Hopp til innhold

Forsker: – I desember er kvinnene sjefen i hjemmet

LILLEHAMMER (NRK): Forskning viser at det er mindre likestilling i jula enn ellers, men at damene heller ikke slipper fra seg kontrollen så lett.

Kvinne og barn som baker

BAKING: Forskning viser at det er kvinner som tar ansvar og gjør de fleste av arbeidsoppgavene selv når det skal lages jul i hjemmet.

Foto: Colourbox

Det er mye å gjøre for damene i desember, men det viser seg også at damene rett og slett bestemmer mer om hvordan jula skal være enn deres respektive partnere.

Kristine Warhuus Smeby

MINST LIKESTILT: Julemåneden er den minst likestilte måneden, sier stipendiat ved NTNU, Kristine Warhuus Smeby.

Foto: Privat

– Jeg har funnet ut at kvinner er administrerende direktører OG sekretærer i hjemmet i desember, altså er det de som koordinerer oppgavene som skal utføres. Derfor er julemåneden den minst likestilte måneden, sier stipendiat ved NTNU, Kristine Warhuus Smeby.

Damene tar ansvaret

Hun arbeider med en doktorgrad om likestilling som skal ferdigstilles i mai, og har i den forbindelse intervjuet 13 foreldrepar i 30-40-årsalderen. Av parene jobbet begge fulltid, de hadde mellom ett og fire felles barn, og hadde et ønske om å ha en likestilt arbeidsfordeling i familien.

Bente Arneberg

ORDNER DET MESTE: Bente Arneberg sier hun ordner det meste, men at hun får hjelp av mannen dersom hun ber om det.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Det er damene som tar ansvar for aktiviteter, julekortskriving, pynting og kjøping av julegaver. Mannen kan også bidra til å for eksempel skrive julekort, men da på «oppdrag» fra kvinnen, sier Warhuus Smeby.

– Men er det slik at kvinner VIL bestemme hvordan jula skal være?

– Ja, de vil for eksempel pynte selv og bestemme hva slags «stil» familien skal stå for. Men mennene har en frihet til å la være å bidra til juleforberedelsene. Hvis ikke kvinnen gjør det, så blir det ikke gjort, sier forskeren.

Unntak: Julemiddag og juletre

Det er likevel et par oppgaver som er forbeholdt mannen. Blant annet er det stadig flere menn tar ansvaret for festmåltidet på julaften, og for å handle inn til det. I tillegg har mennene ansvaret for det grønne i stua.

Mads Andreassen

TRE-SELGER: Mads Andreassen forteller at det er menn som kjøper juletre, men at det må godkjennes av kona.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Blant parene jeg intervjuet, er det mannen som har ansvaret for å kjøpe inn juletreet. Men det er kvinnen som bestemmer hvordan det skal se ut, og hvordan det skal pyntes, sier Waarhus Smeby.

At mange menn har ansvaret for juletreet, bekreftes av juletreforhandler Mads Andreassen hos Hageland på Lillehammer. Han forteller at mange likevel har med kona for å få godkjennelse.

– De er alltid to og skal diskutere, og noen står her i flere timer, ler han, og sier at de største og dyreste trærne han har solgt, er det menn som har kjøpt.