Hopp til innhold

Vil fjerne ordningen med halv skatt: – Julehandelen er ikke bærekraftig

Mens Skattedirektoratet vil la folk selv bestemme om de vil ha halvt skattetrekk i november eller desember, vil Framtiden i våre hender fjerne hele ordningen.

Julehandel

Skattemyndighetene åpner nå for at vi kan få halv skatt i november isteden for desember.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Ordningen med halv skatt inviterer til stort forbruk, og jeg tror det vil bare øke hvis vi flytter det til november. Sammenlignet med svenskene bruker vi allerede 40 prosent mer på julehandel. Dette er ikke bærekraftig, sier Melanie Merz, fra Framtiden i våre hender.

Melanie Merz

Melanie Merz i Framtiden i våre hender

Foto: Privat

Skattedirektoratet har igangsatt et arbeid med å endre forskriften for å åpne for at halvt skattetrekk kan foretas i november måned, istedenfor desember måned. Dette gjør de etter å ha mottatt en rekke henvendelser med spørsmål om å flytte det reduserte forskuddstrekket, slik at folk selv i større grad kan bestemme når de vil handle inn til jul.

I år lar Skattedirektoratet arbeidsgivere og arbeidstakere selv bestemme om det skal bli trukket halv skatt i november eller desember.

Forbrukerøkonom: – Blir mindre panikkhandel

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB tror en flytting av halv skatt til november kan føre til mindre panikkhandel like før jul.

Silje Sandmæl

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB.

Foto: NRK

– Vi nordmenn er dårligst i klassen til å planlegge og sette til side penger. Får vi ekstra penger i november isteden for desember, blir det lettere for folk å begynne julehandelen tidligere og folk kan i større grad benytte seg av gode tilbud. Så jeg tror ikke det blir noe økning i forbruket, bare en forflytning, sier Sandmæl.

Virke, som er næringslivets hovedorganisasjonen, spår at hver nordmann i snitt vil bruke 10 700 kroner på julehandel i år, det er 230 kroner mer enn i fjor.

Spår problemer hvis ordningen blir fjernet

Ordningen med halv skatt i desember ble innført i 1952, etter at LO satte det som en betingelse for å støtte skattebetalingsloven. Dette skulle sørge for at nordmenn hadde litt ekstra å bruke til jul. I tillegg til halv skatt i desember, slipper vi også skattetrekk i juni. Istedenfor trekkes det mer skatt de resterende 10,5 månedene i året, slik at staten får sitt.

Flere har tatt til orde for å heller ha en jevn skatt alle de 12 månedene i året. Regjeringen vil likevel ikke gjøre noe med ordningen.

– Vår oppfatning er at dette er en populær ordning. Regjeringen har ikke planer om å fjerne den, sier statssekretær Jørgen Næsje (FrP) i finansdepartementet.

Statssekretær Jørgen Næsje

statssekretær Jørgen Næsje (FrP) i finansdepartementet.

Foto: Regjeringen

Heller ikke forbrukerøkonomen i DnB vil ha jevn skatt hele året.

– Da må nordmannen bli langt flinkere til å planlegge økonomien sin enn det vi er i dag. Blir det jevn skatt hele året, tror jeg mange ikke får muligheten til å betale ferieturen eller handle til jul, fordi de ikke klarer å legge til side de pengene som trengs, sier Silje Sandmæl.