Hopp til innhold

Tiltalt for befatning med 1,8 tonn narkotika

Politiet har beslaglagt 762 kilo hasj i det som er en av norgeshistoriens største narkotikasaker. Den hovedtiltalte skal ha solgt ytterligere 1,1 tonn hasj, og politiet vil at mannen skal betale tilbake 15 millioner kroner.

Ti menn er tiltalt for befatning med til sammen to tonn hasj, en av norgeshistoriens største narkotikasaker.

Etter det NRK kjenner til, startet politiet i Oslo en svært omfattende etterforskning av et narkotikanettverk i februar 2011. Saken ble rullet opp ved at politiet fattet nærmere interesse for to av de til sammen ti personene som nå står tiltalt.

Fra mars til november dette året ble det utført flere politiaksjoner, beslag, razziaer og pågripelser. Totalt har politiet beslaglagt 762 kilo hasj i det som er en av norgeshistoriens største narkotikasaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Narkotikasak beslag i garasje i Askim juli 2011

SLO TIL: I juli 2011 aksjonerte politiet mot en adresse i Askim. I denne garasjen ble det beslaglagt 129 kilo hasj.

12. februar i år tok Riksadvokaten ut tiltale i den svært omfattende saken. Ti personer må møte i Oslo tingrett i midten av august. Personene, som alle er menn, har hatt ulik befatning med narkotikaen. De er tiltalt for enten kjøp, salg eller innførsel av narkotikaen, noen går igjen i flere tiltalepunkter.

De tiltalte har ulik etnisk bakgrunn, men er alle enten norske, nederlandske eller marokkanske statsborgere.

– Tiltalen er en av de største hasjsakene i norgeshistorien når vi tar med det som er beslaglagt og det som er solgt, sier Line Presthus til NRK.no.

Hun er politiadvokat i seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, som har etterforsket saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiadvokat

ENORME DIMENSJONER: – Tiltalen er kanskje en av de største hasjsakene i norgeshistorien, sier politiadvokat Line Presthus til NRK.no.

Foto: NRK

Pågripelser på Østlandet

Totalt består nettverket av rundt 20 personer, og politiet utelukker ikke at flere kan bli tiltalt. NRK.no kjenner til at pågripelser blant annet skal ha skjedd i Strømmen og i Askim på Østlandet i juli 2011. I disse aksjonene beslagla politiet til sammen 381 kilo hasj, og fem av de tiltalte ble pågrepet.

Under flere ulike aksjoner og razziaer mener politiet å ha funnet det som skal være et omfattende narkotikaregnskap hos den hovedtiltalte 28-åringen.

I regnskapet går det frem at 28-åringen skal ha solgt hele 1,1 tonn hasj videre til andre personer i nettverket. Etter det NRK.no erfarer mener politiet at salget startet høsten 2010. Nå risikerer 28-åringen, som er nederlandsk statsborger, 20 års fengsel.

Et av beslagene politiet gjorde, på hele 252 kilo hasj, ble gjort hjemme hos 28-åringen og i to biler. Hele beslaget knyttes til hovedtiltalte. NRK.no får opplyst at politiet over lengre tid brukte spaning og avlyttingsmetoder for å overvåke nettverket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Abdelilah Saeme

NEKTER FOR Å HA SOLGT HASJ: – Min klient mener han ikke har solgt narkotika og nekter straffskyld for dette forholdet, sier den hovedtiltaltes forsvarer Abdelilah Saeme til NRK.no.

Foto: NRK

– Nektet avhør

Den hovedtiltalte har erkjent delvis skyld, blant annet for oppbevaring, men nekter for å ha solgt narkotikaen videre til andre.

– Når det gjelder tiltalen erkjenner min klient delvis skyld for en av postene, det er i forbindelse med en transport av en del av det beslaglagte partiet. Han erkjenner ingen skyld for noen av salgspostene, sier 28-åringens forsvarer Abdelilah Saeme til NRK.no.

Den hovedtiltalte mannen er bare avhørt en gang. Det skjedde i forbindelse med pågripelsen i Strømmen i juli 2011. Han har siden da sittet varetektsfengslet, og er den eneste av de tiltalte som fortsatt sitter i varetekt. Politiet og mannens forsvarer har vidt forskjellige forklaringer på hvorfor han ikke har vært inne til flere avhør.

– Politiet er alltid interessert i å få avhørt personer i en sak, men vi fikk tydelige signaler om at hovedmistenkte ikke ønsket å snakke med oss. Han har også signert en avhørsprotokoll der han uttrykker at han ikke vil la seg avhøre av politiet flere ganger, forklarer Presthus.

Forsvareren sier det slik:

– Han har ikke forklart seg så veldig mye og det skyldes at vi har ikke fått så mange henvendelser fra politiet. Jeg ønsker å si minst mulig om saken nå, men min klient vil forklare seg i retten, avslutter Saeme.

Kreves for 15 mill

I tillegg til å være tiltalt for å ha solgt enorme mengder narkotika, er 28-åringen tiltalt for planleggingen og innførselen av mer enn 700 kilo hasj fra Nederland sammen med andre i nettverket. I tiltalen som NRK.no har fått tilgang til går det frem at politiet krever 28-åringen for 15 millioner. Dette skal være et forsiktig anslag over hva hasjen er solgt for.

Personer i kriminelle miljøer som NRK.no har vært i kontakt med anslår en kilopris for hasj til å ligge på alt fra 15.000 til 80.000 kroner, avhengig av type, kvalitet og etterspørsel. En totalpris for hele partiet på 1,1 tonn kan dermed ha en gateverdi på alt fra 16,5 millioner kroner til mer enn 88 millioner kroner. Politiet har altså lagt seg på en moderat vurdering av hva hasjen er solgt for.

– Det er alltid vanskelig å beregne slike summer, men tallet vi har kommet frem til er en forsiktig beregning. Vi har tatt høyde for at det kan ha vært prutet på prisen og at han kanskje ikke har fått inn alle pengene, forklarer Presthus.

Narkonettverket består av noen personer i 20-årsalderen, til mer voksne menn i slutten av 40-årene. Tre av de tiltalte er etnisk norske, en av dem er marokkansk statsborger, en av dem er nederlender og de fem siste tiltalte er norske statsborgere med utenlandsk opprinnelse.

– Det er tatt ut en tiltale av riksadvokaten og i det ligger det at bevisene er vurdert til å være gode, mener Presthus fast.

Dømt for narkokriminalitet

I tillegg til de ti tiltalte er to andre i nettverket allerede dømt. 29. mai ble de dømt i Borgating lagmannsrett for narkotikakriminalitet i en annen sak. NRK vet at politiet gjorde et større beslag på 325 kilo hasj i Larvik i mars 2011. Politiet mener at denne saken henger sammen med den som skal opp i Oslo tingrett i august.

Enda en person, en nederlandsk lastebilsjåfør, ble frikjent for å ha innført 325 kilo hasj i Borgating lagmannsrett. Men fagdommerne satte dommen fra juryen til side da de mente at det er overveiende sannsynlig at nederlenderen er skyldig. Det blir dermed en ny sak i lagmannsretten for nederlenderen i oktober.

NRK.no vet at flere personer er siktet i den omfattende saken, og at politiet vil ta standpunkt til påtalespørsmålet for disse senere i høst. Trolig tas beslutningen etter at rettssaken med de ti tiltalte er over.

– Det er flere siktede i saken, men vi har per nå ikke kapasitet til å ta ut tiltale mot flere i nettverket. Det er en del ting vi må vurdere. En endelig avgjørelse om eventuelle nye tiltaler tar i løpet av høsten, når vi er ferdig med saken i Oslo tingrett, opplyser Presthus.

– Virker proffe

Det er satt av åtte uker i tingretten til saken. De øvre strafferammene for de tiltalte ligger på mellom 10 og 20 års fengsel. Politiet opplyser til NRK.no at det er skjerpende at det hele virker profesjonelt organisert og at det er flere som har samarbeidet i narkotikasaken.

NRK.no har tatt kontakt med forsvarerne til samtlige av de tiltalte. Av de som er tiltalt for kjøp, det bare en som erkjenner delvis straffskyld, men for langt mindre enn hva tiltalen lyder på. I tillegg erkjenner en av de tiltalte straffskyld for oppbevaring. Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld for salg.

Av de ti forsvarerne er det bare Jan Kildahl som ikke har besvart NRK.nos henvendelser. Det er dermed ukjent hvordan hans klient stiller seg til tiltalen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger