Dødt løp i Venstre om narko-salg over disk

GARDERMOEN (NRK) Regjeringspartiet Venstre kan søndag komme til å åpne for at hvem som helst på sikt kan få kjøpe lettere narkotiske stoffer i butikken.

Venstres landsmøte på Jessheim 2018

ADVARER: Venstre-nestleder Terje Breivik (t.h.) er blant de tydeligste stemmene mot å gå så langt i å legalisere narkotika som forslaget legger opp til. Her i samtale med resten av ledertrioen: Trine Skei Grande og Ola Elvestuen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg tror det blir veldig jevnt, men at sjansene våre for flertall er gode, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til NRK, før han fortsetter:

– Jeg opplever at Venstre har beveget seg mye på bare det siste året, og etter å ha vært en pådriver for rusreformen som nå flertallet på Stortinget har stilt eg bak, vil vi ta debatten enda et steg videre og det tror jeg Venstre er klare for å gjøre i morgen.

Sammen med Venstres helsepolitiske talsmann Carl-Erik Grimstad og sosialbyråd i Bergen, Erlend Horn, foreslår Hansmark å «klassifisere rusmidler etter skadepotensial og regulere tilgangen til dem deretter».

I praksis en åpning for at de «letteste» stoffene skal kunne selges over disk eller i butikk.

Lørdag ble det gjennomført en slags prøveavstemming om forslaget da landsmøtet på Gardermoen delte seg i tre ulike parallelle sesjoner.

Da tredjedelen som hadde forberedende behandling av ruspolitkken voterte over forslaget stemte 33 for og 33 mot. På søndag skal alle 210 delegatene på landsmøtet ta den endelige avgjørelsen om hva Venstre skal mene.

Nestlederen tror forslaget vil gi flere misbrukere

En av de tyngste røstene mot forslaget er Venstres nestleder og parlamentariske leder Terje Breivik.

– Jeg er mot å dra legaliseringen så langt som dette forslaget legger opp til. Jeg synes det ville være lurere å konsentrere innsatsen fremover om å gjøre rusreformen Stortinget skal vedta, om at misbrukere skal få hjelp og ikke straff, så god som mulig, sier Breivik.

Regjeringen har nylig satt ned et utvalg som skal forberede en rusreform hvor behandling står i sentrum, i stedet for straff.

– Jeg tror det går an å finne måter å regulere et salg på som gjør at man får en viss grad av kontroll, men man ville ikke fått bukt med det svarte markedet, og dermed tror jeg summen av misbruk og folk med rusproblemer vil bli større av å i ytterste konsekvens åpne for salg i butikk, sier Breivik om hvorfor han er mot forslaget.

– Å legalisere er det samme som å legitimere all bruk av narkotika, og du flytter unektelig noen grenser som jeg ikke synes vi skal flytte, sier han.

Vil begynne med cannabis

Venstres landsmøte på Jessheim 2018

VIL LEGALISERE: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark fra Bergen er en av forslagsstillerne.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Hvilke stoffer vil du skal selges over disk, Hansmark?

– Det kommer helt an på skadepotensialet på de ulike stoffene. Jeg som politiker uten medisinsk kompetanse er ikke personen til å vurdere det. Forslaget vårt handler om å regulere tilgang etter skadepotensial, og hvordan det skal reguleres for å gjøre minst mulig skade på både samfunn og individ.

– Tanken er at de lettere stoffene skal reguleres på en liberal måte, mens de aller tyngste stoffene må reguleres på en mye strengere måte. Forslaget vårt i morgen omtaler ikke noen stoffer spesifikt, men det er jo ganske nærliggende å si at cannabis vil være et naturlig sted å begynne.

– Så tanken er at hvem som helst på sikt skal kunne gå i butikken og be om en valgfri mengde hasj?

– Ja, det er jo slik allerede i dag at hvem som helst kan gå på gaten og kjøpe det de vil, for på det svarte markedet finnes ingen aldersgrenser, åpningstider, salgsbegrensninger eller skatt på produktene. Og folk aner ikke hva de kjøper. Målet mitt er derfor at å vedta dette liberaliseringsforslaget faktisk skal gjøre det vanskeligere å få tak i narkotika.

– Dersom vi hadde hatt et monopol på disse stoffene på samme måte som vi har for vin i dag, så ville det sørget for bedre kontroll med både de som kjøper og hva som er i stoffene, sier Hansmark.

Rotevatn stemmer for

Statssekretær i Justisdepartementet Sveinung Rotevatn ble tidligere i uken intervjuet av NTB om forslaget:

– Rusreformen vil sørge for at vi slutter å putte narkomane i fengsel, men den tar seg ikke av et annet problem – et stort, svart marked med kyniske kriminelle og farlige stoffer med ukjent innhold, sier Rotevatn til nyhetsbyrået.

Han viser til Canada og stater i USA som har legalisert cannabis, hvor bruken ikke har økt mye etter at salget kom inn i lovlige former. Han tror heller ikke rekruttering til tyngre stoffer vil øke.

– Folk begynner ikke med heroin selv om de drikker vin, sier Venstre-toppen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger