Hopp til innhold

Dette er politiets viktigste bevis

Dette kontantbeslaget er bare ett av mange bevis politiet nå vil jobbe videre med i den omfattende etterforskningen av Lime-saken. Politiet mener saken omfatter både grov menneskehandel, heleri, bedrageri og skatteunndragelser.

Politiets beslagrom og pengebeslag i Lime-saken

VIKTIGE BESLAG: Politiet har gjort flere viktige beslag i Lime-saken. Til venstre: Bilde av beslagrommet på Lillestrøm politistasjon. Til høyre: Store kontantbeløp som er gjort i en av leilighetene til en av de siktede.

Foto: Politiet

Politiet står ovenfor en omfattende etterforskning i Lime-saken. 20 personer har blitt pågrepet og siktet så langt i saken, og politiet har gjort store beslag på de rundt 50 adressene de har slått til mot.

Det har også kommet opplysninger om at politiet etterforsker mulige tilfeller av organisert konkursvirksomhet, ansettelse av butikkarbeidere uten lovlig opphold, bruk av falsk identitet og skimming av kredittkort.

Den enorme aksjonen har vært planlagt i flere måneder og skjer etter en langvarig, skjult etterforskning som er ledet av Romerike politidistrikt.

Det er en stor, kompleks og krevende sak, som kan ta flere år å etterforske. Her er de viktigste bevisene til politiet:

TELEFONAVLYTTING:

Telefonavlytting, eller KK (kommunikasjonskontroll) som politiet kaller det, er blant de viktigste bevisene i Lime-saken. Etter det NRK erfarer har politiet drevet omfattende telefonavlytting av flere av de siktede over lang tid.

– Det er riktig at vi har brukt utradisjonelle virkemidler i form av telefonavlytting. Det kan jeg bekrefte, sier Åsmund Yli, politiinspektør i Romerike politidistrikt.

NRK erfarer at telefonavlyttingen skal ha vært avgjørende for å avdekke den omfattende saken. Politiet skal ha opptak av alle samtalene som er avlyttet, og inngår i rekken av viktige bevis i saken.

SPANING:

Politiet har i stort omfang spanet på flere av de siktede, etter det NRK er kjent med. Politispanere har også oppsøkt flere Lime-butikker i tiden før storaksjonen tirsdag morgen, i tillegg til privatadresser som disponeres av de siktede. Det skal også ha vært personspanere på flere av de siktede, altså at sivile politifolk har fotfulgt dem i perioder.

– Dette er arbeidsmetoder vi ikke kan kommentere, sier Yli til NRK.

NRK får opplyst at politiet skal ha vært klar over at det «ble ryddet» i butikklokalene før tilslagene denne uken. Hovedmannen, Lime-sjef Sajjad Hussain (37) ble arrestert for tre uker siden og har vært varetektsfengslet siden. Etter den første pågripelsen mener politiet at flere av Lime-butikkene skal ha byttet ut ansatte.

Politiet skal imidlertid har vært klar over at dette ville skje, og har blant annet derfor brukt telefonavlytting og spaning over tid.

PENGEBESLAG:

Beslag i Lime-saken

KONTANTER: Store kontantsummer skal ha blitt gjemt i Lime-poser på ulike adresser politiet har ransaket.

Foto: Politiet

Politiet har tatt beslag i flere hundre tusen kroner i saken. Under aksjonene de siste dagene har politiet funnet store pengebeløp hjemme hos flere av de siktede.

Pengebeslagene kan knyttes til ulovlig virksomhet, men dette er for tidlig for politiet å si noe om. Store kontantsummer skal ha blitt gjemt i Lime-poser på ulike adresser politiet har ransaket.

– Det er i utgangspunktet ikke ulovlig å oppbevare kontanter hjemme. Vi kan ikke i dag si noe om pengene stammer fra kriminelle handlinger. Etterforskningen vil vise om disse kontantbeslagene stammer fra ulovlig virksomhet, sier Yli.

Politiet mistenker skatteunndragelser og bedrageri i stort omfang, så kontantbeslagene kan være avgjørende sammen med andre bevis. Selv om det skulle vise seg at pengene ikke er ulovlige, er pengebeslagene likevel viktige for politiet.

– Det kan eventuelt bli spørsmål om inndragning av penger siden vi mistenker økonomisk kriminalitet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiaksjon mot leiligheter i Oslo

RAZZIA: Her går politiet og en dataekspert til aksjon mot hovedkontoret til Lime Minipris på Tøyen i Oslo. Politiet har tatt beslag i enorme mengder bevis.

Foto: Simon Solheim / NRK

VITNEFORKLARINGER:

Flere titalls vitner og fornærmede er avhørt av politiet i saken. Vitneforklaringer er avgjørende bevis i etterforskning av saker som omhandler menneskehandel.

Norsk politi skal ha hentet to fornærmede i Pakistan og tilbake til Norge og gitt dem vitnebeskyttelse og et løfte om opphold, etter det NRK får opplyst.

Av hensyn til etterforskningen og de fornærmede ønsker ikke politiet verken å avkrefte eller bekrefte dette.

Politiet har funnet flere personer med ulovlig opphold i en leilighet som politiet mener disponeres av en siktet i Lime-saken. De er nå sendt til politiets utlendingsinternat på Trandum, og politiet undersøker om de har vært ofre for menneskehandel. De kan sitte på viktig informasjon i saken.

Flere av de fornærmede skal være fra Nepal og Pakistan, og politiet mener de har vært ofre for tvangsarbeid i dagligvarebutikkene. Politiet opplyser til NRK at de fortsatt er interesserte i å komme i kontakt med vitner, eller tidligere ansatte i Lime-kjeden.

– Forklaringer fra fornærmede og vitner er svært sentrale bevis for påtalemyndigheten, sier Yli til NRK.

DOKUMENTER OG ELEKTRONISKE BEVIS:

Politiet har tatt beslag i et stort antall dokumenter, både i butikklokalene, men også hjemme hos de siktede. Flere kassaapparat, datamaskiner og harddisker er beslaglagt, og står sentralt i etterforskningen.

– Dokumentbeslagene er store i denne saken. Vi har slått til mot rundt 50 adresser, så det sier seg nesten selv. Dokumenter er viktige bevis i økonomiske straffesaker. Det vil ta lang tid å gjennomgå alle disse beslagene, sier Yli.

Flere politispesialister og spesialetterforskere på økonomisk kriminalitet skal gjennomgå alle bilag, dokumenter, regnskap og datamaskiner. Politiet har også leid inn eksperter for å få analysert mye av materialet som er beslaglagt. I tillegg er skattemyndighetene og Nav involvert i undersøkelsene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

200 polititjenestefolk samlet før storaksjonen mot Lime i går

FØR AKSJONEN: Her har politiet en siste gjennomgang i parolesalen på Lillestrøm politistasjon før storaksjonen. Til sammen 280 personer deltok i aksjonen. 210 var fra politiet.

Foto: Politiet

Alle nekter for anklagene

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld, og stiller seg uforstående til anklagene. Alle som har blitt fremstilt for fengsling har motsatt seg dette, med unntak av en av dem. Vedkommende nekter likevel straffskyld, men forstår at politiet har skjellig grunn til mistanke.

Advokat John Christian Elden er forsvarer for den hovedsiktede, politiet mener Lime-kjeden har bedrevet grovt bedrageri og menneskehandel.

– Den pågrepne kjenner seg ikke igjen i anklagene mot ham. Han er en norsk gründer som har bygget opp en dagligvarekjede, sier Elden.

– Mistanken er på ingen måte svekket, sier politiinspektør Åsmund Yli til NRK fredag ettermiddag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger