Hopp til innhold

Støre til NRK i kveld: Full tillit til omstridt statssekretær

Statsministeren mener at det var på høy tid at McKinsey nå forteller hvem kundene til Kristoffer Thoner var.

Jonas Gahr Støre

– Han er en dyktig medarbeider med bakgrunn fra media, og kan den politiske bransjen godt. Også har han bakgrunn fra det private næringslivet, og det trenger vi i staben ved SMK. Jeg har folk fra fagbevegelsen, offentlig sektor, Arbeiderpartiet, og nå får vi en bredere bakgrunn. Det er bra, mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Har du tillit til Kristoffer Thoner?

Veldig. Han er en dyktig medarbeider, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

Konsulentselskapet McKinsey har i dag sendt et brev til Statsministerens kontor (SMK) hvor de opplyser om den nyutnevnte statssekretæren Kristoffer Thoners norske kunder i perioden fra oktober 2019 til desember 2022.

I brevet, som NRK har fått innsyn i, fremkommer det at Kristoffer Thoners kundeliste mens han arbeidet i McKinsey inneholder følgende selskaper og foretak:

  • Amedia
  • Helse Sør-Øst
  • Posten Norge
  • Schibsted
  • Telenor

– Vi viser til mottatt henvendelse fra Statsministerens kontor i forbindelse med Kristoffer Thoners klientlister. Som understreket da vi bekreftet å ha mottatt henvendelsen samme dag, ønsker vi å gjøre det vi kan for å bidra til å løse situasjonen fra vår side.

Dette skriver leder i McKinsey Norge, Frithjof Norman Lund, i et brev sendt til SMK med navnene på Thoners norske kunder.

Frithjof Lund, leder i McKinsey Norge

Leder i McKinsey Norge, Frithjof Norman Lund, har i dag gitt regjeringen innsyn i hvilke norske bedrifter Kristoffer Thoner har jobbet for i sin tid i konsulentfirmaet.

Foto: McKinsey

– Vi er imidlertid som kjent bundet av kontraktsrettslige forpliktelser med våre klienter, og det er kun de som med sitt samtykke kan bidra til å oppheve Thoner helt eller delvis fra taushetsplikten, legger Lund til.

Telenor og Amedia gikk tidligere denne uken ut med at de har vært klienter av Thoner.

McKinsey opplyser videre at det pågår en prosess for å innhente klientsamtykke fra internasjonale kunder som Thoner har jobbet for i samme periode.

Ansatte uten å vite

SMK ba først om innsyn den 7. desember, fem dager etter at Thoner ble statssekretær.

Hvorfor har dette tatt såpass lang tid å få fram disse navnene?

Det må nesten McKinsey svare på. Fra start har det vært klart at Kristoffer og alle andre må tenke på habilitet i alt de gjør. Jeg tror at etter hvert, etter at de sa at de ikke kunne komme ut med navn, så at det var lurt å gjøre det. Det er vi glad for, for åpenhet er i grunn viktig for alle, sier Støre.

På spørsmål fra NRK om hvorfor SMK ikke tidligere har bedt om slikt innsyn, skrev da statssekretær og stabssjef ved SMK, Kristine Kallset (Ap) følgende:

– Før Kristoffer begynte på SMK, hadde han dialog med McKinsey om dette. Han ba om at kundelistene kunne offentliggjøres, og hvis ikke det var mulig at han kunne informere nøkkelpersoner på SMK om hvem som hadde vært hans kunder hos McKinsey. Ingen av disse ønskene ble innfridd.

Kristine Kallset

– Det er behov for at flere her på kontoret kan vurdere Kristoffer Thoners habilitet fortløpende. Så mener vi at åpenhet er viktig, så det optimale er at McKinsey offentliggjør kundelisten, skrev statssekretær Kristine Kallset (Ap) til NRK den 7. desember.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / Ingrid Tinmannsvik

– Basert på den tydelige tilbakemeldingen McKinsey ga til Kristoffer, var vår vurdering at et brev fra SMK ikke vil endre på denne beslutningen, la hun til.

Fram og tilbake

Kristoffer Thoner jobbet som rådgiver for Ap og Støre under valgkampen i 2019. Også da kom han fra en stilling i McKinsey. Han vendte tilbake til selskapet da engasjementet i Arbeiderpartiet var over, før han altså den 2. desember ble utnevnt som statssekretær ved SMK.

Les også Støre henter nok en ny rådgiver

Siri Hytten, Kristoffer Toner og Jonas Gahr Støre under en valgkamptur til Mosjøen i 2019.

Det har vært mye fokus på PR og rådgiving i norsk politikk og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har bedt sine representanter om ikke å snakke med PR-rådgivere.

Støre åpner valgkampen

Jonas Gahr Støre med sin daværende kommunikasjonsrådgiver Kristoffer Thoner i valgkampen 2019.

Foto: Carina Johansen / NTB

I opposisjon var Ap sterkt kritisk til at Solberg-regjeringen hentet nøkkelpersoner fra PR- og konsulentselskaper med hemmelige kundelister.

– Vi er glade for at McKinsey har fritatt Kristoffer fra taushetsplikten om de norske kundene han har jobbet opp mot de siste tre årene. Vi har ønsket fra start å være åpne om dette. Vi har tillit til at Kristoffer vil vurdere sin habilitet fra sak til sak, akkurat slik alle andre i forvaltningen må gjøre, sier Kallset fredag.

Les også Finnes det en spinndoktor i salen?

Støre åpner valgkampen

Uansett vil utnevnelsen av Thoner til statssekretær ved SMK få etterspill på Stortinget.

Rødt stilte tidligere denne uka et skriftlig spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om saken. Stortingsrepresentant Seher Aydar vil blant annet vite hva Statsministerens kontor (SMK) foretar seg for å sikre at habilitetsreglene blir fulgt opp.

– Er statsministeren komfortabel med at det overlates til private aktører å regulere Statsministerens kontors tilgang på nødvendig informasjon eller offentlighetens behov for innsyn, spør hun.

Les også Vil vite hvem hans nye rådgiver har jobbet for

Siri Hytten, Kristoffer Toner og Jonas Gahr Støre under en valgkamptur til Mosjøen i 2019.

Kristoffer Thoner ønsker ikke å kommentere denne saken.

AKTUELT NÅ