Hagen: – Blitz har vært mine beste venner i politikken

Carl I. Hagen måtte få politibeskyttelse mot demonstranter fra Blitz da han skulle holde 1. mai-tale i 1997. Likevel beskriver han jubilanten som «nyttige idioter».

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen fikk politibeskyttelse da han holdt 1. mai-tale i 1997.

Foto: Hansen, Helge / SCANPIX

– Akkurat, de har jubileum, ja. Jeg har ikke sett så mye til dem i det siste, og det er helt greit, sier Carl I. Hagen når NRK.no ringer.

Den tidligere Frp-formannen har hatt mange møter med jubilanten, som fyller 30 år 1. mai.

Fra slutten av 80-tallet til langt ut på 90-tallet gikk det til tider hardt for seg. Flere politimenn beskyttet Hagen med skjold da politikeren fikk servert egg og tomater under 1. mai-talen i Oslo i 1997.

– Det var ikke så ille, det var i alle fall ikke farlig. Det ble verre da de begynte å kaste stein. Det var ikke noe hyggelig og fullstendig uakseptabelt, forteller den tidligere formannen.

– Nyttige idioter

At Carl I. Hagen fikk holde 1. mai-tale ble sett på som en voldsom provokasjon fra blitzernes side. Selv sier Hagen at han ville tatt ungdommene på alvor hvis de hadde fulgt de demokratiske spillereglene.

– Det var helt håpløst. De burde ha bekjempet motstanderne med synspunkter og argumentasjon. Hadde de gjort det, ville jeg tatt dem mer seriøst, sier Hagen.

I perioder så han seg noen ekstra ganger over skulderen mens han var ute blant folk - i tilfelle noe skulle skje.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: – De skaper engstelse

Video Carl I. Hagen om Blitz - 1990

Carl I. Hagen om Blitz - 1990

– Men jeg må si at blitzerne har vært av mine beste venner i politikken.

– Javel?

– Ja, det er ingen andre som har gitt meg mer sympati enn de har. Sånn sett har de faktisk vært til hjelp for meg. Nyttige idioter, sier den tidligere partilederen av Fremskrittspartiet.

– Hva er formålet?

Selv om demonstranter fra Blitz engasjerer seg for å få Norge ut av Nato og i kampen mot rasisme, mener Hagen at blitzerne ikke har noe formål.

– Jeg kan ikke skjønne hva de vil fram til. Jeg kan heller ikke forstå hvorfor de har blitt møtt i kravene sine. De truet seg til å få bo i et hus som aldri skulle vært pusset opp. Det har vært for mye snillhet, mener Hagen.

– Hvorfor skal noen som bråker og herjer bli møtt med subsidiering? Det finnes utallige idrettslag som ønsker det samme, men som oppfører seg ordentlig og ikke får støtte.

– Hva burde vært gjort?

– De burde fått mer opplæring i oppførsel, ro og orden, avslutter politikeren.

- Har ikke noe å si til norsk presse

Stein Lillevolden

Stein Lillevolden vil ikke kommentere det Carl I. Hagen har å si om Blitz.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Stein Lillevolden var i mange år en profilert aktivist, og for mange selve bildet på Blitz da Carl I. Hagen var formann for Fremskrittspartiet. Han har i dag trukket seg ut av miljøet, og bor for tiden i København. Når NRK ringer for å få en kommentar fra den tidligere «sjefs-blitzeren», velger han å svare med taushet.

- Jeg har ingen ting å si til norsk presse, sier Lillevolden før han legger på telefonen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger