Grande om Jensens snikislamisering-svar: – Frp skal få være Frp

I et intervju med BBC denne uken sa Siv Jensen at hun fortsatt mener det pågår en «snikislamisering» av samfunnet. – Venstre får være Venstre, så skal Frp få være Frp, sier regjeringspartner Trine Skei Grande.

Skei Grande i Politisk Kvarter før Venstres landsmøte

Under Politisk kvarter torsdag morgen fikk Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande høre deler av intervjuet med Frp-leder og finansminister Siv Jensen i BBC-programmet HARDtalk.

Her fikk Jensen spørsmål av programleder Stephen Sackur om hvorfor hun i 2009 refererte til «snikislamisering» av det europeiske samfunnet.

– Fordi det er sant, svarte Siv Jensen til BBC.

– Hvordan kan det være islamisering når fire prosent, altså én av 25 av dine innbyggere, er muslimer, spør Sackur videre.

– Dette er faktisk noe som bekymrer mange av oss rundt i verden, var svaret fra Jensen.

Grande i 2009: – Umulig samarbeid

Da Siv Jensen i 2009 snakket om snikislamisering, var reksjonen fra Trine Skei Grande svært tydelig:

– Siv Jensen nører opp om fordommer hos folk, og baserer ikke alltid uttalelsene sine på fakta. Det er nok et argument for oss om at det er umulig å samarbeide med Fremskrittspartiet, sa Venstre-lederen den gangen.

Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande fra pressekonferanse på Jeløy Radio 4. januar

Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande.

Foto: NRK

Grande i 2018: – En helt annen tone

I Politisk kvarter i dag var tonen en helt annen da Grande fikk spørsmål om hvordan de kan gå i regjering med Frp, når Frp fortsatt mener det foregår snikislamisering:

– Dette er ikke regjeringen sin politikk. Det som står i Jeløya-erklæringen har en helt annen tone når det gjelder innvandring og integrering, en helt annen tone når det gjelder religiøsitet og bredde. Jeg har gått inn i regjeringen basert på Jeløya-erklæringen, sier Grande til NRK.

Hva syntes du om begrepet snikislamisering?

– Det er ikke er ord som jeg som trosminister i denne regjeringen synes er godt å bruke. Det er ikke grunnlag for å si dette, ifølge Jeløya-erklæringen.

Grande vil ikke utdype om et slikt begrep sprer fordommer, slik hun hevdet i 2009, men er tydelig på at hun ikke ville knyttet religion og retorikk sammen på denne måten.

– Venstre er Venstre, Frp er Frp

– Venstre får være Venstre, så skal Frp få være Frp, sier Grande.

– Fremskrittspartiet har en del standpunkt som jeg ikke deler. Jeg sitter i en regjering som bygger på en regjeringsplattform.

Da Sylvi Litshaug (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) ble statsråder, var Trine Skei Grande igjen tydelig ute og sa fra at deres syn på klimaendringer og retorikk rundt innvandring var problematisk. I dag var svaret fra Venstre-lederen kort:

– De er ikke statsråder lenger.

Vil ikke kommentere rykter

I Politisk kvarter fikk Grande også spørsmål om ryktene rundt en hendelse hun var involvert i i bryllupet til Sp-topp Ola Borten Moe i 2008.

Hun ville ikke kommentere saken og avviste også at hun kommenterte hendelsen i et Aftenposten-intervju 16. januar i år.

I forkant av Venstres landsmøte måtte partileder Trine Skei Grande svare på håndteringen av rykteflommen etter et bryllup i Trøndelag i 2008

Til helgen møtes Venstre til landsmøte på Gardermoen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger