NRK Meny
Normal

Disse sakene kan avgjøre MDGs forhandlinger

Med et brakvalg i Oslo er det nå Miljøpartiet de Grønne som kan avgjøre om Arbeiderpartiet eller Høyre får makten i Oslo. E18, eiendomsskatt og ordførerposten troner frem som de viktigste forhandlingskortene.

E18 ved Sandvika

BURDE STANSES: Miljøpartiet de Grønne ønsker å stanse utbyggingen av E18 inn mot Oslo, mens både Arbeider partiet og Høyre ønsker å bygge ut motorveien med flere felt.

Foto: Jens O. Kvale. / SCANPIX

MDG har gjort det klart at gjennomslag for sin miljøpolitikk bestemmer hvilken blokk partiet vil støtte når forhandlingene snart starter. Det betyr at partiet både er åpen for et rødgrønt og et blågrønt samarbeid.

Partiet har nå en hektisk tid foran seg med å forhandle frem den beste avtalen. Etter ulike lovnader fra partiene troner nå disse sakene frem som de viktigste i forhandlingene:

  • E18 vestkorridoren og Oslopakke 3

  • Eiendomsskatt

  • Ordførervervet

NRKs politiske journalist for Oslo, Olav Juven, mener E18 og Oslopakke 3 kan bli saken som avgjør det hele.

– Utbyggingen av E18 er selve bærebjelken i Oslopakke 3, den store bompengepakken som sikrer milliarder av kroner også til kollektivtrafikk. Her har Arbeiderpartiet og Høyre hele tiden stått skulder ved skulder. Skrotes E18, er Oslopakke 3 trolig død. Da blir også pengekrana stengt, sier han og legger til:

– Samtidig mener også Arbeiderpartiet og Høyre at E18 må bygges ut på en slik måte at det ikke gir flere biler og mer luftforurensning i Oslo. Hvordan dette skal skje i praksis, har de ikke greid å svare på. Her kommer Miljøpartiet til å stille knallharde krav til en dramatisk slanking av prosjektet.

E18 vestkorridoren og Oslopakke 3

MDGs førstekandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, sier den planlagte utvidelsen av motorveien E18 inn mot Oslo blir den vanskeligste saken når partiet skal forhandle med Arbeiderpartiet og Høyre. Utbyggingen av E18 inngår i dag i Oslopakke 3 sammen med en renne utbygginger av kollektivtrafikken i og inn til Oslo.

For selv om Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre i Oslo er enige med MDG i at de ikke vil ha flere biler inn til Oslo, ønsker Høyre og Ap likevel å bygge ut E18 med flere felt gjennom Bærum.

Trafikken inn til Oslo skal da begrenses med høye bompenger. MDG derimot, ønsker å stanse hele utbyggingen av motorveien, selv om det betyr at utbyggingen av kollektivtrafikken står i fare.

Sentrale personer i MDG sier til NRK at det derfor er stor spenning knyttet til om leder for Oslo Arbeiderparti, Raymond Johansen, virkelig vil gå med på å skrote utbyggingen av E18.

For Johansen har også press på seg fra fylkesordfører i Akershus, Anette Solli, som vil nå ha en garanti for at Johansen ikke stopper utbyggingen. Høyre på sin side har gitt Solli sin aksept.

Eiendomsskatt

I årets valg har Arbeiderpartiet kjørt hardt på at de ønsker å innføre eiendomsskatt for å bygge ut skoler, sykehjem og barnehager med støtte fra MDG. Høyre derimot har ment at Ap har skjult at skatten vil ramme langt flere enn de har sagt, dersom boligprisene stiger.

Men selv om Miljøpartiet og Høyre i utgangspunktet står på hver sin side i saken, kan MDG komme til å godta å si fra seg eiendomsskatten dersom de får gjennomslag for klima- og miljøsakene sine.

– Jeg tror de ville kunne gå med på det. Dersom MDG får igjennom miljø- og klimasakene i samarbeid med de borgerlige tror jeg det ikke vil koste dem noe å droppe eiendomsskatten, mener Juven.

Ordførervervet

Med MDG på vippen kan partiet også avgjøre hvem som blir ordfører i hovedstaden.

Nåværende Høyre-ordfører, Fabian Stang, har allerede gått ut og sagt at han neppe fortsetter som ordfører, og MGD-leder Rasmus Hansson har vært tydelig på at partiet har gått til valg på at Shoaib Sultan skal bli ordfører i Oslo.

Ettersom Fabian Stang har sittet som ordfører i åtte år, tror Juven det sitter langt inne for Høyre å bytte han ut. Men overfor NRK avviser ikke partiet at de kan være villig til å ofre ordførerposten for å beholde makten i hovedstaden.

– Vi er interessert i å styre byen videre, selvfølgelig. Det er det vi gikk til valg på. Det er ikke noe som er endelig. Vi setter ikke ned foten for noe som helst på dette tidspunktet, sier nestleder i Oslo høyre, Kristin Vinje.

Raymond Johansen i Arbeiderpartiet på sin side har ikke kommentert hvorvidt det er aktuelt for Arbeiderpartiet å gi ordførervervet til MDG eller ikke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger