Derfor trakk SV seg fra Syria-forhandlingene

– Jeg er skuffet over at de andre partiene ikke har presset regjeringen lenger. Vi kunne fått til mer. Det sier SV-leder Audun Lysbakken.

Audun Lysbakken (SV)

SV-leder Audun Lysbakken sier han er skuffet over at stortingsflertallet ikke holder ord når det gjelder kvoteflyktninger fra Syria.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Da partiene først møttes for å forhandle om kvoteflyktninger fra Syria, var det flertall for å ta inn 10 000 over to år.

Ett kvarter ut i siste forhandlingsmøte gikk SV på gangen. De sier de ikke kunne leve med den endelige avtalen om 8 000 flyktninger over tre år.

– Halverte antallet flyktninger de neste to årene

– Flertallet var enige om 10 000 over to år. Nå har de andre partiene i realiteten halvert dette tallet for de neste to årene, sier Lysbakken.

Han peker på at avtalen (se under) slår fast at man øker antall kvoteflyktninger i år med 500 ekstra slik at det samlede antallet kvoteflyktninger fra Syria i 2015 blir 2 000. Samtidig sier avtalen at Norge skal ta imot 3 000 kvoteflyktninger neste år.

Det blir til sammen 5 000 kvoteflyktninger fra Syria de neste to årene.

Det er ikke det flertallet, slik Lysbakken ser det, har gått inn for. Og det gjør at SV-lederen er skuffet over kollegene i Ap, Venstre, KrF, Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne (MdG).

– Vi burde presset regjeringen enda lenger. Jeg er skuffet over at de andre partiene ikke ville sette hardt mot hardt. Da kunne vi fått til mer. Dette handler om folk i dyp nød, sier Lysbakken.

Er du spesielt skuffet over tidligere regjeringspartner Ap?

– Jeg mener Aps landsmøte skapte en forventning som ikke ble innfridd.

SV trakk seg fra forhandlingene i siste møte. Var det for å presse Ap lengst mulig mot deres eget syn?

Vi har deltatt i forhandlingene med mål om å få til en enighet vi kan stå for. Jeg mener SV har spilt en konstruktiv rolle ved i det lengste å forsøke å dra dette mot det som har vært flertallets standpunkt. Til slutt måtte vi erkjenne at det ble en løsning som vi ikke kunne anbefale vår stortingsgruppe å stemme for.

Begge fløypartiene trakk seg

– Du har advart de andre partiene mot å gjøre dette til et partipolitisk spill, samtidig har det lenge vært klart at antallet ikke kom til å bli 10 000. Nå har det endt på 8 000. Driver SV et partipolitisk spill i denne saken?

– Vi er det partiet som har sagt at vi ikke vil sette regjeringens forhold til Stortinget foran flyktningene. Vi mener de andre partiene burde gjort det de lovet. Vi har vært villig til å flytte på oss, men de andre partiene har flyttet seg for langt.

Er det tilfeldig at begge fløypartiene (Frp og SV) har skallet av i forhandlingene?

– Det er i hvert fall ingen som kan si at vi står sammen. Vi står definitivt på hver vår side i denne saken, sier Lysbakken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger