Hopp til innhold

– Kjøper våpen for bistandspengene

Globaliseringsprofessor Indra de Soysa ved NTNU tror norske bistandspenger i Afrika kan bli brukt til våpenkjøp. Han mener vi gjør oss skyldige i overgrep mot befolkningen i fattige land.

Nærkontakt med krig

Bistandspenger som skal gå til skoler kan bli brukt til å kjøpe våpen istedet, mener bistandsforsker.

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

Norge har aldri gitt bort så mange bistandspenger som nå. I 2010 var tallet 27,7 milliarder kroner.

Den afrikanske regionen mottar totalt sett mest, mens Brasil, Tanzania og Afghanistan er de enkeltlandene som får flest bistandspenger.

Hjelper diktatorer å beholde makten

Ifølge Norad skal norsk bistand brukes til fredsbygging og menneskerettigheter, som Norge har en særlig kompetanse på.

– Til tross for at Norge gir mest, har norsk bistand ingen effekt for mer fred og bedre menneskerettigheter, sier globaliseringsprofessor Indra de Soysa ved NTNU til forskning.no.

Han er tvert i mot overbevist om at bistandsmidler i Afrika blir brukt til å kjøpe geværer og granater.

– Pengene hjelper diktatorer til å beholde makten, sier han.

Norsk bistand skal blant annet sørge for godt styresett og sivilsamfunn i mottakerlandet, men de Soysa har ikke funnet data som underbygger dette.

– Når et dårlig regime får bistandpenger for å bygge sykehus og skoler, kan det samme regimet bruke penger fra andre budsjettposter for å kjøpe våpen, sier de Soysa til forskning.no.

– de Soysa tar feil

– Det er viktig at det forskes på sammenhengen mellom bistand og et lands utvikling når det gjelder menneskerettigheter og fred, sier kommunikasjonsrådgiver Sven A. Michelsen i Utenriksdepartementet til Aftenposten.

Michelsen hevder imidlertid at de Soysa tar feil når han sier at all norsk bistand utenom FN-systemet tilfaller nasjonale myndigheter.

– Bare 13 prosent av norsk bilateral bistand går til offentlig sektor i mottagerland, sier han.

I motsetning til mange andre land gir de nordiske landene hele 40 % av bistanden via FN. Michelsen mener dette viser at Norge vektlegger menneskerettighetene.