Hopp til innhold

Var fristet til å fortelle venner om terrorplanene

I det ideologiske manifestet som den terrorsiktede 32-åringen publiserte før han detonerte bomben i Oslo, forteller han om oppveksten, vennene og motivene for det han har gjort.

Anders Behring Breivik forteller om vennene

Anders Behring Breivik forteller om hvordan han holdt planene skjult for vennene.

Foto: Skjermdump ideologisk manifest

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror man kan forhindre nye massakre ved å forstå Anders Behring Breivik.

Manuset som ble sendt ut til en rekke personer én time før bomben gikk av i Oslo inneholder et langt intervju der han svarer på spørsmål om seg selv.

Han diskuterer hva han tenker om at 95 prosent av alle europeere vil hate ham for det han gjør og kalle ham en terrorist.

Han snakker også om hva som motiverer ham, og at han har planlagt hele operasjonen alene, og uten å ha noen å betro seg til.

– Vil styre mediedekningen

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk forteller at det er vanlig at de som står bak skyteepisoder forsøker å styre mediedekningen.

– Det er flere av disse massakrene, spesielt ved Virginia Tech-massakren, hvor det nærmest leveres ut pressepakker for publisering. De ønsker berømmelse, medieoppmerksomhet, og å spre sin ideologi.

– Ved å spre ideologien sin får de tilslutning i de miljøene der de ønsker det, muligheten for å bli en modell for andre.

– Jeg har aldri sett at det har vært levert ut så store dokumenter. Det kan skyldes at det er en eskalering i forhold til tidligere hendelser, men det har også med ressursene og det intellektuelle nivået på den som står bak.

Video Kyrre Nakkim om manifestet

Kyrre Nakkim kommenterer det politiske manifestet

– Hadde en problemfri oppvekst

I manuset beskriver han oppveksten sin med fire halvsøsken, og sier at han ikke hadde noen negative opplevelser i barndommen, men mener han fikk for mye frihet.

Han forteller hvordan han har skjult sine planer og synspunkter fra vennene, både for å ikke inkriminere dem, og for å ikke risikere at noen meldte fra til myndighetene.

Han skriver at noen har hatt mistanke til ham, men at han har forsøkt å spore mistanken over på at han er flau for å spille så mye World of Warcraft, eller at han skulle være skjult homofil.

Presenterer seg selv med våpen i videoen

Bildet av Breivik med våpen har klare paraleller til skolemassakren i Finland og Virginia Tech-massakren.

Foto: Skjermdump fra YouTube

– Gir viktig innsikt

Bjørnebekk forteller at hun ikke ønsker at dokumentet skal spres videre, men at manuset er svært interessant for henne som forsker.

– Vi er veldig interessert i å se hva som er i hodet hans, men det er viktig å være klar over at dette er regissert av personen selv, det forteller bare hva han selv ønsker å vise.

– Som voldsforskere ønsker vi å få vite mest mulig hva som kan forklare denne handlingen, hva som gjør at man kan identifisere en potensiell gjerningsmann før det skjer noe.

Bjørnebekk tror samtidig at fordi gjerningsmannen i dette tilfellet lever, vil det komme frem mer enn det regisserte bildet han nå forsøker å skape.

– Det kommer til å komme frem en del psykologiske trekk. Med god forskning og dybdeanalyser kan man få fram mye som kan forhindre nye massakre.

Tiden for dialog er over. Vi ga fred en sjanse. Tiden er kommet for væpnet motstand. PCCTS, Knights Templar på vegne av de frie menneskene i Europa, erklærer herved forbyggende krig mot de kulturelle marxist/multikulturalistiske regimene i Vest-Europa. Vi anerkjenner at Europa teknisk har vært i borgerkrig siden 1999 da Europa og amerikanske kulturelle marxister/multikulturalister gjennom NATO erklærte angrep på de kristne serbiske styrkene og fratok dem retten til å stoppe islam i sitt fødeland.

Manuskript publisert av Anders Behring Breivik (Dagbladets oversettelse)

AKTUELT NÅ