Hopp til innhold

Dette er de tiltalte i narkonettverket

Gjennom omfattende spaning og telefonavlytting kom politiet på sporet av et nettverk som skal ha fraktet mer enn ett tonn hasj inn til Norge. Flere av de tiltalte er tidligere dømt for alvorlig narkotikakriminalitet.

Grafikk over narkotiltalte

STORT NETTVERK: Ti personer i nettverket på rundt 20 personer er tiltalt for ulik befatning med til sammen to tonn hasj. Ytterligere to personer er allerede dømt. I tillegg etterforsker politiet flere personer som risikerer å bli tiltalt for narkotikakriminalitet.

Foto: Grafikk/ Tom Bob Aronsen / NRK

Einaar Aas

EVIG KAMP: Politiinspektør Einar Aas innrømmer at kampen mot narkotikakriminaliteten er tøff.

Foto: NRK

Mandag kveld kunne NRK.no fortelle at en av de mest omfattende narkotikasakene i norgeshistorien skal opp i Oslo tingrett i august.

Riksadvokaten har tatt ut tiltale mot ti personer, som skal ha vært involvert i et narkotikanettverk der totalt nesten to tonn hasj ble innført og solgt i Norge.

Bakgrunnen for opprullingen av saken var at politiet i 2011 hadde som mål å få bukt med åpenlys narkotikahandel i Oslos gater. Flere enheter bidro og Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo begynte å etterforske bakmenn i februar 2011.

– Denne saken har sitt utspring i vår innsats i Vaterlandsparken i Oslo for noen år tilbake. Dette førte til at vi til slutt fikk pågrepet og tatt ut tiltale mot personer i bakmannsapparatet og innføringsapparatet. Det er vi fornøyd med, men vi har også et øye med andre nettverk, sier politiinspektør i Oslo politidistrikt Einar Aas til NRK.no.

Blant politiets beviser er det de mener å være et narkotikaregnskap. Dette førte til flere aksjoner og pågripelser av fem kjøpere i november 2011.

Se bilder av beslaget på 762 kilo hasj.

Dømt for grov kriminalitet

Politiet mener at bakmennene har drevet med omfattende organisering og samarbeidet med å innføre, kjøpe og selge narkotika. I august i år må altså ti personer møte i Oslo tingrett tiltalt for ulik befatning med totalt 1,8 tonn hasj.

En gjennomgang NRK.no har gjort viser at nettverket politiet mener å ha avdekket består av flere personer som tidligere er dømt for alvorlige forhold, blant annet vold og grov narkotikakriminalitet. Aas ønsker ikke å uttale seg om bakgrunnen til de tiltalte, men på generelt grunnlag sier han:

– Å bekjempe slik type kriminalitet er en evig krig vi ikke kan vinne. Samtidig er det en krig vi ikke må tape. At vanekriminelle begår nye lovbrudd er en del av gamet. Vi vil aldri få bukt med narkotikaproblematikken, men det er vår oppgave å slå ned på det som oppstår.

Her er noen av de rettskraftige dommene mot de tiltalte i det angivelige narkotikanettverket:

* En 42 år gammel mann, nevnt som nummer fem i tiltalen (se faktaboks), har allerede sonet en dom på 13 års fengsel idømt i Borgating lagmannsrett i 2004. Retten utpekte ham som organisatoren i saken som omhandlet smugling av hasj, amfetamin og ecstasy.

* I 2004 ble en 33 år gammel norsk statsborger, nevnt som nummer sju i tiltalen, dømt til 12 års fengsel for narkotikakriminalitet. I en razzia fant også politiet 19 millioner kroner i en bolig som hans familie disponerte. Han skal ha forklart for politiet at pengene var et lån fra en onkel i Marokko. Retten trodde ikke på denne forklaringen og mente pengene stammet fra narkotikakriminalitet.

* En annen av de tiltalte er en mann på 28 år fra Norge, nevnt som nummer to i tiltalen. Han har flere narkotikadommer på seg fra tidligere. I en av dem legges det vekt på at han skal ha bygget opp og ledet den norske delen av en salgsorganisasjon for narkotikahandel. I september 2004 ble han for dette dømt til fire års fengsel for narkotikakriminalitet i Borgarting lagmannsrett.

* Nummer åtte i tiltalen, en norsk statsborger på 35 år med marokkansk bakgrunn, er også han tidligere dømt for narkotikaforbrytelser. I 2007 mente Oslo tingrett at han som en del av virksomheten til en organisert kriminell gruppe oppbevarte 90 kilo hasj, og dømte ham til 6 år og tre måneders fengsel. Tingretten fant det den gang bevist at hasjen ble smuglet til Norge fra Nederland av andre i gruppen.

  • Vet du noe om denne saken eller andre narkotikasaker i Norge? Tips oss på Nyhetstips 03030.

Les også: Tiltalt for befatning med 1,8 tonn narkotika

Hemmelighetsfulle

Politiet er svært sparsommelige med detaljer i etterforskningen av det tiltalte nettverket. Etter det NRK.no erfarer startet nøstingen av nettverket med at politiet etterforsket to av de ti tiltalte. Arbeidet ledet senere frem til et nettverk bestående av rundt 20 personer, og det utelukkes ikke at det kan bli tatt ut ytterligere tiltaler i saken.

Politiadvokat Line Presthus i Oslo politidistrikt opplyser imidlertid til NRK at man per i dag ikke har kapasitet til å ta ut tiltale mot flere i nettverket. Trolig tas beslutningen om det skal tas ut ytterligere tiltaler, etter at rettssaken med de ti tiltalte er over.

NRK.no vet også at politiet er i besittelse av flere titalls timer med lydopptak og har utført omfattende spaning for å rulle opp det angivelige nettverket. Ved minst tre tilfeller førte dette til at de kunne gjøre store beslag. I to aksjoner i Strømmen og Askim i juli 2011 ble fem sentrale personer i nettverket pågrepet i juli 2011.

– Metoder vi bruker og ressursomfanget anser vi som bedriftshemmeligheter, men jeg kan si at vi bruker både tradisjonelle og utradisjonelle etterforskningsmetoder. Det blir mye overtidsbruk, men i slike saker bruker vi alt vi har av kapasitet, forteller Aas.

Politiet beslagla totalt 762 kilo hasj i flere aksjoner i 2011

FLERE AKSJONER: Politiet slo til i minst tre aksjoner i 2011 og fikk beslaglagt til sammen 762 kilo hasj.

Nekter for salg

Den hovedtiltalte i saken som starter i Oslo tingrett i august, en 28 år gammel nederlandsk statsborger, skal ifølge politiet ha solgt hele 1,1 tonn hasj videre til andre personer i nettverket. Han kreves av politiet for hele 15 millioner kroner. 28-åringen erkjenner delvis skyld, blant annet for oppbevaring, men nekter for å ha solgt narkotikaen videre til andre.

NRK.no har tatt kontakt med forsvarerne til samtlige av de tiltalte. Av dem som er tiltalt for kjøp, er det bare en som erkjenner delvis straffskyld, men for et langt mindre parti enn hva tiltalen lyder på. I tillegg erkjenner to av de tiltalte straffskyld for oppbevaring. Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld for salg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger