Hopp til innhold

Dalai Lama: Dere representerer folket

GRAND HOTEL (NRK): Til stor jubel kjørte Dalai Lama de få meterne opp til Stortinget. Der hyllet han det norske demokratiet. Samtidig som stortingssalen var helt folketom.

Dalai Lama hilser på Trine Skei Grande

Dalai Lama hilste på Trine Skei Grande og de andre partilederne utenfor Stortinget.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

– Brødre og søstre og alle representanter for politiske partier. Jeg hilser dere og jeg er en stor beundrer av demokratiet, sa Dalai Lama da han innledet sin tale til stortingsrepresentantene.

– Dere representerer folket. Det er herlig, sa han og ga et råd til sine norske politiske venner.

– Jeg ga meg i politikken i 2011, men jeg er sosialist, og mitt råd til dere er styr landet for folket etter demokratiske prinsipper.

Tibets åndelige leder valgte å kjøre bil den korte turen Grand Hotel til Stortinget og mange fremmøtte hadde stilt seg opp for å få et glimt av den gamle religiøse lederen i rød og gul drakt.

Og han slapp å måtte snike seg inn bakdøren da han skulle besøke de folkevalgte.

– Stortingets presidentskap har ikke greid å finne noen hjemmel i regelverket for å nekte oss å bruke hovedinngangen til Stortinget, sier lederen i Tibetkomiteen, Ketil Kjenseth (V) til Aftenposten.

En tom stortingssalen under Dalai Lamas møte

Slik så det ut i stortingssalen da Dalai Lama holdt sitt foredrag bare noen meter unna.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Der ble han møtt av velkomstkomiteen, Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V) Bård Vegar Solhjell (SV), Liv Signe Navarsete (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Michael Tetzschner (H), Marianne Aasen (Ap) og Ingebjørg Godskesen (Frp).

Regjeringen og presidentskapets nekt til å ta imot Dalai Lama av frykt for reaksjoner fra stormakten Kina, har ikke lagt demper på stortingspolitikernes interesse.

– Herlig dag

eksiltibetaner Jamyang som sammen med sin datter Lodoe

En herlig dag mener eksiltibetaner Jamyang og hennes datter Lodoe.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Utenfor Grand hadde mange mennesker samlet seg for å få et glimt av den populære åndelige lederen, og mange hadde reist lang.

– Hvilken herlig dag, sier eksiltibetaner Jamyang som sammen med sin datter Lodoe hadde reist fra Stockholm for å få et glimt av sin store helt.

I det Dalai Lama gikk inn i Stortinget fikk han øye på Ellen Bergli som stod rett innenfor døren.

– Han så meg her jeg sto med mine krykker og jeg ble jo all deles perpleks. Han spurte om jeg hadde vondt i benet og om hva som hadde skjedd. Om det var polio eller en ulykke, men det er det jo ikke, sier hun til NRK rett etter møtet hun kommer til å huske i lang tid.

– Dette var årets hendelse for meg, det var helt overveldende.

Ellen Bergli jobber på Stortinget

Dalai Lama gikk bort og tok på bena til Ellen Bergli som jobber på Stortinget.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Stappfullt møterom

Pågangen fra politikere som vil treffe den karismatiske religiøse lederen har vært så stor at det lenge var usikkert om alle fikk plass. Fordi så mange ønsket å treffe ham er møtet flyttet fra et konferanserom til Stortingets kinosal som tar opptil 100 gjester.

Stortingets presidentskap har på forhånd nektet å ta i bruk Lagtingets sal til Dalai Lama-møtet. Lagtingssalen er ellers åpen for skoleklasser og andre eksterne gjester.

– Dere er alt for mutte her i Norge. Dere burde le mer, sa Dalai Lama, mens han la hodet på skulderen til Knut Arild Hareide som satt ved siden av ham.

– Indre fred, meditasjon og nok søvn er hemmeligheten. Nordmenn er for mutte, sa han og viste grimaser for hvordan nordmenn ser ut til stor latter fra salen.

Folk har vist massiv støtte

Tom Stortingssal mens Dalai Lama talte

Her nektet Stortingets presidentskap Dalai Lama å holde sitt møte. Lagtingsalen var helt tom, i likhet med stortingssalen.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Dalai Lama kom til Oslo onsdag etter å ha blitt invitert hit av blant annet Nobelkomiteen i forbindelse med at det er 25 år siden han fikk Fredsprisen for sin ikkevoldelige kamp mot Kinas styre i Tibet.

Mens regjering, presidentskap og kongehus ikke har villet ta imot tibetanernes åndelige leder, har støtten vært tydelig blant nordmenn flest.

Dalai Lama og folket

FOLKETs STØTTE: Selv om regjering og presidentskap har snudd Dalai Lama ryggen, har mobilisering blant folk vist Dalai Lama at nordmenn støtter hans fredsarbeid.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Oslos gater har vært fulle av folk som har ønsket å hilse på ham og alle steder han har holdt forelesninger om buddhismen har det vært fulle hus og alle billetter har vært utsolgt.

Mange Norgesbesøk

Dalai Lama har vært en rekke ganger i Oslo etter at han fikk fredsprisen i 1989. Han var her i 1994,1996, 2000, og igjen i 2001 under 100 års markeringen for Alfred Nobel.

Hver gang tidligere er han blitt tatt imot av statsministre, utenriksministre og stortingspresidenten.

Forholdet til Kina har vært på frysepunktet siden tildeling av Nobelsfredsprisen til regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010.

Dalai Lama møter tilhengere på Karl Johan

FOLK i KØ: Nordmenn og tibetanere har stått i kø langs gatene for å få et glimt av den religiøse lederen Dalai Lama

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger