Hopp til innhold

Statsadvokat i Brasil langer ut mot Hydro: – Det gir lite tillit

Det er fortsatt steile fronter mellom Norsk Hydro og delstatsmyndighetene i forbindelse med Alunorte-anlegget i Brasil. Mandag holder Hydro pressekonferanse om situasjonen.

NORSK HYDRO-BRAZIL/

BETENT SITUASJON: Krisa ved Alunorte kan bli langvarig, fordi mange i Brasil vil bruke saken i valgkampen, mener eksperter NRK har snakket med tidligere.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Det var etter et kraftig regnskyll 17. februar at hundrevis av familier som bor ved Alunorte-anlegget i Barcarena, fikk drikkevannet sitt forurenset. Hydro Alunorte svarte at de ville granske påstandene om at lekkasjer fra deres anlegg, og har senere innrømmet at det har vært kontrollerte utslipp fra anlegget.

Dette skal ha blitt gjort for å avlaste renseanlegget, som har vært under stort press på grunn av store nedbørsmengder i området.

Drøye to uker senere ble aluminiumsraffineriet pålagt å halvere produksjonen.

– Gir lite tillit

Forhandlingene mellom Norsk Hydro og delstatsmyndighetene brøt sammen i forrige uke. Forhandlingene var ment å munne ut i en avtale som skulle la Hydro gjenoppta produksjonen, mot at selskapet skulle gå med på en rekke krav fra myndighetene.

Nå sier statsadvokat Ubiratan Cazetta til Dagens Næringsliv at han ikke ser hvordan Hydro skal klare å få Alunorte-anlegget på rett kjøl igjen.

– Det vi har sett hittil, er at selskapet benekter at det har hatt noen problemer, etterfulgt av at det likevel innrømmer utslipp. Det gir lite tillit. Vi håpet på en åpen prosess med alle fakta på bordet for å finne trygge løsninger. Siden vi ikke har fått det, går saken nå til domstolene, sier Cazetta.

Hydros Alunorte i Brasil

Hydro, som eier aluminaraffineriet Alunorte i Brasil, blir nå saksøkt etter en lekkasje i mars.

Foto: Hydro / Paulo Santos/Interfoto

Varsler pressekonferanse

Delstatsmyndighetene har saksøkt Norsk Hydro for den angivelig giftige lekkasjen fra raffineriet. Søksmålet beløper seg til rundt 600 millioner kroner. Alunorte har imidlertid sendt inn motsøksmål ettersom de bestrider den forskningsmessige gyldigheten i rapporten myndighetene bestilte fra anlegget.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norsk Hydro taper enorme summer på miljøkonflikten ved Alunorte, selskapets alumina-raffineri i Nord-Brasil, og konsernsjef Svein Richard Brandtzæg skal ha tatt flere grep for å få slutt på krisa.

NRK har tidligere vært i kontakt med flere som kjenner Norsk Hydros virksomhet i Brasil, og som mener selskapet i stor grad har seg selv å takke for situasjonen man har havnet i. Flere kilder mener også at selskapet har blitt en brikke i det politiske maktspillet i landet.

Mandag holder selskapet pressekonferanse der man skal legge fram en intern og ekstern gjennomgang av situasjonen i Brasil.

Det er konsernsjef Svein Richard Brandtzæg som holder presentasjonen fra klokken 14.00 mandag ettermiddag, der også en rapport fra miljøkonsulentselskapet SGW Services skal legges frem.

SISTE NYTT

Siste nytt