Dødsdømt kvinnes siste hilsen: – Kjære mor, ikke gråt

Før hun ble hengt, fikk iranske Reyhaneh Jabbari spilt inn en siste avskjed til moren sin. – For en optimist jeg var som forventet rettferdighet, sier hun, bitter over landet som ikke ville vite av henne.

Reyhaneh Jabbari

Reyhaneh Jabbari ba om å få være organdonor og hun ville ikke begraves.

Foto: Golara Sajjadian / Ap

Kvinnen ble tatt av dage av iranske myndigheter den 25. oktober. Hun var dømt til døden for å ha drept en tidligere etterretningsoffiser.

Verken 26-åringens forklaring om at drapet var selvforsvar fordi mannen forsøkte å voldta henne, eller kraftige internasjonale protester, kunne hindre at dødsdommen ble fullbyrdet.

Iranske aktivister offentliggjort de siste ordene den dødsdømte kvinnen ville si til sin mor. Avskjeden ble tatt opp i april, da hun fikk vite at hun var dømt til døde, melder Al-Arabiya.

– Gi meg til vinden, og la den ta meg bort

– Kjære Sholeh, ikke gråt over det du hører, sier hun til moren sin, Sholeh Pakravan.

Kvinnen, som var 19 år gammel da hun ble satt i fengsel, sier at hun har et siste ønske. Hun beklager at dette nok en gang kan påføre moren lidelser.

– Jeg vil ikke råtne under jord. Jeg vil ikke at mine øyne og mitt hjerte blir til støv. Du må be om at mitt hjerte, mine nyrer, mine øyne og alt annet som kan transplanteres, blir fjernet fra kroppen min så snart jeg er hengt.

Reyhaneh Jabbari ber om at hun får være donor for noen som har behov for det. Hun vil ikke at mottakeren skal kjenne hennes navn eller kjøpe blomster til henne – de får ikke engang be for henne.

– Jeg sier dette av hele mitt hjerte. Jeg vil ikke ha en grav der du skal komme og gråte og lide. Jeg vil ikke at du går i sorte klær for meg. Gjør ditt beste for å glemme disse vanskelige dagene. Gi meg til vinden, og la den ta meg bort.

Vil anklage anklagere

Jabbari beskriver også hvordan hun opplevde rettssaken og forhørene.

– For en optimist jeg var som forventet rettferdighet av dommerne! (..) Og dette landet som du lærte meg å elske, ville aldri vite av meg. Ingen støttet meg da jeg skrek mens forhørerne slo og ropte de mest vulgære ting.

Hun har et ønske om at rettferdighet skal skje fyllest til slutt:

– Verden elsket oss ikke. Jeg ønsker ikke denne skjebne. Jeg overgir meg og omfavner døden. For i Guds rettssal vil jeg tiltale inspektørene, jeg vil anklage dommer Shamlou og dommerne i Høyesterett. (..) Jeg vil tiltale alle som med sin uvitenhet eller sine løgner gjorde meg urett og tråkket på mine rettigheter.

Så avslutter hun med en kjærlighetserklæring til moren:

– Kjære godhjertede Sholeh, i den neste verden er det du og jeg som anklager og anklagerne som står tiltalt. La oss se hva Gud vil. Jeg ville holdt rundt deg til jeg dør. Jeg elsker deg.

Protest mot henging av Reyhaneh Jabbari i Berlin

Hengingen av Reyhaneh Jabbari har ført til kraftige protester internasjonalt. Mandag aksjonerte aktivister utenfor den iranske ambassaden i Berlin.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger