NRK Meny
Normal

Derfor får kommunene ekstramilliarden av Siv

Lavere skatteinntekter og frykt for innstramming i kommunale velferdstjenester er årsaken til finansminister Siv Jensens (Frp) største påplussing i revidert nasjonalbudsjett.

Siv Jensen om revidert nasjonalbudsjett på Politisk kvarter

I dag legger finansminister Siv Jensen (Frp) frem revidert nasjonalbudsjett.

Hovedregelen har vært at staten ikke tar penger fra kommunene i gode økonomiske år, og at den ikke tilfører friske penger i trangere år.

I år kommer unntaket.

Når finansminister Siv Jensen legger frem revidert nasjonalbudsjett kommer den største ekstraposten til å være 1,1 milliarder kroner ekstra til kommunene.

– Kommunene har en del grunnleggende omsorgsoppgaver i vårt samfunn, som for eksempel skoler og barnehager, og vi erkjenner fallende skatteinntekter i kommunene, sier Jensen til Politisk kvarter på NRK P2.

Regjeringen har summert skattesvikten i kommunene til 1,3 milliarder kroner. Jensen mener inntektstapet vil gi dårligere velferdstjenester i kommunene dersom det ikke kompenseres.

Derfor legger hun 1,1 milliarder kroner ekstra på bordet.

– Det som er viktig for regjeringen er å sikre en god kommuneøkonomi. Dette vil være kjærkomment, og det vil være mulig for noen kommuner å gi et bedre velferdstilbud.

Tar ikke høyde for økning i kvoteflyktninger

En av vårens hete politiske poteter har vært om Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger i år. Etter KrFs landsmøte i helgen er det klart at det er stortingsflertall uten regjeringspartiene for å ta imot 10 000 i år og neste år.

Dette reflekteres i revidert nasjonalbudsjett.

Har du holdt igjen penger til å ta imot flere flyktninger i år dersom Stortinget vedtar det?

– Regjeringen legger frem et revidert budsjett som handler om hva som er riktig å gjøre for norsk økonomi. Vi følger opp det statsminister Erna Solberg (H) varslet i sin redegjørelse for Stortinget der vi samlet bevilger én milliard kroner til hjelp i Syria og nærområdene, sier Jensen.

Hun peker også på de parlamentariske lederne i partiene på Stortinget skal begynne forhandlinger om dette 19. mai.

– Ville blitt bråk i kommunene uten ekstra penger

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK sier tilleggsmilliarden er nødvendig for å sikre at kommunene ikke må stramme inn på velferdstjenestene som følge av inntektssvikt.

– Uten dette ville det blitt masse bråk i kommunene. En Frp-ordfører har like store problemer med å legge frem et innstrammingsbudsjett som andre ordførere.

Hvordan vil forhandlingene om kvoteflyktninger virke inn på debatten om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget?

– Det er uklart. Det har kommet signaler fra enkelte om at det er mulig å løsrive hele den debatten fra budsjettbehandlingen. Samtidig er det slik at en eventuell pakkeløsning som får budsjettkonsekvenser allerede i år må bevilges over budsjettet, sier Takvam før han avslutter.

– Det finnes ikke store grep hverken i revidert nasjonalbudsjett eller i varsel om kommuneøkonomi neste år som forespeiler en stor økning i antall flyktninger. Dette blir en knallhard kamp også om penger i disse forhandlinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger