Hopp til innhold

Breivik forberedte terror i ni år

Anders Behring Breivik (32) har forberedt massedrapene i Oslo og på Utøya i over ni år, går det fram av manifestet han har lagt ut på Internett.

Video Terror-siktet skildrer egne handlinger

Terror-siktede Anders Behring Breivik skildrer de handlingene han var i ferd med å begå i et 1500 sider langt manifest som ble publisert på internett like før bomben gikk av i Oslo sentrum kl. 15.26 den 22.juli.

Behring Breivik har erkjent at han har gjennomført bombeangrepet mot regjeringskvartalet i Oslo fredag ettermiddag, og massakren på minst 85 unge mennesker på AUF-leiren på Utøya i Tyrifjorden.

Geir Lippestad, forsvaren til Anders Behring Breivik

Geir Lippestad er forsvarer for Anders Behring Breivik.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, sa til NRK lørdag kveld at hans klient erkjenner at han står bak både bomben i Oslo og massakren på Utøya.

– Det har han sagt, men jeg ønsker ikke å si noe mer om hva han har fortalt meg.

Forsvarte Kvisler

Behring Breivik ønsket selv advokat Geir Lippestad som forsvarer. Lippestad er medlem av Arbeiderpartiet og fram til i fjor satt han i styret i Nordstrand Arbeidepartilag. Lippestad forsvarte også Ole Nicolai Kvisler som ble dømt for drapet på Benjamin Hermansen i 2001.

I Breiviks manifest «2083 - A European Declaration of Independence», som ble kjent lørdag kveld, går det klart fram hva han selv forventer av en forsvarer.

Han gir klare råd til andre korsfarere om hvordan valget av advokat bør være:

Bilde av av lys og blomster - Utøya i bakgrunnen.

Lys og blomster langs stranden i Utvika. Utøya i bakgrunnen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
Massedrapsmannen Anders Behring Brevik.

Anders Behring Breivik har forberedt terroraksjonene i ni år.

Foto: HO / Reuters

– Det er viktig å finne en kandidat som forstår at dette ikke er en rettssak om å oppnå laveste straff, men om å redde Europa fra kulturmarxisme og islamisering.

En av forsvarerens viktigste oppgaver vil blant annet være å skaffe til veie en uniform fra ordenen han hevder å ha tilknytning til.

Rolig i avhør

– Min klient framstår som rolig i avhørene og forklarer seg villig om det som er skjedd. Han har ikke ønsket å forklare seg om motiv og bakgrunn foreløpig. Det vil han komme tilbake til i retten, sier Lippestad videre.

Breivik vil fremstilles for fengsling i Oslo tingsrett mandag. I avhørene har han opplyst at han der vil forklare seg nærmere. Ifølge advokaten blir det ikke flere avhør søndag.

Han ser på seg selv som en korsfarer, og i det 1500 sider lange manifestet beskriver han i detalj alle sider av hvordan en korsfarers liv og forberedelser bær være.

Han forteller blant annet om at han tok store mengder anabole steroider i månedene før terrorangrepet.

Video Profil på Anders Behring Breivik

Profil på Anders Behring Breivik.

Kulturmarxisme og islamisering

Forsiden på manifestet til Anders Behring Breivik

Forsiden av manifestet til Anders Behring Breivik

Foto: HO / Reuters

Allerede mens han var aktiv i Frp og FpU (1999-2004) begynte han forberedelsene til den væpnede aksjonen som være et ledd i hans private krig mot det han kaller kulturmarxisme og økt islamisering av Norge og Europa.

Han skriver at terroraksjonene nærmest er å regne som en markedsføringsoperasjon, som skal bidra til at manifestet hans blir kjent for verden.

- For alle som kjenner meg, framstår jeg som en moderat, høyreorientert mann og ikke en motstandskriger. Jeg har greid å være fokusert og høyst motivert i mer enn ni år, heter det i manifestet, ifølge NTB.

Manifestet, som den terrorsiktede 32-åringen publiserte før han detonerte bomben i Oslo, er skrevet på engelsk. Her forteller han om oppveksten, vennene og motivet for det han har gjort.

Intervjuer seg selv

Manuset, som ble sendt ut til en rekke personer én time før bomben gikk av i Oslo, inneholder et langt intervju der han svarer på spørsmål om seg selv.

Bilde av Anders Behring Breivik fra manifestet.

Ett av bildene Behring Breivik har lagt ut av seg selv i manifestet.

Foto: HO / Reuters

Han diskuterer hva han tenker om at 95 prosent av alle europeere vil hate ham for det han gjør og kalle ham en terrorist. Men han er også overbevist om at folk etter hvert forstå at det var han som hadde rett.

Han snakker også om hva som motiverer ham, og at han har planlagt hele operasjonen alene, og uten å ha noen å betro seg til.

I manuset beskriver han oppveksten sin med fire halvsøsken, og sier at han ikke hadde noen negative opplevelser i barndommen, men mener han fikk for mye frihet.

Han forteller hvordan han har skjult sine planer og synspunkter fra vennene, både for å ikke inkriminere dem, og for å ikke risikere at noen meldte fra til myndighetene.

Noen hadde mistanke

Han skriver at noen hadde mistanke mistanke til ham, men at han har forsøkt å spore mistanken over på at han er flau for å spille så mye World of Warcraft, eller at han skulle være skjult homofil.

Flagg på halv stang på Utøya

Flagget vaier på halv stang i Utvika ved Tyrifjorden dagen etter massakren

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Anders Behring Breivik skriver i manifestet sitt at en politimann besøkte gården hans i starten av juni.

Den 2. juni i år skildrer han et besøk på gården på Rena, av det han mener var en en sivil politimann . Politimannen skal ha tatt bilder på eiendommen. Dette kan kanskje kan ha hatt en sammenheng med at gården tidligere har vært benyttet som en ulovlig hasj-farm.

«Jeg tilbød ham kaffe og foreslo at han kunne dra ned til elven for å ta bilder.»

Like ved skal Behring ha produsert bomben som kostet sju menneskeliv i Oslo.

Den angivelige politimannen skal ha fortsatt med å ta bilder av gården. Behring skriver at han var engstelig i flere dager for politibesøket, men at han valgte å glemme episoden etterhvert.

Skildrer bombeproduksjon


Behring beskriver ellers i detaljer hvordan han forberedte bomben. Han skriver også om gjøremålene de siste dagene. Tirsdag 19. juni, tre dager før eksplosjonen, skal han ha oppsøkt en fin restaurant i Oslo.

Behring Breivik forklarer i detalj hvordan han laget bomben som etter all sannsynlighet ble brukt i angrepet mot regjeringskvartalet i Oslo, på ettermiddagen fredag 22.juli.

Utenfor domkirken i Oslo lørdag kveld.

Det var mange som ville minnes de drepte utenfor Oslo domkirke lørdag kveld.

Foto: Jan Johannessen / Afp

LES OGSÅ: – Absurd å knytte oss til drapene

LES OGSÅ: Breivik brukte en bil av denne typen til å sprenge bomben

LES OGSÅ: Skytingen pågikk i 1 time

AKTUELT NÅ