Hopp til innhold

Christine Meyer går av som SSB-sjef

NRK erfarer at bakgrunnen skal være manglende tillit fra Finansdepartementet.

Christine Meyer

SSB-Sjef Christine Meyer går av.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Fredag møtes finansminister Siv Jensen (Frp) og SSB-sjef Christine Meyer for tredje gang til samtaler om uroen i forbindelse med omorganiseringen i SSB. Møtet starter klokken 9.

Men torsdag ettermiddag får NRK opplyst at Meyer vil gå av i løpet av kort tid, på bakgrunn av manglende tillit fra Finansdepartementet.

Ledelsen i Finansdepartementet skal være kritisk til at Meyer satte i gang en større omorganisering før statistikklovutvalget legger fram sine konklusjoner, slik NRK omtalte onsdag.

– Ble advart

SSB-sjefen skal ifølge NRKs kilder ha blitt advart av Finansdepartementet mot å gjøre for omfattende omorganisering før utvalget legger frem sin rapport. Statistikklovutvalget skal vurdere rollen til SSB som den viktigste leverandøren av statistikk til norske myndigheter, og skal etter planen legge frem sin rapport i desember.

SSB-sjef Christine Meyer har så langt ikke ønsket å svare på denne kritikken, men ga onsdag følgende kommentar gjennom sin egen mediestab.

– Ledelsen i SSB har lovet finansministeren å ikke kommentere sakskomplekset før møtet på fredag.

Riktig å trekke seg

– Sånn som situasjonen utviklet seg så mener jeg det er riktig at Meyer trekker seg, sier Henrik Holck Johannessen til NRK. Han er nestleder for de SSB-ansatte som er organisert i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag.

– Jeg må ærlig si at jeg ikke så noen annen vei ut av dette her. Når finansdepartementet ikke lenger har tillit til SSB, og vi ser tegn på at befolkningen også stiller spørsmål ved SSB sin integritet, da tror jeg dette var riktig og nødvendig.

Er det Meyers sitt ansvar at hun og dere har havnet i denne situasjonen?

– Enhver toppleder har et ansvar for den adferden de utviser. Samtidig er denne saken havnet litt utenfor SSB sin kontroll. Så et riktig svar er både ja og nei, sier Henrik Holck Johannessen til NRK.

Hva tenker de ansatte i dag?

– Jeg tror det fortsatt er mange ansatte i SSB som fortsatt er usikre på hva fremtiden bringer. Vi må ha en grundig evaluering internt om hva som har gått galt. Vi må finne veien videre sammen med en ny ledelse, sier Johannessen

Holmøy ikke overrasket

 Erling Holmøy, seniorforsker i Statistisk Sentralbyrå

Forskningsleder Erling Holmøy er ikke overrasket over SSB-sjefens beslutning om å gå.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

Forskningsleder Erling Holmøy er en av 25 ansatte som ble flyttet fra forskningsavdelingen som ledd i SSBs omorganisering. En avgjørelse som skapte mye kritikk da flere pekte på at Meyer tidligere har vært kritisk til innvandringsregnskapene Holmøy jobbet med.

Holmøy sier til NRK at han ikke har lyst til å spekulere i hvorfor Meyer nå gå av. Han sier han ikke vet hvilke vurderinger eller grunner Meyer har til å gå av.

Er du overrasket?

– Hadde du spurt for noen dager siden ville jeg sagt ja. Men det har vært dynamikk i saken, så nå er jeg ikke like overrasket.

Allmøte

Det blir allmøte i Statistisk sentralbyrå etter fredagens møte mellom finansminister Siv Jensen (Frp) og SSB-sjef Christine Meyer.

«Etter møtet med finansministeren om hvilke tiltak SSB vil foreslå, planlegges det et møte med forskningsavdelingen og et allmøte senere på dagen». Det står å lese i en e-post som ledelsen i SSB har sendt ut til de ansatte.

I eposten bes de bidra til å ta vare på arbeidsmiljøet i det som beskrives som en vanskelig situasjon for byrået.

Ifølge Aftenposten har tillitsvalgte i SSB varslet Arbeidstilsynet om at bråket i byrået nå kan gå utover de ansattes helse.

Forsker Ådne Cappelen i SSB sier til NRK at han synes hele situasjonen i SSB er veldig trist. Cappelen har tidligere sagt til Dagens Næringsliv at han på sikt frykter at omorganiseringen i SSB vil føre til hele forskningsavdelingens undergang.

AKTUELT NÅ