Hopp til innhold

Demonstrerte for ytringsfrihet: – Jeg ble kneblet

Han ble tvunget til å utestenge en annen taler, like før han selv skulle på talerstolen og snakke om ytringsfrihet. – Jeg ble sinna, sier initiativtakeren til demonstrasjonen, Thee Yezen Al Ubeide.

Thee Yezen Al Ubeide

Thee Yezen Al Ubeide dirret av sinne da han talte til demonstrantene i Oslo i går. Han mener at ytringsfriheten ble krenket da en av talerne ikke kom til orde.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mange av tilhørerne fikk bakoversveis da Thee Yezen Al Ubeide plutselig brøt ut av eget manus og blant annet kritiserte medarrangørene fra talerstolen i Oslo i går kveld.

– Jeg er ikke Charlie. Hvor var Charlie da 20 palestinske journalister ble myrdet. Hvor var Charlie da Benjamin Netanyahu kneblet ytringsfriheten. Og hvor var Charlie i dag? Min ytringsfrihet ble kneblet i Norge, da min appellant ble fjernet fra lista, sa Al Ubeide.

– Jeg ble overrasket over avslutningen på talen hans. Den var uheldig og antakelig et utilsiktet feiltrinn, sier biskop Ole Christian Kvarme til NRK.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet

Ole Christian Kvarme

Biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme, ble overrasket over tordentalen fra Al Ubeide, men mener markeringen var en suksess med mange oppmøtte.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Men det var jo også en markering av ytringsfriheten, så vi får kanskje tåle det, sier Kvarme.

Fremdeles opprørt

Al Ubeide står for alt han sa i går.

– Helt ærlig, de reagerer på mitt sinne, men de reagerer ikke på at jeg ble kneblet. Da er det noe galt med samfunnet, sier Al Ubeide til NRK.

Han mener at taleren som ble utestengt er «et flott menneske som jobber mot radikalisering og ekstremisme.»

Ervin Kohn

Nestleder i antirasistisk senter mener at det var riktig å insistere på at en av talerne ikke skulle komne til orde på demonstrasjonen i går.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Jeg kan bekrefte at det var ugreit å stå med den mannen på talerstolen, sier nestleder i antirasistisk senter, Ervin Kohn.

Han bekrefter også at han innstendig oppfordret til ikke å slippe ham til.

– En udemokratisk bevegelse

Kohn sier at flere uavhengige kilder opplyste at personen er i kretsen rundt den ekstremistiske gruppen Profetens Ummah, selv om han ikke er medlem.

– Det er en udemokratisk bevegelse som representerer det stikk motsatte av det demonstrasjonen i går stod for, sier Kohn.

Al Ubeide mener beskyldningene mot taleren som ikke kom til orde er grunnløse.

– Denne gruppen (Profetens Ummah, red anm) støtter voldtekt, drap og slaveri. Dette er helt motsatt av det jeg jobber for, sier Al Ubeide, som også tok initiativ til demonstrasjonen mot Den islamske stat i Oslo i fjor sommer.

Artikkelen fortsetter etter videoen. Se talen til Thee Yezen Al Ubeide her:

Al Ubeide taler

– Måtte kritisere

På spørsmål om det var nødvendig å bruke talerstolen til å kritisere medarrangørene svarer han:

– Ja, jeg måtte det. Jeg skulle ut og vise min avsky for angrepet på ytringsfriheten og rett før jeg går på scenen skjer dette. Det er absurd, sier Al Ubeide.

– Det er ikke vanskelig å komme til orde i dette samfunnet. Det betyr ikke at ytringsfriheten begrenses selv om man ikke slipper til på enhver talerstol, parerer Kohn.

27 organisasjoner demonstrerte mot hat og stigmatisering 12.01.2015.

27 organisasjoner tok del i solidaritetstoget mot hat og stigmatisering i Oslo i går kveld.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

AKTUELT NÅ