Hopp til innhold

Breivik krevde regjeringsskifte

Ifølge kilder som NRK har snakket med, skal Anders Behring Breivik ha krevd at Stoltenberg, regjeringen, Forsvarets ledelse og kongen går av før han sier mer til politiet.

Video Behring Breivik krever regjeringsskifte

VIDEO: Den terrorsiktede har kommet med enda et virkelighetsfjernt krav til politiet før han forklarer seg ytterligere.

Pål Fredrik Hjort Kraby, politiadvokat / Johan Fredriksen (i bakgrunnen)

Pål Fredrik Hjort Kraby, politiadvokat

Foto: Scanpix

Under det 10 timers lange avhøret på fredag, skal Behring Breivik ha fremsatt en rekke, flere av dem svært virkelighetsfjerne krav.

Et av kravene til drapsmannen skal ha vært at Stoltenberg og regjeringen går av før han forklarer seg videre til politiet om planleggingen og utførelsen av terrorangrepene den 22. juli.

Han krevde også å ta over ledelsen av forsvaret og ville at kongehuset skulle abdisere.

Til tross for at han ikke fikk innfridd kravet, skal han likevel ha gått med på å snakke med politiet.

– Han forklarer seg greit og mer enn villig om forholdene, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til NRK.

«Ridderen bør forsøke seg på statskupp»

I sitt manifest har Breivik skrevet detaljert om hvordan pågrepne terrorister kan bruke rettssaker til å spre sin propaganda.

Hovedmålet er å få presentert manifestet på en mest mulig effektiv måte. I tillegg bør «ridderen» forsøke seg på statskupp fra tiltalebenken.

Breivik er forberedt på at både dommere og publikum vil reagere med latter når tiltalte reiser seg og krever å få overta makten både over regjering, storting og forsvar.

Men han tror likevel erklæringen vil tjene hans sak på sikt som et ledd i det han kaller «psykologisk krigføring», skriver NTB.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Terroruka i Norge

Se Dagsrevy-dokumentaren: Terroruka i Norge

– Hadde flere terrormål på sin liste

Behring Breivik skal hatt konkrete planer om å bombe slottet og Arbeiderpartiet hovedkontor på Youngstorget, skriver VG Nett.

Politiet bekrefter at Behring Breivik hadde flere terrormål på sin liste.

– Han har uttalt seg at han var interessert andre mål, men ikke pekt ut noen konkrete lokasjoner. Men det er steder som er naturlige for en terrorist å ville angripe, sier Kraby.

Logistikk problemer skal ha vært grunnen til at han ikke utførte flere bombeangrep på en og samme dag.

Politiet holder nå på å kartlegge bevegelsene til Behring Brevik under angrepene. I uken som kommer går avhørene over i en ny fase.

– Avhørene går over til konfronterende avhør. Slik det har vært hittil, har han vært fått forklare seg på egen hånd uten at vi har stilt for mange spørsmål, sier Kraby.

AKTUELT NÅ