Hopp til innhold

Dette gjør du hvis du blir kidnappet

Risikoen er svært lav, men blir du kidnappet så kan oppførselen din være avgjørende.

Sjansen for at du blir kidnappet i Norge er heldigvis ekstremt lav, men her er noen råd dersom du skulle havne i en vanskelig situasjon.

Sjansen for at du blir kidnappet i Norge er heldigvis ekstremt lav, men her er noen råd dersom du skulle havne i en vanskelig situasjon.

Mann med dress

Bruk transportetappen til å danne deg et bilde av hvor dere er, lytt etter tog, båter, fly, barneskole, kirkeklokker. Det kan hjelpe å vite hvor du er, sier Mahmoud Farahmand fra BDO.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Hovedregelen er at du helst ikke skal bli tatt til gissel. Det gjør du ved å være årvåken på dine omgivelser og klar over om du kan være utsatt for denne typen risiko, sier Mahmoud Farahmand, sikkerhetsrådgiver hos BDO sikkerhet og beredskap.

Husk at de fleste i Norge ikke er et mål for slike handlinger.

– Men blir du tatt, så prøv å gjøre ting best mulig for deg selv, legger han til.

Han har tidligere jobbet med å kurse utsatte personer i hvordan de bør opptre ved en eventuell kidnapping.

– Faren for at du blir kidnappet i Norge er heldigvis ekstremt lav, men blir du tatt til fange bør du blant annet skape en relasjon til de rundt deg, råder Farahmand.

LES OGSÅ: Mange velstående har «panikkrom»

Rømming kan være farlig

Mann med skjegg

Tror du kidnapperne skal drepe deg, eller ikke løslate deg senere, er det best å rømme. Men tror du at de kommer til å la deg dra, så bli heller med dem, sier Sean McDonald fra Kirkens Nødhjelp.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Hovedmålet hvis du skulle bli tatt, er svært enkelt: Hold deg i live. Og forsøk å komme tilbake til familien.

– Du har noen få sekunder til å avgjøre hva du skal gjøre, hvis noen prøver å ta deg. Har de våpen, må du la deg bli tatt og forhåpentligvis bli løslatt senere. Tror du at du kan rømme, så gjør det. Men som oftest er det best å bli med dem, sier Sean McDonald, sikkerhetssjef i Kirkens Nødhjelp.

Illustrasjon - kidnapping

Hvis du skal rømme, så er det lettest å gjøre det på vei inn og ut av fremkomstmidlet.

Foto: Joakim Nordström / NRK

– Men da bør du også ha vurdert om risikoen er verdt det. Sannsynligheten for at du klarer å rømme er ikke stor, men skadene du kan pådra deg i forsøket kan være alvorlig. Det kan være veldig krevende å sitte i fangenskap med betydelige skader over tid, advarer Farahmand.

LES OGSÅ: – Jeg fikk en pistol ned i halsen, så en del av kjeven knakk

Transportetappen er viktig

Mens du fraktes bort, må du bruke alle sanser for å få med deg mest mulig av hvor dere er på vei.

– Du får trolig bind foran øynene, men bruk ørene og luktesansen. Forsøk å danne deg et bilde av hvor dere er. Lytt etter tog, båter, fly, barneskole, kirkeklokker, for eksempel. Vurder hvor fort og hvor langt dere kjører, på motorvei eller skogsvei. Og tell antall svinger om du kan, råder Farahmand.

Dette gjør du hvis du blir kidnappet

Det å danne seg et bilde av hvor du er, er både bra for din egen psyke, men også veldig dersom du skulle få muligheten til å gi en beskjed til omverdenen.

Foto: Joakim Norström / NRK

Hvis du vil forsøke å rømme må du imidlertid være forberedt på konsekvensene.

– Du kan fort skade deg, eller så kan rømningen mislykkes. Da kan kidnapperne straffe deg. Tenk gjennom hva slags form du er i og om kroppen klarer påkjenningen av å sitte skadet i fangenskap, råder Farahmand.

Et eventuelt rømningsforsøk bør altså planlegges nøye.

– Kanskje kommer du ut den første døra, men hvordan kommer du deg videre? Det er ikke sikkert du vet hvor du er og hva som kan vente utenfor. Og på steder som vi jobber, som Somalia og Afghanistan, snakker du trolig ikke språket deres. Da er det ikke så lett å klare seg, understreker Sean McDonald.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot kidnappinger – her er sikkerhetsrådgivernes beste tips

Illustrasjon - kidnapping

Hold deg i form. Det tar ikke lang tid før kroppen visner.

Foto: Joakim Nordström / NRK

Du må ikke visne

I fangenskap er rådet at du skal slippe alt annet, og være til stede i nuet.

– Hold deg i form. Det tar ikke lang tid før kroppen visner. Både aktivitet, hygiene og mentalstimulering er viktig for din egen del. Og vi mennesker er flokkdyr. Er det andre i fangenskap sammen med deg kan det hjelpe deg, forklarer han.

Be om mat, be om vann, og spør om du kan få bevege deg. Men på en høflig måte.

– Du må forsøke å holde deg i live. Tenk på familien og andre fine ting som kan holde mentaliteten din oppe, sier McDonald.

Tanken på at familien din leter etter deg, er veldig viktig å huske på.

Skap en relasjon

– Det kommer til å bli ufint. Men du må likevel bruke tiden helt fra starten av for å orientere deg. Prøv å ha oversikt over hvem som er hvem i gruppa, og hvilke personer du få en nyttig relasjon til. Forsøk å finne ut hva de vil med deg, det kan skape sinnsro, sier Farahmand.

– Når du er tatt, må du forsøke å akseptere hva som har skjedd med deg, og prioritere å holde deg i live. På kurs anbefaler vi at du ikke trygler og gråter. Behold selvrespekten, slik at kidnapperne respekterer deg, råder McDonald.

Illustrasjon-offer og kidnapper

​​​​​​​Hvis du kan, så skap en relasjon med kidnapperne.

Foto: Joakim Nordström / NRK

– Det er i kidnappernes interesse å holde deg frisk. Si du er syk eller har vondt og be om mat, vann eller medisiner. Og be om å få gå litt. Det er ikke sikkert de sier ja, men hvis du spør pent, så kanskje de lar deg få noen av ønskene dine, sier McDonald.

Selv om det er viktig å holde deg aktiv må du tenke på hvor mange kalorier du bruker.

Sean McDonald anbefaler også at du går med på kidnappernes krav, da de kan straffe deg hvis du ikke gjør som de sier.

– Ber de deg være med på en video kan det være en del av en løslatelse og et livstegn til familien din. Og i fangenskap må du ikke glemme at familien din leter etter deg. Folk har ikke glemt deg, de er trolig hjemme og gjør det de kan for å redde deg. Mange som har vært kidnappet forteller at tanken på å komme tilbake til familien er det som holder dem oppe.

Forbered familien

Thomas Heyerdahl

Det enkleste en kriminell kan gjøre er å gå hjem til noen, holde familien som gissel, og true deg til å gjøre noe for dem, sier gullsmed Thomas Heyerdahl.

Foto: Frode Søreide / NRK

For to år siden ble Thomas Heyerdahl og hans gullsmed på Skøyen ranet med pistol.

– Et ran er på ingen måte det samme som en kidnapping, men jeg vil likevel trekke frem viktigheten av å mentalt forberede seg på ugjerninger som kan skje, og tenke gjennom hvordan du eventuelt ville reagert dersom noe skulle skje, sier han til NRK.no.

Fordi Heyerdahl har vært på flere ranskurs, forholdt han seg rolig, og det hele gikk greit.

– Tidligere skaffet de kriminelle seg verdier gjennom å rane banken, postkontoret, eller enkelte større butikker. Da disse ikke lenger håndterer kontanter av betydning, blir de kriminelle stadig presset til å tilegne seg verdier på andre måter som cyberkriminalitet, kidnapping, utpressing eller ran av verdifulle gjenstander, påpeker han.

Når du har forberedt deg selv, bør du fortsette med familien.

– Det kan være at noen vil kidnappe familien din for å true deg til å gå og låse opp butikken og gi gjerningsmennene det de vil ha. Det trusselbildet er det viktig å snakke med familien om, understreker han.

Næringslivsledere, rike eller andre som er interessante for noen som kan kreve løsepenger bør tenke gjennom situasjonen.

– Det enkleste en kriminell kan gjøre er å gå hjem til noen, holde familien som gissel, og true deg til å gjøre noe for dem. Det er mange mulige scenarioer i en sånn verden og jeg vil at vi skal prøve å være i forkant i Norge. Den kriminelle underverdenen er alltid i forkant av oss, men det er viktig at vi flagger at vi har tatt tiltak og viser at her er det vanskelig å gjøre ugjerninger, sier Heyerdahl.

AKTUELT NÅ