Hopp til innhold

Fnyser av Sivs milliardpakke til kommunene

Opposisjonen på Stortinget er ikke imponert over at regjeringen vil gi 1,1 milliard ekstra til kommunene. – De får uansett mindre å bruke på velferd, mener Ap og Sp.

Trygve Slagsvold Vedum holder landsmøtetalen

KUTT: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener kommuneøkonomien er så stram at 1,1 ekstra milliarder ikke dekker behovene.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Mandag kveld røpet finansministeren Siv Jensen det hun mener er en gladnyhet i revidert nasjonalbudsjett: Kommunene skal få 1,1 milliard friske kroner.

Bakgrunnen er blant annet at kommunene får langt lavere skatteinntekter enn det regjeringen la opp til i årets statsbudsjett.

– Kutter

Men ifølge Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke 1,1 milliard være nok til å sikre kommunene mot kutt i viktige velferdstjenester som skole og eldreomsorg.

– Årets skattetap kommer jo på toppen av det kommunene gikk glipp av i fjor, sier han og viser til kommuneorganisasjonen KS sine utregninger om at fjorårets skattesvikt var på 2,7 milliarder kroner.

– Det tok ikke regjeringen hensyn til, og det ble aldri kompensert. Kommunene har små marginer. Dette vil bare presse kommunene enda mer, sier Vedum.

– Hvor mye vil Sp at kommunene skal få i revidert i år, da?

– Vi må se tallmaterialet fra regjeringen først. Men vi mener at det ikke er noen grunn til å kutte i kommuneøkonomien, og det er det regjeringen gjør nå, sier Vedum.

Nedstemt

Før jul fremmet de rødgrønne forslag om å kompensere kommunene med to milliarder kroner i 2014, men ble nedstemt.

Politisk kommentator Lars Nehru Sand om det reviderte statsbudsjettet.

NRKs Lars Nehru Sand mener regjeringens ekstrabevilgning til kommunene er et svar på kritikk fra egne ordførere.

Høyre/Frp-regjeringen har tidligere advart mot at svikt i skatteinntekter nødvendigvis skal føre til mer penger til kommunene.

– Det er slik at når kommunene har en høyere skattevekst enn det man har lagt til grunn, så får kommunene beholde de pengene. Derfor det er ingen automatikk i at man skal få kompensert når det går litt svakere, sa kommunalminister Jan Tore Sanner mandag kveld.

Han begrunner også ekstrabevilgningen i revidert ut fra en «helhetsvurdering», og understreker at den ikke er ment å skulle kompensere skattetapet krone for krone.

Ap: – Staten må redde kommunene

Aps kommunalpolitiske talskvinne, Helga Pedersen, mener derimot at Stortinget må garantere at kommunene får de inntektene regjeringen tidligere la til grunn at de skulle få.

– Det er viktig at Stortinget gir kommunene forsikringer og trygghet om at bortfall av skatteinntekter, som følge av den økonomiske situasjonen, blir kompensert fullt ut i år, sier hun til NRK.

– Er det statens oppgave å redde kommunene?

– Ja, det er det. Hvis staten ikke gjør det, så betyr det at man må kutte i eldreomsorg, skole, rus og psykiatri.

Pedersen reagerer også på regjeringen sier at de har sørget for en vekst i kommuneøkonomien på «nivå med den veksten de har fått i de senere år».

Ap-politikeren viser til utregninger fra Teknisk beregningsutvalg (TBU), som viser at veksten var større før:

Realveksten i kommunesektorens inntekter anslås til 1,3 prosent i 2014, mens veksten i de frie inntektene anslås til 0,7 prosent. Veksten i samlede og frie inntekter i 2014 var lavere enn årene etter finanskrisen (henholdsvis 2,1 og 1,6 prosent) og også lavere enn den gjennomsnittlige årlige veksten for perioden 2005-2013 (henholdsvis 2,6 og 2,0 prosent).

TBU-notat 02.03.15

– Sanner har med andre ord ikke dekning for å påstå at nivået på veksten er som før. Det har gått kraftig ned med Sanner som kommunalminister, sier Pedersen.

KS er glad for at regjeringen gir 1,1 milliarder kroner ekstra til kommunene over revidert nasjonalbudsjett. Det skulle bare mangle, sier Arbeiderpartiet.

Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS og Høyre-politiker, er spent på hva regjeringen kommer med i kommuneproposisjonen i morgen. Når det gjelder revidert, gleder hun seg over forslaget om å øke overføringene til kommunene med 1,1 milliard kroner.

– Det må vi si oss fornøyd med, selv om behovene er mange, og tallet godt kunne vært høyere, sier hun til NRK.

AKTUELT NÅ