune.

Hun frykter at dommerne dømmer annerledes enn de ville gjort uten påvirkning.

– Dommerne har en særlig stilling, og det er viktig at de er frie og uavhengige når de skal treffe avgjørelser, sier Thune.

Hun har selv blitt truet to ganger, for 5-10 år siden, og begge gangene ble vedkommende dømt for trusler. Den ene ville tenne på huset hennes etter at førerkortet hans var beslaglagt.

– Den andre saken var en som ble varetektsfengslet og sa jeg måtte være forberedt på at han kom ut en gang. Det føles svært ubehagelig å bli utsatt for slike trusler. Jeg frykter for at dommere blir engstelige for å treffe upopulære avgjørelser i frykt for represalier.

AKTUELT NÅ