Hopp til innhold

Dette er de mest populære julegavene i år

Klær, nettbrett og bærbare pc-er er blant gavene flest nordmenn ønsker seg til jul, ifølge en forbruksundersøkelse fra Tiendeo.

Nettbrett

POPULÆRT: Det er høysesong for julegavehandel, og forbruksundersøkelsen fra Tiendeo viser at klær og nettbrett topper lista over de mest populære gavene i år.

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Undersøkelsen tar for seg hvilke gaver flest personer ønsker seg. På topplista er det tungt av elektronikkprodukter, men fortsatt er det de myke pakkene som troner øverst.

  1. Klær
  2. Nettbrett
  3. Bærbar pc
  4. Mobiltelefon
  5. Reiser

Shoppingportalen samler produktkataloger fra flere kjeder, og før jul er det kataloger fra elektronikkjeder og lekebutikker som er mest populære.

I tillegg er folk svært opptatt av katalogene fra matkjedene, for å få oversikt over hvor den billigste og beste julematen finnes.

Geit og minehund populært

Alternative julegaver fra hjelpeorganisasjonene er et annet alternativ som har blitt mer populært de siste årene. Kirkens Nødhjelp tilbyr blant annet geitekillinger, esler, symaskiner og sykkelambulanser, og har økt omsetningen med 10 prosent så langt i 2015.

Gavekort minehund fra Norsk Folkehjelp

MINEHUND: Norsk Folkehjelp tilbyr utdanning av minehund som en alternativ julegave.

Foto: Norsk Folkehjelp

Norsk folkehjelp tilbyr minefri skolevei og minehunder, mens Plan blant annet selger håndlagde leker og myggnett. I fjor solgte Plan Norge alternative julegaver for 1,7 millioner kroner.

En spørreundersøkelse PostNord gjorde på tampen av fjoråret, viste at 46 prosent av norske forbrukere hadde handlet julegaver på nett.

Ifølge anslag fra Posten Norge og betalingsleverandøren Klarna vil julegaveshoppingen på nett øke med nesten 20 prosent i år. De mest populære nettgavene har vært bøker, klær, sko og elektronikk.

Forholdsregler ved netthandel

Posten Norge spår at netthandel blir den vanligste måten å handle julegaver på i løpet av de neste to til tre årene, mens Forbrukerrådet sier de mottar mange klager på salg over internett.

Ingeborg Flønes

PASS PÅ: Direktør i Forbrukerrådet Ingeborg Flønes har tips for en tryggere netthandel.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Nær fire av ti har opplevd problemer relatert til netthandelen. Det kan være at det var en feil ved varen, at den aldri kom, eller at en ble utsatt for svindel. Hovedpoenget vårt er at forbrukerne må være føre var, så de ikke får problemer i ettertid, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet til NTB.

Nordmenn vil i snitt bruke over 3.000 kroner på julegavehandelen på nettet, og menn bruker mer enn kvinner. I faktaboksen kan du se hva du bør gjøre for å sikre en tryggest mulig netthandel.

– Før du handler på nettbutikken, bør du sammenligne prisene med andre butikker. Husk å legge frakt, gebyrer og avgifter på prisen for å vite hva varen vil koste deg totalt, opplyser Forbrukerrådet.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ