Norge delt på midten mellom Erna og Jonas

Dager før Jonas Gahr Støre blir ny leder i Arbeiderpartiet får han tidenes gladmelding fra norske velgere: Like mange vil ha Jonas som Erna som statsminister.

Erna Solberg (t.h.) og Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre puster Erna Solberg i nakken i spørsmålet om hvem norske velgere mener er mest egnet som statsminister.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Støre i Stortinget

Jonas Gahr Støre har ikke engang tatt over som leder i Arbeiderpartiet. Likevel er han en nesten like populær kandidat til å bli statsminister som sittende statsminister Erna Solberg.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

For to måneder siden var ikke engang Jonas Gahr Støre med i ligningen over hvilke statsministerkandidater norske velgere i det hele tatt kunne foretrekke.

Det var før NATO stakk av med Jens Stoltenberg.

Lørdag skal Jonas Gahr Støre ta over som partileder i Arbeiderpartiet. Det er også han som måles som alternativ til Erna Solberg når velgerne skal si hvem som er best skikket til å være statsminister i Norge.

Og norske velgere er delt på midten.

Jonas puster Erna i nakken

I en måling Norstat har gjort for NRK sier 40,3 prosent av de spurte at de mener Solberg er mest skikket til å være statsminister i Norge.

39,5 prosent av de spurte peker på mannen til venstre for den sittende statsministeren.

Statsministermåling i juni

Hvem mener du er best skikket til å være statsminister i Norge?

Juni 2014

Erna Solberg

40,3 %

Jonas Gahr Støre

39,5 %

Usikker

20,2 %

Feltperiode: 3-9 juni. Respondenter: 960 (N=698).

I tilsvarende måling fra mai sa 44,3 prosent av de spurte at de så Solberg som den beste til å lede landet mens Støre måtte nøye seg med 38,9 prosents oppslutning.

Det er Gahr Støre godt fornøyd med.

– Det er en stor inspirasjon. Jeg har jo ikke vært med i disse målingene før, men når du er leder for Arbeiderpartiet så er du også en statsministerkandidat, sier Støre til NRK før han fortsetter:

– Men jeg merker meg at hun også har gode tall, så dette er ikke noe sovepute. Jeg tar det som en veldig fin start.

Professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning bruker et annet ord for å beskrive resultatet:

– Imponerende.

Solberg ikke skremt

Erna Solberg Capio

Statsminister Erna Solberg tar populariteten til Jonas Gahr Støre med knusende ro.

Foto: Christin Olsen / NRK

Han begrunner det med at Støre faktisk ikke er formelt valgt som ny leder i Arbeiderpartiet, og at han etterfølger en populær partileder og tidligere statsminister når han tar over etter Jens Stoltenberg.

– Det er imponerende at det har skjedd så fort, men han var faktisk mer populær enn Stoltenberg da Støre var utenriksminister. Han har bidratt til å styrke tilliten om seg selv i sin måte å være på, sier Aardal.

Han mener det kan være bekymringsfullt for Solberg dersom trenden i målingen holder seg frem mot neste valg.

Det blåser Solberg av.

– Dette skremmer meg ikke. Det er naturlig at Støre får popularitet når Arbeiderpartiet gjør det så bra på meningsmålingene.

Hun innrømmer imidlertid at byttet av Støre mot Stoltenberg kan være utfordrende.

– Det blir en ny motdebattant og en ny debattstil i et parti som vi ikke helt vet hvor kommer til å legge seg i politiske saker. Det blir spennende, sier Solberg til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger