Derfor stuper oljeprisen

Opp som en bjørn, ned som en skinnfell. Oljeprisen har falt over 20 dollar fatet på seks uker og er tilbake der den var i mars.

En pumpe går på et oljefelt i Texas

FULL GUFFE: Høyere produksjon enn ventet fra blant annet USA anses som en av grunnene til at oljeprisen har falt kraftig de siste ukene. Bildet er fra Texas, USA.

Foto: Ernest Scheyder / Reuters

De siste ukene har det stort sett vært utforbakke for oljeprisen. Fra en topp på rundt 86 dollar fatet i starten av oktober, har prisen på ett fat nordsjøolje falt til rundt 65 dollar i dag:

Det er flere grunner til at oljeprisen har falt som en stein. Her en noen av de viktigste:

  • HØYERE PRODUKSJON fra blant annet oljekartellet OPEC og amerikansk skiferolje gjør at det er uventet mye olje i markedet

  • USA har gitt flere land UNNTAK FRA SANKSJONENE mot oljeprodusenten Iran. De «får lov» til å importere olje fra Iran, noe som betyr at mer olje fra Iran enn ventet når verdensmarkedet.

  • Flere analysemiljøer, som OPEC og EIA, forventer nå LAVERE ETTERSPØRSEL etter olje enn man tidligere la til grunn. Dermed må i teorien prisen ned for å ta unna tilbudet.

  • DONALD TRUMP har, som vanlig, tvitret i vei. Og han mener oljeprisen burde være lavere, hvilket tolkes som at USA vil motsette seg tiltak som eventuelt skulle få prisen opp.

    Laster Twitter-innhold
  • Mange SPEKULANTER har bommet på retningen og forsøker nå desperat å komme seg ut. Når mange selger på en gang i et fallende marked, går det gjerne enda fortere nedover.

Kilder: Marketwatch, OPEC, EIA, Rystad, Oslo Børs

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger