Cappelens sønn: – Føler Jensen-saken har gitt meg mektige fiender

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK): Gjermund Cappelens heleritiltalte sønn hevder han har blitt oppsøkt av kriminelle og forsøkt banket opp etter at Eirik Jensen-saken eksploderte i mediene.

Marijana Lozic, forsvarer for Cappelens sønn

Marijana Lozic forsvarer den heleritiltalte 28-åringen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Narkodømte Gjermund Cappelens 28 år gamle sønn er tiltalt for heleri av over fire millioner kroner politiet mener stammer fra farens narkotikakriminalitet. 28-åringen erkjenner straffskyld for et tiltalepunkt, heleri av 3,4 millioner kroner som ble funnet i en leiebil i Oslo 19. desember 2013.

Det var da politiet slo til mot Cappelens narkonettverk i en koordinert aksjon. Seks personer ble pågrepet, deriblant Cappelens sønn, i tillegg til flere av dem som ble dømt i november.

– Ville gjøre pappa en tjeneste

Den velpleide 28-åringen forteller i vitneboksen at faren, som vitner senere i dag, i forkant hadde tilbudt ham 100.000 kroner for å ta med et større pengebeløp på en guttetur han skulle på til Amsterdam.

– Han fortalte meg at det var en kar i Amsterdam som «trengte noe penger før jul». Det var det som ble sagt om disse pengene.

28-åringen hevder han ikke visste om pengene var betaling for narkotika, slik påtalemyndigheten mener.

– Det kunne ha vært et lån, eller hva som helst. Det ble ikke nevnt narkotika eller noe som helst.

– Det var hyggelig å gjøre en pappa en tjeneste også, siden jeg uansett skulle på tur, sier 28-åringen.

Politiadvokat Janne Danielsen i retten

Politiadvokat Janne Danielsen i Asker og Bærum politidistrikt (Asker og Bærum og Oslo er formelt slått samen) er aktor i saken.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Ville framstå som vanlig investor

En vesentlig del av rettssaken mot 28-åringen er hvor mye han visste om farens narkotikaimperium. I avhør har 28-åringen fortalt at han visste «noe» om dette, i retten den unge mannen ganske tilbakeholden.

– Jeg visste svært lite om hva han drev med. Det har alltid vært kontanter i omløp. Det som ble nevnt var klokker, biler, aksje – og eiendomsinvesteringer og lån. Det virket som han prøvde å skape et bilde av seg selv som en vanlig investor.

Ifølge den unge mannen har oppveksten vært preget av en til tider svært fraværende far med tidvis rusproblemer. Et forsøk på å skape en tobakksbedrift sammen mislyktes og 28-åringen hevder han ellers fikk lite informasjon om farens øvrige virksomhet.

Senere viste seg at det var snakk om et av Norges mest omfattende narkotikaimperier.

På et tidspunkt ber politiadvokat Janne Danielsen den unge mannen om å fortelle mer om forholdet til faren.

For første gang sprekker stemmen til den unge mannen.

– Det er sårt og vondt å snakke om det som har skjedd. Jeg er ikke sinna på ham, bare lei meg. Jeg kommer aldri til å ha et normalt forhold til ham noen gang: Faren min er Norges største narkoforbryter, og jeg er hans sønn.

Gjermund Cappelen i Ila fengsel

Gjermund Cappelen, da han ble intervjuet på Ila fengsel i høst.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

– Tilbrakte helgen på et hotellrom

28-åringen er i tillegg tiltalt for å ha fraktet én million kroner i en leiebil til København 6. desember 2013. Cappelens sønn nekter straffskyld, og forklarte i retten at han trodde han skulle på «en hyggelig tur til København» med faren.

28-åringen hevder han ikke visste at han hadde kontanter i bilen, som skal ha blitt lagt i bilen av Gjermund Cappelen på hans bopel. Kort tid før avreise skal Cappelen ha gitt beskjed om at han i stedet skulle ta fly til København.

– Vi bodde der sammen en natt. Ved frokosten fortalte han meg at han måtte dra hjem på grunn noe i familien. Da kjørte jeg ham til flyplassen og tilbrakte helgen på et rom med en trukket visdomstann og var skuffet, forteller 28-åringen.

Ifølge påtalemyndigheten skal Cappelen i løpet av oppholdet ha møtt en bekjent og overlevert pengene kontant. Sønnen hevder han ikke var klar over dette.

Partene i rettssaken mot Cappelens sønn

Politiadvokat Janne Danielsen og forsvarer Marijana Lozic i retten.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Mye kontanter i oppveksten

28-åringen er også tiltalt for å ha vekslet om lag 130.000 kroner i en Forex-bank på Rådhusplassen i Oslo. Tiltalte sier han fikk pengene av en bekjent han ikke vil trekke inn i saken, men at han ikke tror de stammer fra kriminalitet.

På aktors spørsmål om han ikke stusset over å bli bedt om å veksle et så stort kontantbeløp, svarer 28-åringen avvisende.

– Min far har operert med kontantøkonomi siden jeg var bitte, bitte-liten. Jeg har sett mer kontanter enn de fleste andre barn. Jeg vet at folk kan operere med kontanter uten å være kriminelle. Jeg er ikke i et kriminelt miljø, eller har kriminelle venner.

Eirik Jensen

I februar 2014 ble det kjent i mediene at den tidligere polititoppen Eirik Jensen hadde blitt pågrepet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Føler jeg har fått mektige fiender

28-åringen forteller at han satt i varetekt da det ble kjent i mediene at faren og Eirik Jensen var involvert i en av de største narkotikasakene i Norgeshistorien. Da ble den unge mannen kontaktet av flere innsatte i fengselet, som visste hvem han var.

– Det var snakk om at pappa var en tyster. Det var ikke behagelig for meg å være der. Det var full eksplosjon i media, sier 28-åringen, som beskriver situasjonen som «ubehagelig og surrealistisk, fordi jeg visste såpass lite».

– Jeg antok at politiet visste at min rolle var liten, men jeg ble sittende lenge i varetekt. Jeg ønsket meg egentlig tilbake til isolasjonen, men det er ikke noe man kan be om.

Cappelens sønn hevder også at han har blitt oppsøkt av to menn med batonger en fredag ettermiddag i Møllergaten i Oslo etter at han ble løslatt. 28-åringen slapp unna uten varige men, men har anmeldt episoden.

– Det må ha en sammenheng med denne saken. Med Jensen-saken føler man at man har fått mektige fiender, sier den tiltalte.

Senere tirsdag er det klart for Gjermund Cappelens forklaring.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger