Hopp til innhold

Rullet opp Lime-saken etter omfattende telefonavlytting

Telefonavlytting er blant de viktigste bevisene i Lime-saken, sier politiet. Etter det NRK erfarer har politiet drevet omfattende telefonavlytting av flere av de siktede i lang tid.

Lime

Flere Lime-butikker er under etterforskining av skattemyndigheter og politi. Her fra stengt Lime på Ammerud.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

280 personer fra politiet, Nav og skattemyndighetene slo til i en storaksjon mot alle landets Lime-butikker tirsdag. 17 personer ble pågrepet. Elleve av disse vil torsdag bli framstilt for varetekt fordi politiet mener det er fare for bevisforspillelse.

Telefonavlytting skal ha vært et viktig hjelpemiddel i saken som har rullet opp. Politiet har etter det NRK erfarer drevet med omfattende telefonavlytting av flere av de siktede i lang tid i forkant av aksjonene.

– Det er riktig at vi har brukt utradisjonelle virkemidler i form av telefonavlytting. Det kan jeg bekrefte, sier Åsmund Yli, politiinspektør ved Romerike politidistrikt til NRK.

NRK erfarer at telefonavlyttingen skal ha vært avgjørende for å avdekke relasjoner i Lime-kjeden.

– Etter mitt syn har det vært en viktig bevis-innhenting. Ifølge straffelovens 224, grov menneskehandel er det lovgivers vurdering om det åpner for bruk av kommunikasjonskontroll, siden det er en strafferamme på ti år, sier Åsmund Yli, politiinspektør ved Romerike politidistrikt til NRK.

– Omfattende spaning

Åsmund Yli

Åsmund Yli, politiinspektør ved Romerike politidistrikt.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er mange aktører og mange parter. En telefonavlytting vil kunne frembygge viktige bevis som ellers vanskelig å finne, sier Yli.

Politiet har etter det NRK erfarer også drevet omfattende spaning på butikkene og på de som er siktet i saken.

Politiet mener flere av de fornærmede fra Nepal og Pakistan har vært ofre for tvangsarbeid ved dagligvarebutikkene.

Politiet skal ha hentet to tilbake til Norge

Norsk politi skal ha hentet to fornærmede i Pakistan og tilbake til Norge og gitt dem vitnebeskyttelse og et løfte om opphold, etter det NRK får opplyst.

Av hensyn til etterforskningen og de fornærmede ønsker ikke politiet verken å avkrefte eller bekrefte dette.

– Har norsk politi vært i Pakistan i forbindelse med denne saken?

– Det kan vi ikke kommentere, sier Yli til NRK.

Etter det NRK kjenner til skal ni av de siktede skal tilhøre samme familie. Saken skal ha blitt rullet opp etter en familiekonflikt.

Politiinspektør Åsmund Yli i Romerike politidistrikt vil ikke kommentere familierelasjonene til de siktede eller fornærmede.

– En rekke beslag

Til sammen har politiet undersøkt 50 adresser og objekter i etterforskningen. Politiet vil ikke gå nærmere inn på hva som er forklart av de pågrepne under avhør på grunn av faren for bevisforspillelse.

– Vi har gjort en rekke beslag av ting som er av betydning som bevis. Vi har blant annet funnet flere store pengebeløp i størrelsen hundretusener. Det vil ta tid å gå gjennom, sier Yli.

Den tredje delen av etterforskningen til politiet går på å få ansatte og tidligere ansatte i Lime-kjeden til å vitne. Samtidig er identitetskontroll av de pågrepne sin status i saken viktig. Ifølge politiet kan flere av de pågrepne være ofre for menneskehandel.

Telefonavlytting er blant de viktigste bevisene i Lime-saken, sier politiet. Etter det NRK erfarer har politiet drevet omfattende telefonavlytting av flere av de siktede i lang tid.

SE SAKEN: Det er mange aktører og mange parter. En telefonavlytting vil kunne frembygge viktige bevis som man ellers ville vanskelig klare å finne.

AKTUELT NÅ