Hopp til innhold

Derfor vil Solberg demonstrere mot ekstremistene

– Det er viktig å vise at Profetens Ummah ikke er en stemme for den vanlige muslim, sier Solberg. Mandag holder hun en appell under en varslet stordemonstrasjon arrangert av muslimer mot Profetens Ummah og IS.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg skal holde en appell under demonstrasjonen mot IS og Profetens Ummah foran Stortinget mandag førstkommende.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Erna Solberg sier til NRK fredag kveld at hun skal holde appell i en demonstrasjon mot IS (Den islamske staten) og Profetens Ummah mandag førstkommende.

– Jeg vil holde en appell fordi jeg støtter initiativet til markeringen. Mange mennesker og organisasjoner reagerer nå, og sier at Profeten Ummahs holdninger ikke har noe med den vanlige muslimer å gjøre, sier Solberg.

– Er Profetens Ummah en trussel mot Norge?

– Det er politiet som vurderer hvem som er farlige. Men vi skal slåss for demokratiet. Det er viktig å vise at Profetens Ummah ikke er en stemme for den vanlige muslim, sier Solberg.

Statsministeren vil også vise avstand fra IS.

– Jeg ønsker å vise en avstand mot den nedslaktingen man ser i Irak og Syria nå, sier hun til NRK.

Ubaydullah Hussain under en demonstrasjon

Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah har uttrykt sympati med IS. Her under en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden høsten 2012.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Oppfordrer til mobilisering

Tidligere denne uken ble det kjent at unge, norske muslimer har tatt initiativ til å demonstrere mot terror, Den islamske stat (IS) og Profetens Ummah. Demonstrasjonen blir arrangert som et motsvar etter tv-intervjuet lederen i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain hadde i VG.

Initiativtagerne mener det er viktig at moskeene kom på banen, og i går ble det kjent at Islamsk Råd Norge (IRN) har kommet inn som medarrangør.

Generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar, sier at deres rolle i demonstrasjonen blir å spre budskapet til moskeene, og andre miljøer, og å motivere og oppfordre folk til å delta.

– Moskeene kommer til å gå bredt ut og oppfordre folk til være med på demonstrasjonen, særlig når vi som paraplyorganisasjon står bak dette. Vi skal stå sammen og vise at vi ikke finner oss i denne typen hatytringer og oppfordring til vold, sier Afsar til NRK.

Får bred støtte

Deltakerlisten på demonstrasjonens Facebook-side vokser raskt. Over 1.400 har nå sagt de skal delta i demonstrasjonen.

Oslo Arbeiderparti har bedt alle innbyggerne i Oslo om å delta i den tverrpolitiske markeringen.

Selve demonstrasjonen begynner klokken 17.00 mandag. Demonstrantene skal gå fra Grønland, og til Eidsvolds plass, foran Stortinget. Per nå ligger det an til at blant andre Abid Raja (V), Yousef Assidiq (prosjektleder i Minotenk), Islamsk Råd Norge, Den norske kirke og Al-Hussaini selv skal holde apeller, opplyser Al-Hussaini.

Hovedparolene under demonstrasjonen er:

  • Nei til ISIS
  • Sammen mot terror, sammen for fred
  • Ikke i islams navn!

AKTUELT NÅ