Hopp til innhold

Dommeren i Ndure-saken i tvil, åpner for mildere vurdering

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Tingrettsdommer Jeanette Westlund Hegna ber påtalemyndigheten forberede seg på at Ndure kan bli vurdert etter en mindre alvorlig bestemmelse i straffeloven.

Ndure i Moskva i 2013

TØFF TID: Norges raskeste mann, Jaysuma Ndure, er tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin tidligere samboer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Rettssaken mot familievoldstiltalte Ndure går omsider mot slutten, etter at den ble utsatt for en måned siden og gjenopptatt denne uken. Påtalemyndigheten mener Ndure har slått samboeren flere ganger i perioden januar til november 2014.

Den angivelige volden kulminerte i et basketak i Ndures leilighet natt til 8. november samme år, da Ndure ble pågrepet og satt på glattcelle.

Retten i tvil

Ndure er i utgangspunkt tiltalt etter den såkalte «familievoldsparagrafen» i straffeloven, § 219, som har en øvre strafferamme på fire år.

Senere fredag skal påtalemyndigheten legge ned sin påstand om straff, men allerede før lunsj varslet tingrettsdommer Jeanette Westlund Hegna aktor om at saken mot Ndure kan bli vurdert opp mot et annet tiltalepunkt, nemlig straffelovens § 228.

Denne paragrafen gjelder legemsfornærmelse, og har en langt lavere strafferamme enn § 219. Signalene fra dommeren tyder på at retten er i tvil om hvorvidt påtalemyndigheten har klart å bevise at Ndure kan dømmes etter familievoldparagrafen.

Politiadvokat Andreas Christiansen og Camilla Ek Sørensen

AKTORATET: Politiadvokatene Andreas Christiansen og Camilla Ek Sørensen fører saken for påtalemyndigheten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Må frifinnes

Mette Yvonne Larsen sier hun er glad for signalene fra dommeren, selv om det er for tidlig å spå det endelige utfallet av saken.

– Dette er i tråd med det vi har ment hele tiden. Da er det også slik at det bittet han er påført er et like alvorlig voldstilfelle. I så fall kan det bli aktuelt å vurdere om det er snakk om provokasjon og gjengjeldelse. I så fall må han frifinnes, sier Larsen, som har hamret løs på politiets etteforskning ved gjentatte anledninger i løpet av rettssaken.

Påtalemyndigheten kan velge en «nedsubsumsjon», altså å prosedere¨på et tiltalepunkt med en lavere strafferamme. Dommer Hegna sa i retten torsdag at hun dermed håpet å unngå at påtalemyndigheten må holde to prosedyrer.

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen og Andreas Christiansen har ikke villet kommentere saken underveis i rettsforhandlingene.

Halsen til Ndures ekssamboer

MERKER PÅ HALSEN: Rettssaken mot Ndure ble utsatt i tre uker, på grunn av tvil rund merker ekssamboeren hadde på halsen natten Ndure ble pågrepet. To eksperter har forklart seg ulikt om de røde prikkene på halsen, men avviser begge at de kan skyldes hudbehandling.

Foto: Politiet / Politiet

Strid om bevis

Ekssamboeren hevder Ndure natt til 8. november holdt et kvelertak på henne som fikk henne til å «se prikker».

Ndure nekter straffskyld, men innrømmer håndgemeng og at den aktuelle natten skal ha dyttet kvinnen slik at hun falt på en koffert. Et av påtalemyndighetens mest sentrale bevis i saken har bilder av ekssamboeren fra den aktulle natten. Disse viser blant annet røde prikker rundt den 23 år gamle kvinnens hals.

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen, som har vært sakkyndig i saken, mener merkene stemmer med kvinnens forklaring. Han møtte imidlertid motbør i retten torsdag, da forsvarets ekspert Lars Uhlin Hansen åpnet for at merkene kan passe med at Ndure har holdt tak i kvinnens klær.

Ifølge tiltalen skal Ndure også ha utført vold ved flere tilfeller, blant annet på en utenlandsreise til USA. Ekssamboeren hevder Ndure da truet med å henne med å begrave henne i hagen til et hus Ndure leide.

Norges raskeste mann er også tiltalt for å ha brutt et besøksforbud mot ekssamboeren, fordi han sendte en melding på Snapchat i etterkant av pågripelsen. Dette erkjenner Ndure, men nekter straffskyld.

Mette Yvonne Larsen i Ndure-saken

FORNØYD: Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

AKTUELT NÅ