Hopp til innhold

Protestsang gjorde inntrykk

Dalai Lama ble møtt av både tilhengere og demonstranter med anklager om løgn da han skulle på Nobelinstituttet i dag.

Dalai Lama blir møtt av Geir Lundestad

NOBEL-LUNSJ: Geir Lundestad ved Nobelinstituttet møtte Dalai Lama. På den andre siden av gaten sto demonstranter bak sperringer og ropte at Dalai Lama var en svindler og løgner.

Foto: Anne Ceciie Remen / NRK

Pema og Pema Lhasso var blant tilhengerne som var møtt frem for å hylle Dalai Lama utenfor Nobelinstistuttet i dag.
– Vi er skuffet over den norske regjeringen. Politikere har møtt Dalai Lama hver gang han har vært her før, sa de to tibetanske kvinnene.

– Jeg har bodd i Norge i 36 år og har aldri opplevd noe slikt fra norske politikere før, Det er trist, synes jeg, fortsatte Pema.

Dalai Lama tilhenger

TILHENGERE: Pema Lhasso har fryktet fra Tibet til Norge i fjor, Pema (til høyre) for 36 år siden. Begge er sterke tilhengere av Dalai Lama og vil vise ham at nordmenn ønsker ham velkommen.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Stum beundring

Tilhengerne hadde med tibetanske flagg og bar hvite fredsskjerf. Rundt 30 tibetanske tilhengere sto stille bak sperringene og ventet spent på å få se deres religiøse overhode.

– Kanskje han kommer og hilser på oss også, sa kvinnene lavmælt.

Dalai Lama var ventet til Nobelinstituttet hvor det skulle være mottagelse og lunsj for ham i anledning av at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Han fikk prisen for sin ikkevoldelige kamp mot Kinas styre i Tibet.

Besøket hans har vakt politisk støy i Norge, og regjeringen og stortingspresidenten vil ikke møte den tidligere fredsprisvinneren av frykt for å provosere stormakten Kina.

Demonstranter med sang

Tilhengernes lavmælte snakk ble overdøvet av taktfast sang og rop fra den andre siden av gaten. Her sto demonstrantene som mener Dalai Lama driver med undertrykking av andre buddhister enn de som er innenfor hans retning. Demonstrantene hadde med seg store bannere med tekst som « Dalai Lama,- stop lying»

Dalai Lama er overhode for den største buddhistiske trosretning, Gelugpa. Demonstranteme støtter mindre buddhistiske trossamfunn.

demonstranter

GJORDE INNTRYKK: Mengden av demonstranter og at de ropte at Dalai Lama lyver, gjorde sterkt inntrykk på den religiøse lederen og tidligere Nobels fredsprisvinneren.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK


– Vi er her for å vise verden at Dalai Lama ikke er så fredelig som han gir seg ut for å være, sa Lisette Salari, en av demonstrantene.
Hun er britisk, men har likevel engasjert seg i hvordan buddhistene i Tibet har det.
– Dalai Lama og hans folk bedriver undertrykking og diskriminering av tibetanere med en annen tro enn hans retning, mente hun.

–Men det er ikke mange tibetanere blant demonstrantene?

Jo, det er nok noen, men ikke så mange kanskje, sier Salari

Før på dagen hadde de samme protestert i en sidegate ved Grand hotell og Dalai Lama henvendte seg direkte til sine motstandere.

Dalai Lama kom til Oslo i morges og har foredrag og møter frem til fredag før han reiser lørdag morgen.

NRK har i ettermiddag nettmøte, her kan du sende inn spørsmål

Taktfaste rop

Da den svarte limousinen med Dalai Lama rullet frem foran Nobelinstituttet, økte ropene og trommene fra demonstrantene på den andre siden av gaten.
«Dalai Lama, stop lying» sang og ropte de par hundre demonstranter.
Den aldrende religiøse overhode ble hjulpet ut av bilen, mens livvaktene sendte fryktsomme blikk rundt seg.

Et øyeblikk økte velkomstropene og overdøvet trommene og sangen til demonstrantene.

Dalai Lama var som vanlig kledd i sin tradisjonelle røde og gule tibetanske drakt.

Protestsangen overdøvet hurraropene igjen.

Dalai Lama tok et par ustøe skritt, smilte og vinket.
Leder ved Nobelinstituttet strakte frem hånden og ønsket ham velkommen.


Så grep Dalai Lama NRKs reporter i hånden, smilte og gikk mot inngangen på Nobelinstituttet.

Dalai Lama i Oslo

DIREKTE: Dalai Lama hilser gjerne på folk han møter. I dag fikk NRKs reporter oppleve Dalai Lamas spontane hilsen.

Foto: Philip Lote / NRK


Hvordan opplever du å bli møtt av demonstranter, spør vi.


Jeg er glad for den varme velkomsten jeg får av nordmenn, sa han.

En kvinne fra et ukeblad ga ham en norsk lusekofte for å beskytte ham mot det våte og kalde vårværet. Han bukket og smilte, men tok den ikke på seg.

En i følget hans grep i stedet den blå og hvite luse koften.


Protester gjorde inntrykk

Dalai Lama snudde seg igjen mot demonstrantene og mot tilhengerne og vinket. Etter det NRK forstår, gjorde mengden av motdemonstranter inntrykk på den aldrende religiøse lederen. Høy sang med anklager om løgn er ikke hverdagskost, og slett ikke i det landet som ga ham Nobels fredspris.

Mobiliseringen og demonstrasjonene i Norge skal være den største internasjonale markeringen fra «ikke-rettroende buddhister» mot Dalai Lama siden 2008.

Han møtte heller ikke tilsvarende i de andre landene i Europa som han besøkte før Norge denne uken.
Etter å ha snudd seg mot den lille tibetanske gruppen, forsvant den gamle mannen opp trappene til andre etasje hvor han skulle spise lunsj med Nobelkomiteen.

Vi rakk å få to ord med Nobelinstituttets leder før han forsvant inn med æresgjesten.


– Hva synes du om at Dalai Lama blir møtt av demonstrasjoner?

– Det er greit. Det ødelegger ikke for den varme mottakelsen han ellers får. Og jeg undrer meg jo over hvordan disse får penger til å reise verden rundt etter ham, sa Geir Lundestad, leder for Nobelinstituttet

Sikkerhet


Eikedøren gikk igjen etter Dalai Lamas følge. Vi journalister ble kroppsvisitert og veskene endevendt før vi fikk følge etter og vente til rundebordskonferansen skulle starte.
Vi ble bedt om å være stille, for Dalai Lama og Nobelkomiteen spiste i naborommet. Politi og sikkerhetsvakter voktet dører og trapper.

På gaten utenfor ble det stille. Bare lyden av trafikken hørtes.
Demonstrantene sluttet å synge og rope, og de fleste forsvant ned mot sentrum igjen. Mens mange tilhengere ble stående igjen på fortauet sammen med politiet. Mange av de tibetanske tilhengerne hadde reist langt fra andre skandinaviske land og håpet å få hilse på Dalai Lama etter lunsjen og rundebordskonferansen med journalister-
– Vi er her for å vise at vi støtter og tror på Dalai Lama. Vi bor i Sverige, men ville gjerne komme hit for å møte ham, sa Kal Sanz og Tagmi Norbu.

Dalai Lama tilhengere

REIST LANGT: Flere av de fremmøtte tilhengerne hadde reist langt. Disse mennene, Kal Sanz, Tagim Norbu og Dorjee Aayitsen hadde reist fra Sverige for å møte Dalai Lama

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

AKTUELT NÅ