NRK Meny
Normal

Brende: – Avskyelig å angripe barn

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende reagerer med avsky på Talibans terrorangrep mot en skole i Peshawar i Pakistan.

Børge Brende

FORDØMMER: – Vi lever i en veldig urolig verden, og vi ser at terrorisme og ekstremisme er på fremmarsj. Det må bekjempes, sier Børge Brende.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Jeg fordømmer dette terrorangrepet mot skolen i Peshawar på det sterkeste, sier han til NRK på telefon fra Tyrkia, der han har diskutert trusselen fra IS med statsministeren og utenriksministeren i landet.

– Jeg synes at det å angripe barn og lærere på denne måten er avskyelig. Det viser at sikkerhetssituasjonen i Pakistan blir vanskeligere og vanskeligere, sier Brende.

Hva sier dette om Talibans styrke?

– Pakistanske Taliban har åpenbart store ressurser i disse områdene som grenser til Afghanistan. Myndighetene må ta dette på alvor. Det er åpenbart at sikkerhetssituasjonen i disse områdene ikke er under kontroll, svarer Brende.

– Minst hundre elever drept

Ifølge pakistanske myndigheter ble over 130 mennesker drept i angrepet mot skolen.

Minst 100 av de døde er skolebarn, opplyser informasjonssjefen i provinsregjeringen til nyhetsbyrået Reuters.

– Det er tragisk at så mange mennesker er drept i en så meningsløs handling, bare få dager etter at vi har feiret fredsprisen og barns rett til utdanning med Malala fra Pakistan. Vi må støtte opp om de moderate kreftene, sier Brende.

– Skoler skal være trygge

Han sier også at Norge og resten av verdenssamfunnet må støtte opp om internasjonale initiativ for å beskytte skoler bedre.

– Skoler skal være steder hvor barn skal føle seg trygge, og ikke bli angrepet i så meningsløse handlinger som dette.

Laster Twitter-innhold

Solberg: – Meningsløse og brutale virkemidler

Også statsminister Erna Solberg fordømmer angrepet mot skolen.

– At særlig skolebarn er mål for terror, viser hvor meningsløse og brutale virkemidler Taliban bruker, sier hun til NTB.

Solberg sier at hennes medfølelse og sympati går til familiene som er rammet, og hele den pakistanske befolkningen.

– En uke etter Nobels fredspris ser vi nok en gang hvor viktig det er at verden samles i kampen mot terrorisme, og for å sikre barns rett til utdanning og en trygg oppvekst, sier statsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger