Hopp til innhold

Reuters: Norsk Hydro saksøkes for lekkasje i Brasil

Myndighetene i den brasilianske delstaten Pará saksøker Norsk Hydro for en angivelig giftig lekkasje ved aluminaraffineriet Alunorte.

Hydros Alunorte i Brasil

Hydro, som eier aluminaraffineriet Alunorte i Brasil, blir nå saksøkt etter en lekkasje i mars.

Foto: Hydro / Paulo Santos/Interfoto

Søksmålet er på 250 millioner reais, snaut 600 millioner kroner, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Hydro har innrømmet at det har foregått utslipp av regn- og overflatevann fra anlegget. I ettertid har selskapet sagt at det også er avdekket andre utslipp utenom renseanlegget ved fabrikken, men har ikke vedgått at det har ført til forurensning.

Selskapet avventer to granskinger som skal legges fram 9. april.

– Vi er kjent med at myndighetene i delstaten Pará skal ha levert inn et søksmål mot Alunorte, men vi har ikke mottatt noen formell notifisering om dette. Vi vil vurdere dette når søksmålet har blitt forkynt for oss, sier informasjonssjef i Hydro, Erik Brynhildsbakken.

I mars ble selskapet dømt til å betale for 17 tester av 300 personer i alderen fem år og oppover etter utslippet. Fabrikken har også fått pålegg om å halvere produksjonen som følge av utslippene.

Klagde over illeluktende, misfarget vann

Det var etter et kraftig regnskyll 17. februar at flere hundre familier som bor ved anlegget, fikk drikkevannet sitt forurenset. Eksperter ved Instituto Evandro Chagas oppdaget at den lokale elva var forurenset av ulike metaller. Innbyggere hadde klagd over dårlig lukt og misfarget vann.

Ekspertene mente det forurensede vannet var en helserisiko for innbyggerne i minst tre nærliggende bebyggelser i delstaten Pará, nord i Brasil. Mistanken ble rettet mot Alunorte-anlegget.

– Det er mulig at forurensningen stammer fra avfall på industriområdet som kan ha lekket ut av rør som følge av flommen i forrige uke, sa Fernanda Pirillo, ved Instiuto Evandro Chagas til avisa Folha.

Beklager utslippene

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg

 Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hydro har tidligere innrømmet og beklaget utslipp av regn- og overflatevann fra anlegget i forbindelse med et stort regnfall i februar.

– Vi har sluppet ut ubehandlet regn- og overflatevann i Paráelven. Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for. På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet, skrev Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding 19 mars.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.