Hopp til innhold

Jødisk forstander: – Vi er grensevakter

Over ett tusen personer har meldt seg på en demonstrasjon mot hat og stigmatisering i Oslo. Samtidig demonstrerer en norsk utgave av den anti-islamske bevegelsen Pegida i hovedstaden.

Ervin Kohn

Forstander for Det Mosaiske Trossamfunn, Ervin Kohn, mener at demonstrasjonen i dag markerer et samhold mot ekstremisme.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Det er i grenselandet vi må sette ut grensevakter, sier Ervin Kohn, som er nestleder i antirasistisk senter og forstander for Det Mosaiske Trossamfunn.

Han mener at det er viktig å være føre var. Å markere samhold for demokratiske verdier før angrepene kommer.

– Ekstremister er tilbøyelige til å bruke vold og på et tidspunkt går det over til terrorisme. Da har de overtrådt en grense. Da setter vi ut grensevakter, men da er det jo for sent, for da er folk allerede blitt drept, sier Kohn.

Et motsvar

Demonstrasjonen han deltar på i kveld skulle være et motsvar til at noen nordmenn har flagget en antiislamsk markering i Oslo. I kjølvannet av terrorhandlingene i Paris der sytten mennesker ble drept, har markeringen fått et større budskap.

Demonstrasjonen, som starter på Youngstorget og ender opp ved Stortinget skal være en markering mot hat og stigmatisering.

Samtidig står Max Hermansen i bresjen for den antiislamske demonstrasjonen ved Rådhuset i Oslo.

Han har latt seg inspirere av at mange tusen meningsfeller i protestbevegelsen Pegida har tatt til gatene i Dresden for å protestere mot en islamisering av det tyske samfunnet.

Møtes for å gå en marsj

Max Hermansen

Max Hermansen har tatt initiativ til en marsj mot det han hevder er «den totalitære ideologien islam».

Foto: Privat

– Vi møtes for å gå en marsj, og så får vi se hvor mange som kommer og hva som kommer ut av det. Vi planlegger å gjøre det hver uke klokken 18.30, sier Hermansen.

Ifølge gruppens egne facebookside er Pegida i Norge «en protestbevegelse som på humanistisk grunnlag demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkning fra Islam.»

Pegida, betyr «patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten.»

.Politiet har vært i kontakt med representantene for begge demonstrasjonene og det er ingenting som tyder på at det kommer til å bli noen treffpunkter underveis.

– Vi vil gjerne få lov til å arrangere vår markering uten at noen skal ødelegge for oss og hindre oss i å være med i samfunnsdebatten om muslimsk innvandring og påvirkning fra islam, sier Hermansen.

Han avviser at marsjen er et uttrykk for rasistiske holdninger.

– Vi ønsker å ha et humanistisk samfunn og leve i fred og frihet, og det er et annet samfunn som den totalitære ideologien islam ønsker, utdyper Hermansen.

Tror ikke på stort oppmøte

Det er høyst usikkert hvor mange som skal marsjere sammen med Hermansen.

– Hendelsene i Paris og en motdemonstrasjon kan gi dette initiativet mer vind i seilene. Men jeg ser uansett ikke for meg at det blir noe stort, sier forfatter og journalist Øyvind Strømmen.

De siste årene har han kartlagt kontrajihadistiske og antimuslimske miljøer på internett.

Strømmen viser til at «import» av europeiske antiislamske organisasjoner, som Stop islamiseringen av Norge (Sian) og Norwegian Defence League (NDL), ikke har hatt særlig suksess her til lands. Verken Sian eller NDL har klart å samle store folkemengder til demonstrasjoner eller aksjoner. Ifølge Strømmen er det ingen grunn til å tro at det skulle bli noe annerledes denne gang.

– Mitt bestemte inntrykk er at dette er en enmannsgreie. Jeg tviler på at det blir noe stort oppmøte. Heller ikke i Tyskland har de lyktes i å samle store folkemengder i andre byer enn Dresden, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ