Hopp til innhold

Demokratiet truet på Jæren?

Både demokratiet og miljøet er truet på Jæren. Det mener Erik Thoring i Naturvernforbundet. For hva skjer når bonden skal passe på miljøpoltikken?

– Bukken passer havresekken, sier Erik Thoring, som er leder for Naturvernforbundet i Rogaland.

Hå kommune
Foto: Hå kommune

For turister er landets største husdyrkommune vakker. Grønne jorder, fredelige husdyr som beiter, utsikt mot havet og et oppegående næringsliv.

Thoring ser monokultur, liten eller ingen plass for ville planter og dyr, og et trist og enfoldig landskap.

–Vi har ikke en demokratisk prosess. Vi har særlover der landbruket sitter på kammerset og ordner opp. Sånn kan vi ikke ha det i et demokrati, sier Thoring.

Hører ikke på staten

Thoring får sterk motbør av ordfører i Hå kommune, Terje Mjåtveit.

– Folk her er interesserte i å bevare det biologiske mangfoldet. Jeg beundrer hvordan de står på. Det er ingen konflikt mellom jordbruk og natur. Vi klarer å ta vare på miljøet. Sammen med grunneierne, sier ordføreren. 

I miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Rogaland, har de en litt annen oppfatning. De får lite gehør fra kommunene på Jæren.

I saker der Fylkesmannen i Rogaland råder kommunene til å unngå nydyrking, overprøver kommunene rådet i 98 prosent av sakene, selv om vesentlige miljøverdier da går tapt.

”Tenke lokalt, handle lokalt?”

I 1987 oppfordret Brundtlandkommisjonen til å tenke globalt og handle lokalt.

I ”Sånn er livet” denne uken spør vi om lokaldemokratiet er et hinder for miljøpolitikken. Har vi begynt med å ”tenke lokalt, handle lokalt”?

Reportasjen fra Jæren kan du høre torsdag kl 10.03 på P2.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger