Hopp til innhold

Dalai Lama kommer til Norge i mai 2014

Tibets åndelige leder, fredsprisvinner Dalai Lama kommer på norgesbesøk 7.–10. mai neste år. Han har takket ja til en invitasjon fra Det Norske Nobelinstitutt, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn.

Dalai Lama

Dalai Lama, fotografert i juli 2013 foran bilder av ham selv, Buddha og Mahatma Gandhi.

Foto: Aijaz Rahi / Ap

– Det er en stor glede kunne ønske Dalai Lama velkommen til Norge i mai. Hans besøk markerer at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris, sier Geir Lundestad, direktør for Det Norske Nobelinstitutt.

Under besøket skal Dalai Lama blant annet holde et foredrag som vil være åpent for publikum, og delta på et offisielt arrangement i regi av Nobelinstituttet.

Namgyal Tsomo Svenningsen

Namgyal Tsomo Svenningsen

Foto: privat
Dalai Lama hilser på Namgyal Tsomo Svenningsen

Namgyal Tsomo Svenningsen møtte Dalai Lama i Wien i 2012

Foto: Bodil Fremstad

– Dagen etter skal han delta på arrangementer i regi av Tibetkomiteen og det norske buddhistsamfunnet, forteller Namgyal Tsomo Svenningsen i Tibetkomiteen til nrk.no.

Slik blir trolig programmet for Dalai Lamas besøk

  • 7. mai: Ankomst, program i regi av Nobelinstituttet
  • 8. og 9. mai: Program i regi av Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn
  • 10. mai: Avreise

Det endelige programmet blir offentliggjort her.

– Han blir lyttet til

Svenningsen kom til Norge i 1990, året etter at Dalai Lama fikk fredsprisen. Hun har møtt ham en rekke ganger, sist i Wien i 2012.

– Han er et usedvanlig fint menneske, som evner å snakke til vanlige mennesker på en måte som gjør at han blir lyttet til, sier hun. Hun møtte ham også under det forrige norgesbesøket i 2005.

– For enhver tibetaner er han et bilde på Buddhas medfølelse. I tillegg til å være en stor åndelig leder, er han også en internasjonal figur som arbeider for fred i alle deler av verden, sier Svenningsen.

Svenningsen forteller at det bor rundt 60 tibetanere i Norge. Det norske buddhistsamfunnet har rundt 14 000 registrerte medlemmer, de fleste kommer fra Sri Lanka, Thailand, India og Vietnam. Karma Tashi Ling buddhistsamfunn i Oslo teller rundt 800 medlemmer, og mer enn 90 prosent er etnisk norske, opplyser Svenningsen.

25-årsjubileum i 2014

Nobelkomiteen og Nobelinstituttet følger tradisjonelt fredsprisvinnerne etter overrekkelsen av prisen i deres videre fredsarbeid. Dette er Dalai Lamas 11. besøk til Norge totalt, forteller Svenningsen.

I 1989 mottok Dalai Lama Nobels fredspris for å ha motarbeidet bruk av vold og tatt til orde for fredelige løsninger i kampen for å frigjøre Tibet. Neste høst feires 25 års jubileum for denne fredsprisutdelingen.

Nobels Fredspris 1989 til Dalai Lama

AKTUELT NÅ