Dobbelt så mange milliardærer

Martin Kolberg (Ap) vil luke ut de nyrike fra den offentlige samfunnsdebatten, men nettopp denne gruppen har vokst seg stor og sterk under Jens Stoltenbergs styre.

Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I 2005 var det 86 personer som kunne titulere seg som milliardærer. Siden Jens Stoltenberg fikk makten, er milliardærene blitt dobbelt så mange, og de blir stadig rikere.

Fordoblet formuen

- De rike i Norge drar godt fra resten av befolkningen. Tall viser at fra 2005 og frem til i dag, har de 400 rikeste i Norge nesten fordoblet sin formue, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon Stordrange.

SE: Flere milliardærer under Stoltenbergs styre

For et par dager siden gjorde Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg det klart at han vil flå denne gruppen, som altså har vokst seg dobbelt så stor og pengesterk nettopp under hans partis styre.

- Vi står ved et tidsskille hvor det finnes det jeg vil karakterisere som en vulgær overklasse som mener at pengemakt er en demokratisk legitim makt, og det er helt uakseptabelt. Det er helt nødvendig at vi tar dem skikkelig, sa Kolberg til NRK da.

LES: Kolberg vil flå de nyrike

Ti milliarder skattefrie kroner

Men det er en stadig voksende og rikere gruppe samfunnsborgere Kolberg vil "ta". For jo større formue du har, jo mindre formueskatt betaler du i Norge.

Jon Stordrange

Ifølge Jon Stordrange i Skattebetalerforeningen blir de rike stadig rikere.

Foto: Reidar Westberg / NRK

Milliardærene har dermed i gjennomsnitt én prosent i skatt.

- Hvis man for eksempel setter 500 millioner kroner i et aksjeselskap, kunne man i 2007 ta ut 3,3 prosent, eller 16-17 millioner, uten å betale noe som helst i skatt, sier Stordrange.

Ifølge bladet Kapital var det 159 milliardærer i Norge i fjor. I år kan de rikeste ta ut rundt 10 milliarder kroner skattefritt som følge av skjermingsfradraget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger