Hopp til innhold

Brasil får mest bistandspenger

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Norge gav 27,7 milliarder kroner i bistand i 2011. På mottakstoppen troner Brasil som fikk dobbelt så mye i bistand, sammenlignet med krigsherjede Afghanistan.

To år på rad topper Brasil listen over land som mottar mest bistandspenger fra Norge. Det søramerikanske landet har en fremvoksende økonomi og kan neppe regnes blant verdens fattigste land.

Likevel fikk landet 1,4 milliarder kroner fra norske myndigheter, noe som tilsvarer fem prosent av hele bistandsbudsjettet på 27,7 milliarder kroner.

Til sammenligning fikk neste land på listen Afghanistan «kun» 777 millioner.

– Hvordan har det seg at Brasil får så mye i bistand sammenlignet med land som Somalia og Sør-Sudan?

– Brasil er uten tvil landet som mottar mest penger fra Norge, men det skyldes hovedsakelig Erik Solheims langsiktige klima- og skogssatsing, sier seniorrådgiver ved Norad, Hanne Thonstad til NRK.no.

Thonstad forteller at mye av pengene til Brasil går gjennom Norfund (Statens Investeringsfond for Næringsvirksomhet i Utviklingsland). Norfund har investert i vannkraftutbyggingsprosjekter i Brasil.

Mest penger til Afrika

– Samlet sett ble det gitt mest bistandspenger til de aller fattigste landene i Afrika og Asia, påpeker Thonstad.

Totalt ble det gitt 6,1 milliarder kroner i bistand til Afrika, noe som skyldes økning i humanitær bistand og investeringer gjort av Norfund.

– Bistanden til Somalia økte med 117 prosent i 2011, sammenlignet med 2010. Det er hovedsakelig på grunn av sultkatastrofen på Afrikas horn, sier Thonstad.

Norge på topp

Den samlede norske bistanden i 2011 var 27,7 milliarder kroner og ble fordelt på 112 ulike land.

Bistanden utgjorde rundt 1 prosent av Norges bruttonasjonalinntekt i 2011, som er i tråd med regjeringens mål om bistandsnivået.

Dermed ligger Norge i verdenstoppen over land som gir mest bistand, målt mot folketallet.

Disse landene fikk mest støtte i 2011

Ti største mottakere av norsk bistand i 2011

Land

Antall millioner kroner

Brasil

1407

Afghanistan

777

Tanzania

640

Palestinske områdene

628

Mosambik

472

Uganda

454

Zambia

444

Somalia

415

Malawi

375

Sudan og Sør-Sudan

601*

* Landene må sees sammen for å kunne sammenliknes med 2010. Alene ligger Sør-Sudan på 10 plass med 327 millioner i bistand i 2011.

Kilde: Norad

AKTUELT NÅ