Hopp til innhold

Dette lurer vi på om selvangivelsen

Skatteetaten har gjennomgått tusenvis av søk som er gjort i forbindelse med årets selvangivelse. Her er ti på topp-listen over hva folk flest lurer på, og tips til hvor du finner svarene.

Selvangivelse 2015

Fristen for å levere årets selvangivelse er 30.april.

Foto: KARINA KAUPANG JØRGENSEN / NRK

Skatteetaten har gjennomgått hva folk søker oftest på i forbindelse med årets selvangivelse.

– ­Oversikten gir oss god innsikt i hva brukerne søker etter. Kunnskapen gjør oss i stand til å forbedre tjenestene våre slik at det blir enda enklere å betale riktig skatt, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Mariken Holter.

Kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten

- Topplisten over hva folk søker på er laget med utgangspunkt i faktiske søk på skatteetaen.no, Altinn og fra spørsmål på telefon, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten.

Foto: Photographer: Baard Brinchmann L

Skatteetaten har utviklet digitale verktøy og kalkulatorer som ligger på skatteetaten.no. De skal hjelpe folk å finne de fradragene de har rett på.

– I år har vi utviklet en veiviser som hjelper deg å sjekke selve selvangivelsen. Det kan være mye å spare på å bruke verktøyene fram til leveringsfristen, sier Holter.

Topp 10-listen: Dette søker vi på om selvangivelsen

1 Fradrag generelt, selvangivelsen og skatteoppgjør. Svar på dette finnes i fradragsveilederen, som gir en oversikt over hva du har krav på.

2 Hvordan leverer, endrer og legger jeg til poster i selvangivelsen? Skatteetaten har laget en sjekkliste, som kan gi svarene du trenger.

3 Hvilke fradrag er forhåndsutfylt og hvilke må jeg føre opp selv? For eksempel skal renter av gjeld og foreldrefradrag være forhåndsutfylt, mens arbeidsreiser og sykdomsutgifter er noe du må fylle ut selv. Her er oversikten.

4 Har jeg krav på pendlerfradrag eller reisefradrag? Her søker folk på merkostnader til kost og losji, kjørefradrag, bom og bompenger. Her finner du det du trenger om pendling og merutgifter. Mer om eventuelt krav på fradrag for reiser mellom hjem og jobb her.

5 Salg av bolig eller inntekter fra utleie av bolig. Her finnes oversikten.

6 Mange søker etter ord som barnehage, kjøring til barnehage og foreldrefradrag. Her finner du den informasjonen du trenger.

7 Hva er skatteklasse? Hvilken skatteklasse du settes i, har betydning for hvor stort personfradrag du får. Mer informasjon her.

8 Har du betalt skatt i utlandet? Les mer her om hvordan du håndterer lønn, gjeld og innskudd i utlandet her.

9 Hva er riktig listepris for bil? Verdien fastsettes ut fra årsmodell og listepris. Verdien er normalt fylt ut med det som har blitt rapportert inn. Sjekk her om alt er riktig.

10 Deler du gjeld med samboer eller ektefelle? Opplys da om hvem du deler med i posten, ikke skriv merknad i post 5.0. Se forklaring her. Skatteetaten spør etter dokumentasjon hvis det trengs.

Skattebetalerforeningen: – Mange spørsmål om fradrag

Skattebetalerforeningen er en selvfinansiert interesseorganisasjon med visjon om å gjøre folks skattehverdag enklere.

Fagsjef Rolf Lothe sier til NRK.no at det også til dem kommer mange henvendelser om fradrag, som er nummer 1 på Skatteetatens liste over toppsøk.

– Vi får mye spørsmål om fradrag, det er helt klart. Flere og flere opplysninger blir innberettet fra tredjeparter, og de fleste endringer i selvangivelsen er fradrag. Noen er ikke ferdigutfylt, sier Lothe.

Skattebetalerforeningen får også mange henvendelser fra folk som lurer på hvordan de skal føre opp gevinster og tap i forbindelse med kjøp og salg av aksjer og bolig.

– Så er det overraskende mange som har spørsmål om hvordan man skal føre arv og gaver i selvangivelsen etter at arveavgiften falt bort. Hvis det overstiger 100.000 kroner, må man huske på å opplyse om det i post 1.5.3. Det utløser ikke skatt, men skal oppgis slik at Skatteetaten vet hvor man har pengene sine fra, avslutter fagsjefen.

AKTUELT NÅ