NRK Meny
Normal

Breivik-forsvarere til USA

Forsvarerne i terrorsaken reiser fredag ettermiddag til USA for å foreta et rettslig avhør.

-- --

TIL USA: Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Her fra fengslingsmøtet i terrorsaken 14. november.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Bare fire dager før de sakkyndige legger fram sin rapport om Anders Behring Breiviks mentale helse reiser Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad til USA for å innhente nye bevis.

– Vi skal foreta et rettslig avhør som vi har ønsket å gjøre lenge, og reiser fordi det var mulig å gjennomføre det nå. Avhøret er et samarbeid med amerikansk politi og FBI, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til NRK.

USA-reisen betyr at ingen av de to hovedforsvarerne vil være i Norge når konklusjonen i sakkyndigrapporten presenteres på Oslo tinghus tirsdag.

Rapporten, der de to psykiaterne tar stilling til Behring Breiviks tilregnelighet, er avgjørende for rettssaken neste år.

Dersom massedrapsmannen blir erkjent utilregnelig kan han ikke dømmes til vanlig fengselsstraff, men tvunget psykisk helsevern.

Nye avhør

– De andre forsvarerne vil være tilgjengelige for å kommentere rapporten, sier Hein Bæra.

Forsvarerne reiser til USA sammen med representanter fra norsk politi og én bistandsadvokat.

Behring Breivik har den siste uken vært i nye avhør. Et av temaene har vært den terrorsiktedes utenlandsreiser, skriver VG Nett.

Ifølge Hein Bæra er det ikke avhørene som er bakgrunnen for reisen.

– Ting endrer seg underveis, men dette har vært planlagt, sier hun til NRK.

I sitt såkalte manifest beskriver den terrorsiktede en svært omfattende reisevirksomhet. Behring Breivik oppgir å ha vært i et 20-talls land, blant annet USA, som skal ha vært et land han likte å reise til for å feriere.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger