Cappelen skal vitne om da sønnen ble stoppet med over tre millioner kroner

Tirsdag starter rettssaken mot narkodømte Gjermund Cappelens sønn. Sønnen erkjenner heleri av flere millioner kroner, men nekter for at han visste at det var snakk om narkopenger.

Narkotikatiltalte Gjermund Cappelen og advokat Benedict de Vibe i retten i Asker og Bærum mandag

SKAL VITNE: Narkodømte Gjermund Cappelen i retten med sin forsvarer Benedict de Vibe i Asker og Bærum tingrett i november.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

19. desember 2013 ble Gjermund Cappelens sønn (28) stanset med 3,4 millioner kroner i en leiebil i Oslo, i forbindelse med at politiet slo til mot faren og hans narkonettverk. Ifølge politiet var sønnen på vei til Amstersdam med pengene som skal ha vært betaling for hasj.

Påtalemyndigheten mener 28-åringen var pengekurér da han kjørte til Danmark 6. desember samme år, mens telefonen ble avlyttet. Ifølge tiltalen hadde han med seg minst én million kroner i kontanter i bilen.

28-åringen erkjenner heleri for pengene han fraktet 19. desember, men nekter straffskyld for de andre punktene i tiltalen.

– Han nekter for at han visste at pengene stammet fra narkotikakriminalitet, opplyser sønnens forsvarer Marijana Lozic til NRK.

– Tragisk

Forsvarer Marijana Lozic

Advokat Marijana Lozic forsvarer Gjermund Cappelens heleritiltalte sønn.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Forsvarer Lozic har tidligere fortalt at det var Gjermund Cappelen som hadde plassert pengene i bilen før sønnen skulle på guttetur til Amsterdam 19. desember. Nå er Gjermund Cappelen innkalt av påtalemyndigheten for å vitne i straffesaken mot sønnen, som begynner i Asker og Bærum tingrett tirsdag.

– Gjermund Cappelen skal forklare seg om denne turen (19. desember). Hva han forklarer vil komme frem i retten, bekrefter Cappelens forsvarer Benedict de Vibe overfor NRK.

Gjermund Cappelen har ikke forklaringsplikt, ettersom den tiltalte er et familiemedlem. Dersom 49-åringen forklarer seg i tråd med det han har sagt i politiavhør kan det være nyttig for sønnen med tanke på straffeutmåling.

I forbindelse med rettsaken i Asker i Bærum tingrett før jul, uttalte Gjermund Cappelen at han synes det var «tragisk» at han hadde blandet sønnen sin inn i saken.

– Han skulle kjøre noen penger. Han hadde regnet med at det handlet om en bilhandel, sa Cappelen til NRK i forbindelse med rettssaken.

Sønnen risikerer nå inntil seks år fengsel for grovt heleri.

– Kjente til narkotikavirksomhet

Cappelen (49) ble i november i fjor kjent skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj. Seks andre i hasjnettverket ble 19. november i fjor dømt til mellom 5 og 16 års fengsel.

I februar ble Cappelen tiltalt for å ha smuglet 16 tonn hasj inn til Norge, sammen med den tidligere polititoppen Eirik Jensen.

Eirik Jensen under bokslipp

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Cappelens heleritiltalte sønn har forklart seg om saken i avhør med Spesialenheten. Forsvarer Lozic har sagt til Dagbladet at sønnen «kjente noe» til sin fars narkotikavirksomhet.

Ifølge TV2 skal sønnen i avhør ha forklart at Eirik Jensen fikk 500 kroner per kilo importerte hasj.

Det er satt av tre dager til rettssaken. Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen skulle etter planen begynne i Oslo tingrett i august, men ble nylig utsatt til 3. januar neste år. Jensen nekter straffskyld.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra politiadvokat Janne Danielsen, uten hell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger