Hopp til innhold

Fredsprisvinner Malala: – Hjertet mitt brister

Malala Yousafzai sier hun er sønderknust etter nyhetene om at over 100 barn er drept i et terrorangrep på en skole i Peshawar.

Fredsprsvinner Malala Yousafzai

KNUST: Malala Yousafzai sier hun fordømmer terrorhandlingen i Peshawar.

Foto: Matt Dunham / Ap

Over 130 personer ble drept, blant dem over 100 barn, da Taliban angrep en skole i Peshawar i Pakistan tirsdag. Pakistans statsminister Nawaz Sharif kaller hendelsen en nasjonal tragedie og erklært en tre dager lang sørgeperiode i Pakistan.

Samtidig som detaljene om den ufattelige tragedien kommer frem, viser statsledere og kjente personligheter over hele verden sin støtte til Pakistan og ofrene.

Etter en flere timer lang redningsaksjon har det pakistanske politiet nå bekreftet at alle terroristene er døde og at aksjonen er over.

Malala Yousafzai ble selv forsøkt drept av Taliban for sin kamp for kvinners rett til utdanning. I en uttalelse fordømmer hun angrepene på skolebarna.

– Hjertet mitt brister av denne meningsløse og kaldblodige terrorhandlingen i Peshawar, som utfolder seg foran øynene våre. Uskyldige barn har ingen plass i grusomheter som dette, sier Malala.

Laster Twitter-innhold

– Jeg fordømmer disse ondskapsfulle og feige hendelsene, og står sammen med myndighetene og militæret i Pakistan, hvis innsats så langt har vært prisverdig. Jeg, sammen med millioner av andre verden over, sørger over disse barna. Mine brødre og søstre. Men vi vil aldri la oss beseire, sier Malala.

Også fredsprisvinner Kailash Satyarthi, som delte prisen med Malala Yousafzai, er blant de mange som fordømmer angrepet.

– Hjertet mitt blør for de rammede familiene. Dette er en av de mørkeste dagene i menneskets historie. Dette er våre barn som er drept i dag, skriver Satyarthi på sin Twitter-profil.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Kailash Satyarthi

STOPP VOLDEN: Kailash Satyarthi ber hele verden gå sammen for å sørge for at barn har det trygt på skolen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

– Stopp volden

Videre skriver fredsprisvinneren at pakistanske myndigheter nå må gjøre alt som står i deres makt for å beskytte barn og skoler fra voldt og terrorangrep.

– Barn er de første ofrene for vold og krig. Det er på tide at vi alle kommer sammen for å stoppe denne volden, skriver Satyarthi.

Også Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO, har tatt til Twitter for å fordømme det voldelige angrepet.

– Det dødelige angrepet i Pakistan er hjerteknusende. Tankene mine er hos alle dem som er berørt. Å være trygg på skolen er alle barns rettighet, skriver Stoltenberg.

Laster Twitter-innhold

USAs ambassadør til Pakistan, Richard Olson, har kommet med en uttalelse der han sender kondolanser til familiene som er rammet av angrepet.

– USA fordømmer dette meningsløse og inhumane angrepet på studenter og lærere, og vi står sammen i solidaritet med folket i Pakistan og alle som kjemper mot terrorisme, heter det i uttalelsen.

– Forferdelig

Storbritannias statsminister David Cameron var tidlig ute med å fordømme angrepet som Taliban sier de står bak.

– Det er forferdelig at barn blir drept, bare fordi de går på skole, sier Cameron i en uttalelse gjengitt av Sky News.

Frankrikes president François Hollande er også blant dem som tar kraftig avstand fra og fordømmer terrorangrepet.

– Det finnes ikke ord som kan beskrive skammen i et slik angrep på deres skole, heter det i en uttalelse fra Hollande.

Også i India vekker terroraksjonen sterk avsky. Statsminister Narendra Modi uttrykker sin sorg.

– Det er en meningsløs handling, av uforståelig brutalitet som har drept noen av de mest uskyldige – unge barn på skolen, skriver Modi.

Laster Twitter-innhold

Landets innenriksminister Rajnath Singh skriver på sin twitterprofil at det inhumane angrepet viser terrorens sanne ansikt.

– Hjertet mitt føler med familien til de barna som ble drept av terrorister i Peshawar. Jeg sender mine kondolanser til disse familiene, skriver Singh.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt